• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[100,8 L] Ogólniak - Aktualizacja 2.02.2012

Niech będzie, pokażę co mam.

Akwarium ogólne.
Sprzęt:
Filtr MiniKani 120 z wkładami, które były w zestawie + deszczownica
Oświetlenie standard 2 x 18W + odbłyśniki
Grzałka 100 W
Termometr Wink taki fajny, żółty

Flora: Limnofilia sessiflora, nurzaniec, trochę moczarki, mech jawajski, ludwigia repens, (zdjęcie sprzed jakichś 2 tygodni, widać żabienice - będą wymienione na rogatka)

Fauna:
- otosek x5
- gupik x1+2
- razbora klinowa x11
- neon innesa x2(za niedługo oddam)
- zbrojnik niebieski x1+1

Podłoże: żwir kwarcowy małej granulacji

Nawożenie: Plantamin Tetry (20 ml co tydzień po podmianie)

Kilka słów: Zbiornik zalany nie pamiętam kiedy... jakoś 1 albo 2 kwartał zeszłego roku. Jedyny problem to glony... Nie atakują jakoś ostro, ale cholera, ciężko mi z nimi, nie wiem czy za mało światła czy czegoś w akwarium brakuje(testów nie robiłem)... Wyczytałem na forum o przerwie w oświetleniu - dzisiaj to wdrożyłem w życie. Na dzień dzisiejszy w akwarium jest trochę mnie roślin, które ostro przyciąłem z racji glona a i tak szpetnie mi ludwigie atakuje...

Załączone pliki Miniatury

Glon będzie atakował ludwigę z przyjemnością bo pnie się blisko światła. Myślę że twój problem z glonami jest spowodowany nie najgorszym światłem, nawożeniem i brakiem podawania CO2. Z racji tego, że masz stosunkowo niewielkie akwarium, proponuje Ci chociaż doraźnie podpiąć bimbrownię, nie kombinuj ze skracaniem oświetlenia, pozwól roślinom zwyciężyć glona. Musisz wiedzieć, że skracanie oświetlenia może i osłabia glon, ale też niekorzystnie wpływa na zieleninę.
Aranżacja ma sporo zieleni, widzę też jakiś fajny korzonek, więc jest naturalna i przyjemna dla oka. Powinieneś wprowadzić jakieś drugoplanowe rośliny- niskie kryptokoryny po bokach, może anubiasa na drewno i juz tylko patrzeć jak zarasta. Proponuje dokupić jeszcze razbor- tak do 20 sztuk.

Czyli ludwigie przesadzić? Bliżej któregoś boku na ten przykład?

Nic specjalnego. Mi sie nie podoba

Podłoże bym wymienił i było by ok.

W walce z glonami troche cierpliwosci,aranz ciekawy,fajne korzonki kilka delikatnych zmian i moze byc bardzo ciekawie.

No właśnie cierpliwość się kończy powoli.

Dzięki za opinie.

Problem nie tkwi w tym gdzie ludwiga rośnie, nawet lepiej że tam jest ładniej sie będzie wybarwiać. Grunt to pozbyć się glona. Mówię Ci spróbuj z bimbrownią.

Ja zamiast bimbrowni poleciłbym Easycarbo do tego oświetlenia powinien wystarczyć ,polecam zmniejszyć dawkowanie o połowe tego plantaminu tetry jest to nawóz mikro i jeśli masz w wodzie niewystarczającą ilość makro (azot,fosfor,potas) mogą być problemy z glonem (pył na szybach,pył na roślinach,nitki krótkie i długie) dobrze by było gdybyś znał parametry kranówki i wody w akwarium głownie no3 i po4 polecam kupić testy kropelkowe jbl.Poza tym nic nie piszesz o podmianach wody.Możliwe,że robisz rzadkie i za małe podmiany wody w akwarium przez co dodatkowo nawozy kumulują się w wodzie i jest go coraz więcej w akwarium,a rośliny nie mogą go wykorzystać przez za mała ilość makoelementów.

Akwarium całkiem ładne zielono itp. Ale ten gruboziarnisty żwirek tworzy taki sztuczny klimat i ten samotny korzeń na środku nie wiadomo skąd i do czego dołóż jakiegoś korzenia albo przesuń go w którąś stronę.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: