• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

54l ogólne - nowe fotki, rok od startu

Witam, po rocznej przerwie w akwarystyce (przeprowadzka do nowego - w końcu swojego - mieszkania) postanowiłem zacząć od nowa Smile

Akwarium:
54l 60x30x30
Oświetlenie 2x15W T8
Filtr: AquaClear 30
Grzałka Aquael 75W
Podłoże: podłoże do roślin jakieś i przysypane żwirkiem czarnym 2-4mm

Zalane 9.01.2012 po 18
Woda narazie nadal jest trochę mleczna :/ Czy coś mam z tym robić czy po paru dniach będzie kryształowa?

W akwarium znajdziemy:
Korzenie - jeden duży i dwa małe - małe sie właśnie wygotowują bo wyschły przez rok leżenia poza wodą i nie chcą siedzieć na dnie Wink
3 gałęzatki (one będą się rozrastać?) i obecnie jedna też mało chętnie tonie :/
kabomba - ale chyba muszę ją przesadzić bliżej środka bo wyczytałem że nie lubi ruchu wody a tam akurat z filtra na nią wszystko leci...

W planach:
więcej zieleni (jakieś mało wymagające roślinki - koniecznie zielone!)
planuje ten duży korzeń obwiązać jakimś mchem tylko tutaj potrzebuje waszej pomocy - jakim? coś co będzie rosło bez CO2

Planowana obsada:
12-15 neonów innesa
3-4 otoski
krewetki RC, CR Amano - tutaj jeszcze się zastanowię ale chciałbym mieć kilka rodzajów krewetek.

ład nie jeżeli chcesz łatwe i zielone roślinki to polecam nurzaniec super roślinka wg mnie Big Grin
A woda odpal filtr i chyba zejdzie bo to pewnie od źle wypłukanego żwirku Big Grin
u mnie jest tak za każdym razem.

filtr odpalony tak na 70% od samego zalania, żwirek płukałem aż woda była prawie idealnie czysta ale możliwe że jeszcze nie był wypłukany na 100%. Zobaczymy za dzień-dwa jaka będzie woda

ja tez zawsze płucze do kryształu ale jak do akwarium wrzucę to woda mętna
Właśnie w tym momencie płucze żwir do 112 woda jest kryształ ale jeszcze płucze na wszelki wypadek
za 2 dni zobaczysz jaka brudna będzie woda po nim Big Grin

No nie, raczej nie od żwiru .Mętnienie wody to biologiczny proces świeżego Akwarium , tzn woda dojrzewa z czasem same mętnienie wody zaniknie.

(10.01.2012, 18:55)Radzioo napisał(a):  No nie, raczej nie od żwiru .Mętnienie wody to biologiczny proces świeżego Akwarium , tzn woda dojrzewa z czasem same mętnienie wody zaniknie.

Wiesz może możliwe ale gdy wymieniałem sam żwirek to tez tak miałem Big Grin

(10.01.2012, 19:03)Babaulti napisał(a):  
(10.01.2012, 18:55)Radzioo napisał(a):  No nie, raczej nie od żwiru .Mętnienie wody to biologiczny proces świeżego Akwarium , tzn woda dojrzewa z czasem same mętnienie wody zaniknie.

Wiesz może możliwe ale gdy wymieniałem sam żwirek to tez tak miałem Big Grin

To co to za żwirek ,że woda zmienia klarowność?
To coś musi być ze żwirkiem , bo akwarium zawsze robi się mętne i po 3,4 dniach zanika.

no bardzo możliwe ze moje akwarium potrzebuje paru dni żeby jakieś bakterie się zalęgły Wink Jak startowałem akwarium dwa lata temu to od razu miałem taki preparat (bakterie w płynie) i wtedy szybciej woda zrobiła się klarowna ale teraz nie używałem żadnej chemii i to pewnie dlatego

Może żźe wypłukany ??

I co woda zmętniała bo źle wypłukana ; o NIe sadze

Skocz do: