9
Minęło już trochę czasu i mogę wypowiedzieć się już dokładniej na temat tego filtra. Filtr sprawuje sie rewelacyjnie i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Woda jest przejrzysta i klarowna. Filtr utrzymuje równowagę biologiczną bez zastrzeżeń. Jedyne co mi trochę nie pasuje to to że jest rochę za silny do mojego zbiornika. Na pełnej mocy robi pi wirówkę w akwarium. U mnie on działa na oryginalnych wkładach ( z tym, że część wymieniłem na stare, tj najgrubszą ceramikę), choć troszkę jeszcze dosypałem starej ceramiki bo w koszyczkach było troszkę luzu. Jak wspomnieliście brakuje w tym filtrze jedynie waty do zbierania najdrobniejszych cząstek brudu. Po dołożeniu do górnego koszyczka nawet jednej warstwy filtr jest rewelacyjny. Czyszczę go raz na 3 -4 tygodnie (tylko gąbki) i woda utrzymuje się klarowna. Co do plastików, połączeń, węży i ogólnego wykonania - to bez zastrzeżeń. Dodam tylko choć się pewnie powtórzę, że jest rewelacyjnie cichy. W nocy słyszę tylko Co2 z dyfuzora. Minus tego filtra jest taki że trzeba bardzo dokładnie i skrupulatnie ułożyć uszczelkę na górnym koszyczku, w innym razie zasysa trochę brudu ze środka do akwarium.
Z czystym sercem mogę polecić filtry tej serii każdemu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.11.2011, 14:22 {2} przez
Jurad.)
25
(02.08.2011, 13:20)Malutki napisał(a): No cóż hmm, filterek ok. Aczkolwiek oprócz bardzo dużej pojemności na wkłady to wydajność pompy w wysokości 1500l/h mnie nie przekonuje, aby nadawał się do większego akwarium niż 240l maksymalnie 300l.
Teoretycznie jak podaje producent nadaje się do max 700l choć to chyba przesadzone.
Co ewentualnie polecałbyś do 530l?
Kupiłem całe akwarium z filtrem 1350l/h ale wydaje mi się to troche mało tym bardziej, że jego pojemność to zaledwie 7l.
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
Nie udzielam porad na PW i GG
29
Unimax 700, polecam z własnego doświadczenia, też jest do 700L a pojemność wkładów ma 23L więc nie ma co porównywać z konkurencją.
Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl
805L
25
(21.11.2011, 16:46)victus napisał(a): Unimax 700, polecam z własnego doświadczenia, też jest do 700L a pojemność wkładów ma 23L więc nie ma co porównywać z konkurencją.
Też właśnie biorę go pod uwagę. Czy warto zainwestować w lampę UV do niego?
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
29
Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest UV wpięte gdzieś na wężu niż do środka, nie mam dowodów ani info nt. tego, że UV będąc w komorze obok, wpływa na bakterie które osadzają się na gąbce, ceramice i bioballach, UV od ceramiki dzieli ścianka plastikowego koszyka który jest z białego plastiku przez który mam wrażenie przebija się promień UV (przez co może zabijać bakterie). Zamiast wstawiać UV do środka można na wężu (podejrzewam mniejszy koszt) poza tym zyskujemy jeszcze dodatkowe 1,5-2L na złoże, tą pojemność producent uwzględnił tylko przy pojemności filtra, natomiast nie w pojemności wkładów. Jakby się uprzeć to mamy te ~2L dodatkowe

tylko problem jest z zabezpieczeniem wlotu do wirnika, ja nie miałem pomysłu na to, poza tym dostałem UV od kolegi z zdekompletowaną obudową na żarnik UV, dlatego wsadziłem do środka. Trzeba zastosować jakąś siatkę nylonową bądź przy wlotach zamocować grubą gąbkę.
Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl
805L
25
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz

Chyba zdecyduje się na ten filtr.
Będę musiał tylko sprzedać ten, który kupiłem z akwarium.
530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik
11
Przepraszam za odkopywanie tematu ale jednak tu chyba najlepiej się zapytać.
Sam tez posiadam od niedawna ten filtr w mojej 240 i muszę przyznać ze jego moc jest diabelska! czy istnieje jakiś sposób żeby złagodzić ten silny strumień? narzazie używam płaskiej końcówki z zestawu, czy deszczownia bardziej pomoże? może jakiś inny sposób, zmniejszanie przepływu na zaworze średnio mi się podoba, ale na razie tak sobie radze.