• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

54l ogólne - nowe fotki, rok od startu

Tongue dobra każdy ma swoje zdanie i niech tak zostanie;p

aktualizacja:

doszło trochę zieleni, kabombe przesadzilem bo wyczytalem ze nie lubi ruchu wody a byla przy filtrze posadzona więc wylądowała na środku akwarium a przy grzałce teraz rośnie nurzaniec. Dorzuciłem juz dwa małe korzenie które po wygotowaniu trzymają się na dnie Wink no i dosypałem jeszcze troche żwirku w niektórych miejscach. Dzisiaj okleiłem jeszcze raz na nowo pokrywe folia aluminiową (odbłyśnik) bo stara już się trochę wypaliła

trochę nowości:
z roślin doszedł nurzaniec i moczarka kanadyjska
do akwarium trafili pierwsi mieszkańcy:
5x RC
6x babulati

w przyszłym tygodniu do akwarium trafi stadko neonów innesa (pewnie 12szt.) i 3-4 szt otosków.

oczywiście mimo że wszystko było dokładnie płukane pod ciepłą wodą to i tak z roślinkami trafiły do mojego akwarium ślimaki które standardowo mnożą sie jak głupie.. no ale jak będzie ich więcej to zaopatrzę się w Helenki Smile

parametry wody na dzień dzisiejszy:
ph - 7,2
KH - 6
GH - 10
NO3 - 10
NO2 - 0

W tym momencie nawożenia brak ale chce kupić potas i zobaczymy jak będą dalej rosły roślinki

Na zdjęciach są tylko RC bo te narazie mało wybarwione babulati ciężko uchwycić aparatem Smile

Załączone pliki Miniatury

Ładne to maszBig Grin

zaczyna się robić ładniutko i widzę, że woda tez się wyklarowała, podoba mi się a neony będą tam pasować jak ulał Smile

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

dzięki za pozytywne opinie...
Dzisiaj do akwarium trafiło trochę nowych rybek:
13szt. - neon innesa (miało być 12 ale sprzedawca źle policzył Wink )
3szt. - otoski

Krewetki już ładnie się wybarwiły
do tego oczywiście zaczęła sie powoli zabawa z pierwszymi glonami, na korzeniu zielono sie zrobiło i na roślinkach małe niteczki się pojawiają, ale otoski i krewetki już działają nad tym więc może plagi z tego nie będzie Smile

Na zdjęciu jest też mój ulubieniec czyli ślimak - nie wiem jak on sie nazywa bo mam dużo rozdętek ale ten jest inny i wielki Smile ma jakies 8-10mm średnicy Smile i duże czułka Smile i narazie wypatrzyłem tylko jednego takiego ślimaka...

Krewetki babulati fajnie się po wybarwiały, jedne są bardziej brązowe, drugie prawie czarne, a te mniejsze jeszcze bardziej przeźroczyste Smile

po 2 miesiącach od startu mamy tak Smile
trochę zarosło, ostatnio RC zrzuciły jajeczka i po tygodniu zauważyłem małe krewetki Big Grin

babulati też 3sz. chodzą z jajeczkami więc niedługo będzie duuużo krewetek Smile

Widzę że cabomba Ci trochę podupada, pewnie liście nurzańca zabierają całe światło.. Może przytnij go trochę? Pisałeś wcześniej o obsadzeniu korzenia, polecam christmas moss świetnie wygląda, lub może microsorium.

Chciałeś łatwą roślinkę to sobie wybrałeś kabombę... Big Grin Krewety fajne, masz prawie idealne parametry do rozmnażania rc, więc je utrzymaj!!!

kabomboa nie rośnie za mocno ale i nie marnieje... jak było odsłonięte to robiła się żółta i padała.. za to moczarka chyba ma za dużo światła bo aż liście jakby się przepalały te bliżej tafli wody... ogólnie chyba zaczyna brakować nawożenia bo narazie tylko potas podaje.
Nurzeniec jest podcinany tylko rośnie jak głupi Wink

ogólnie na korzeń pójdzie pewnie jakiś mech ale chwilowo mam bardzo słabo z kasą więc odpuszczam każda nawet najmniejsza inwestycje Smile

Skocz do: