8
witajcie
w moim akwarium pojawiły się dziwne glony pokrywające na początku podłoże następnie szyby i mech jawajski (zaczęło się od podłoża i zaczęło piąć się w górę

)
co to jest i jak to zwalczyć schodzi łatwo-wystarczy przejechać wykałaczką (taką długą do szaszłyków) to z dna a z roślin wystarczy przejechać palcem i już nie ma. Niepokojące jest dla mnie to iż pod tym dziadostwem jest jakiś gaz- może powietrze?? Dość szybko rośnie to dziadostwo.
nie wiem cczemu nie mogę umieścić załącznika więc daje tak
https://picasaweb.google.com/piotrasta/D...directlink
nie wiem czy to może być od światła mam ok 20l a halogen 40w
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2012, 15:02 {2} przez
piotrasta.)
55
Dżizus, przecież to sinice. To nie są glony. To coś o wiele gorszego. Poczytaj sobie o nich.
Na 100 pewny nie jestem ale tak to wygląda. Wyjmij coś z akwarium nimi pokryte i powąchaj. Jak to sinice to będzie specyficznie śmierdzieć.
Bąbelki to efekt fotosyntezy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2012, 15:07 {2} przez
wisnia0384.)
8
nie śmierdzi po roztarciu w palcach śmierdzi mułem/stęchlizną
krewetki żyją
edit
może to pomoże to coś jest dobre 3 tygodnie w w czwartek i piątek odłowiłem w sumie 8 pijawek i więcej już nie widzę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2012, 16:11 {2} przez
piotrasta.)
55
To sam nie wiem coo to jest. Ja z zielonych glonów tylko kropki na szybie miałem i gałęzatkę na phoenix mossie

Niech mądrzejsi się wypowiedzą.
2
Zgadzam się z wisnia0384 to sinice. Jeśli masz tego dużo to raczej czeka Cię restart (przynajmniej ja tak zrobiłem), jeśli nie dużo to ręczne usuwanie i częstsze podmiany i ustępuje. Jeśli chodzi o oświetlenie, to rzeczywiście światło halogenu sprzyja ich atakowi.
8
Jutro pójdę do sklepu po słabszego halogena o połowę. Jeszcze jedno może dziwne spostrzeżenie (teraz zajarzyłem) mam kaskadę na tylnej ściance i przód (tam to dziadostwo jest) sprawia wrażenie jak by tam nie było ruchu wody z jednej strony górka z mchem a z drugiej korzeń (umiejscowiony pośrodku w osi przód tył) tam gdzie jest mocniejszy prąd wody nie ma tego.
16
zamiast halogena kup zwykła świetlówkę / belkę oświetleniową.
PRZYJMĘ ROŚLINY - 54L
0
Cyjanobakterie czyli sinice. Narazie masz tego nie wiele wiec pewnie dlatego nie śmierdzi, ale zacznie. Gaz pod nimi to raczej nie powietrze, obstawiałabym bardziej szkodliwe zwiazki wydzielane przez sinice.
Generalnie jest z tym wiekszy problem niż z glonami. Niby schodzi ładnie i da się wszystko wyczyscic ale wystarczy gdzies troche zostawić i za kilka dni znow całe akwarium zielone. U mnie kiedyś skonczylo sie restartem. Całkowita wymiana roślin i gotowanie żwirku bo nic innego nie pomagało. Akwarium nie moze stać w miejscu mocno nasłonecznionym bo wtedy o sinice nie trudno, zwłaszcza jesli dochodzi do tego spora ilosc produktow przemiany materii rybek, zalegający pokarm, mały ruch wody w akwarium... Zadne preparaty przeciw glonom nie beda skuteczne, wiec w tym przypadku szkoda na nie kasy.
8
a więc tak halogena kupiłem. Z dna dziadostwo wyczyściłem jeszcze zostały mchy (na szczęście wszystkie mam przytwierdzone do kawałków korzeni) do wyczyszczenia i filtr (w którym też chyba się zadomowiło dziadostwo do są takie flundry.
44
Też miałem kiedyś ten problem. Z czasem ustąpiły. Usuwałem je mechanicznie, nie pamiętam czy stosowałem jeszcze jakieś inne środki, ale czytałem, że należy zaciemnić akwarium na kilka dni. Roślinkom nic nie będzie, a sinice powinny ustąpić.