6
Co do podmian - 2-3 wiadra co tydzień razem z odmulaniem. W każdy wtorek. Co najmniej 2, maksymalnie 3 żeby była jasność. No a wiadro ma koło 10 l.
6
Żeby nie zaczynać nowego tematu gdziekolwiek...
Podjąłem walkę. Z tymi zaklętymi szantransjami i zielenicami.
We wtorek zacząłem stosować Easy Carbo, a po podmianie wody wlałem tylko 10 ml Plantaminu. Wczoraj odmłodziłem rośliny (jakaś 1/4 limnofilii mi została, gdzieś tak 1/3 nurzańca), kupiłem kryptokoryny, dodałem kawałek rogatka(szybko rośnie, wiadomo) usunąłem część żwiru z krasnorostami i ostro przyciąłem zarażony mech. Wymieniłem prawie połowę wody. Światło bez zmian od 10 do 20:30.
Coś jeszcze by można?
Trzymajcie kciuki.
Rocknrolla
36
Dokładnie jakie glony posiadasz? Jaki przepływ ma Twój filtr? Faunę znam i bez testów się obędzie. Tylko podaj dokładnie jakie glony.
6
Glony. Podparty wiedzą z internetu... zielenice - zielone włosy na szybach, grzałce i ludwigii(co dziwne to tylko na przedniej i tylniej szybie, nigdy po bokach) i krasnorosty - kępki włosów koloru ciemnego, i tu już atakują różne rzeczy - korzeń, część żwiru, deszczownicę i większość roślin.
Filtr ma przepływ 350 L/h.
Rocknrolla
36
Za duża siła filtra skierowana bodajże na szybę,za dużo wartości odżywczych dla zielenic a krasnorosty to efekt silnego strumienia wody. Częste podmiany wody,delikatniejsza filtracja. Chciałbym zerknąć na zdjęcie Twojego akwarium.
6
Za duża siła? Myślałem, że filtr za słaby jest

. Za dużo wartości odżywczych - więc dobrze zrobiłem zmniejszając dawkę plantaminu. Strumień nie wydaje mi się za mocny - deszczownica jakies 1,5 może 2 cm pod wodą skierowana do góry, no ale zmniejszę przepływ. Częstsze podmiany - jak częste proponujesz?
A co do zerkania, jest zdjęcie w pierwszym poście - z tym, że teraz jest jakieś 3/5 roślin mniej. Chyba, że chcesz aktualne albo jakiś konkret wtedy zrobię.
Dzięki za pomoc.
Rocknrolla
6
Aktualizacja
Dzięki Tomkowi glonów już nie mam love love. Może za wyjątkiem drobnego pyłku na szybach, ale maluchno.
Obsada:
- 15 razbora klinowa
- 1+1 Zbrojnik niebieski
- 5 otosek
- 4 gupiki(samce)
- Ampularia
No i nadal te 2 nieszczęsne neony
Z roślin dodałem:
-valisneria gigantea
-kryptokorynki
- sagittaria natans
- rogatek
Zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/84/100aky.jpg/
Rocknrolla
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.02.2012, 17:46 {2} przez
yourmama.)
28
a co dokładnie zrobiłeś, że wygrałeś z glonami? pytam bo w mojej kostce pojawiły się na 2 roślinkach (przód) takie zielone cienkie niteczki i póki co zgasiłam światło-a nie wiem czy to dobry pomysł
6
Zmniejszyłem czas oświetlenia o pół godziny(ale tu myślę, że to miały marny wpływ na sytuację), zacząłem stosować Easy Carbo(w dawce większej niż zalecana, powinienem dawać 2 ml dziennie, a ja daję 2 razy w ciągu dnia, raz 5ml, drugi raz 2ml) no i potem tak jak Tomek pisał. Ograniczyłem nawóz o połowę(10ml zamiast 20 co tydzień) i zmniejszyłem przepływ filtra(miałem na max, a teraz tak sobie pyka spokojnie i powoli).
Rocknrolla
28
(02.02.2012, 17:37)yourmama napisał(a): Zmniejszyłem czas oświetlenia o pół godziny(ale tu myślę, że to miały marny wpływ na sytuację), zacząłem stosować Easy Carbo(w dawce większej niż zalecana, powinienem dawać 2 ml dziennie, a ja daję 2 razy w ciągu dnia, raz 5ml, drugi raz 2ml) no i potem tak jak Tomek pisał. Ograniczyłem nawóz o połowę(10ml zamiast 20 co tydzień) i zmniejszyłem przepływ filtra(miałem na max, a teraz tak sobie pyka spokojnie i powoli).
ja nie stosuję żadnego nawozu, ale świecę światło może sporo bo ok 12h a filtr też mam na maksa, tyle że ma przepływ 60l/h (ale jednak to 18 litrowa kostka...) Dziękuję za odpowiedź