Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: Sprzęt (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Temat: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine (/showthread.php?tid=28350)

1 2

JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Jurad - 27.07.2011

Witam wszystkich

Jako, że niedawno padł mi jeden z moich Eheimów (dokładnie to prof 2226) postanowiłem sprawić sobie nowy filtr. Po przeczytaniu kilu for postanowiłem tym razem zainwestować moje pieniądze w JBL'a. Do wyboru na pewno przyczynił się pobór prądu, który w tym filtrze wynosi 20W. Był dylemat pomiędzy e901, a e1051. W końcu wybrałem e1501, a to tylko dlatego, że w najbliższym czasie chcę sobie sprawić większy baniaczek niż te 280 co mam teraz.
Dzisiejszego popołudnia kurier przyniósł mi wyżej wymieniony filtr. Myślę, że ten opis może się komuś przydać.

Parametry filtra
Do akwariów od 200 do 600 litrów
Moc: 20W
Wydajność pompy max.: 1400 l / h regulowana
Max. wysokość podnoszenia: 1,8 m
Wielkość filtra: 12 litrów
Filtr wypełnienie: 3 kosze z filtrem wstępnym
Wymiary: 200x 235 x 460 mm
Gwarancja 4 lata

Poniżej tabela porównawcza filtrów JBL'a z serii GreenLine

Po otrzymaniu przesyłki duże wrażenie wywarły na mnie jego gabaryty ( karton sporych rozmiarów) i jego waga. Co się okazało później nie żałowali wkładów filtracyjnych.

W kartonie oprócz filtra i akcesorii oczywiście znajdowały się ulotki i broszury reklamowa. Jeżeli chodzi o samą budowę to nie różni się od poprzednika czyli e1500 (wnioskuję to po zdjęciach)

Filtr jest wyposażony w komplet akcesorii potrzebnych do jego uruchomienia, czyli: 2x1,8m węży o średnicy 16/22, zawory do odłączania węży od głowicy, deszczownica, standardowa rurka wylotowa, teleskopowa rurka wlotowa z sitkiem, 5 przyssawek, 5 przedłużek do przyssawek, komplet kolanek i przedłużek potrzebnych do podłączenia węży, oczywiście instrukcja, również w j. polskim

W skład zestawu, który ja kupiłem wchodzą również wkłady filtracyjne. Pierwszy od góry koszy są to gąbki JBL CombiBloc ( 2 x gąbka do przedfiltra, 1 x gąbka o średnich porach, 1 x gąbka o małych porach,
Dwa kolejne koszyki to kulki JBL MicroMec
Czwarty koszyk od góry wypełniony jest JBL Ceramec
( ja oczywiście wymieniłem część tych wkładów na swoje już zasiedlane bakteriami)

Po dokładnym umyciu nowych wkładów i całego filtra (trzeba go bardzo dokładnie umyć bo przynajmniej mój był cały czymś tłustym umazany) zabrałem się za podłączanie. Filtr jest tak skonstruowany, że nie stworzy to problemu nawet akwaryście, który zaczyna swoją przygodę z rybkami. Samo podłączenie zajęło mi jakieś 10 min. Bardzo przydatne okazały się przedłużki do przyssawek. U mnie otwory z tyłu obudowy są dość daleko od krawędzi i żeby nie one nie mógłbym przymocować deszczownicy.

Wszystko podłączone - czas na zalanie filtra. Filtr ma wbudowaną w głowicę pompkę do zalewania filtra co bardzo ułatwia sprawę i ni trzeba używać metody "usta-usta". W moim przypadku przy pierwszym naciśnięciu trzeba było użyć dość sporo siły, przy kolejnych naciśnięciach już można było przyciskać jednym palcem. Trzy cztery naciśnięcia i słychać jak się wlewa woda do filtra (u mnie to trwało dość krótko ponieważ większość wody wlałem wcześnie jak przenosiłem wkłady ze starego filtra). Po podłączeniu do prądy przez jakieś 5s filtr dość głośno pracował, później z każdą sekundą coraz ciszej i ciszej, Po 15-20s odpowietrzył się całkiem i zaczął pracować bezszelestnie. Porównując pjego pracę do moich poprzednich filtrów (eheim pro 2226, i eheim clasic 2213) to można powiedzieć, że jest bezszelestny. Aczkolwiek eheim 2213 jest też bardzo cichutki czego nie mogę powiedzieć o 2226. Żeby usłyszeć jbl'a muszę wsadzić głowę do szafki. Jeżeli chodzi o wydajność to u mnie pracuje tak na 0,5 może 0,6 swojej "mocy", a i tak mam większy ruch wody w akwarium niż na poprzednich dwóch. Moim zdaniem śmiało można go używać w baniaczkach nawet pojemności 500l.

Przepraszam wszystkich za jakość zdjęć ale nie miałem dzisiaj dostępu do normalnego aparatu i musiałem robić zdjęcia tel. komórkowym.

Za tydzień, dwa tygodnie napiszę jak się filtr sprawuje, jak z jego wydajnością itp.

Mam nadzieję ze ten post nie wyląduje w koszu, i że pomoże niektórym z was w wyborze tego czy też innego filtra.

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Malutki - 02.08.2011

No cóż hmm, filterek ok. Aczkolwiek oprócz bardzo dużej pojemności na wkłady to wydajność pompy w wysokości 1500l/h mnie nie przekonuje, aby nadawał się do większego akwarium niż 240l maksymalnie 300l.

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Jurad - 03.08.2011

Malutki powiem ci, że w tej chwili u mnie on działa na pół gwizdka, a koszyki są wypchane maksymalnie jak się da i woda w akwarium wartko się porusza. Przy maksymalnej mocy wyrywa mi rośliny z podłoża. Z moich obserwacji wynika to że ma bardzo dobry stosunek wydajności pompy do wydajności filtra. Śmiało można stosować w 400, 450l akwarium

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Malutki - 03.08.2011

Hmm, dziwna sprawa, no cóż fakt, że ja mam trochę inaczej to rozwiązane, przez co moc nie jest tak odczuwalna w ruchu wody. Aczkolwiek wydaje mi się, że przy 400, 450l to trzeba by pomyśleć nas czymś mocniejszym. Szczególnie dla biotopów Malawi itp.

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Ogarzysta - 08.08.2011

Sam zastanawiam się nad nabyciem mniejszego brata Twojego filtra, a mianowicie JBL E701 z serii GreenLine. Wypowiadsz się o nim w samych superlatywach ale nie wspomniałeś (albo ja pominąłem) o aspekcie wykonania, tzn. jakiej jest jakości sam plastik, przyssawki, uszczelki, jak wygląda spasowanie rurek itp. W filtrze jaki sam zamierzam kupić zastanawia mnie to, czy fabryczne media filtracyjne będą w pełni wystarczające, czy jednak należałoby w jakiś sposób je zmodyfikować (coś ująć, coś innego dodać->poza gąbką na wlocie jako dodatkowym prefiltrze-). Podaję link do aukcji, żeby było widać kosze i media: http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-jbl-e701-greenline-4latag-gratis-i1737972772.html .

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Malutki - 09.08.2011

Ogar, to co podałem jest w ogóle bez sensu zrobione jeśli chodzi o wkłady, nie ma w ogóle drobnej gąbki, na końcu która by zbierała te najdrobniejsze zanieczyszczenia, a reszta to tej samej jeśli się nie mylę grubości gąbki. Jedyna filtracja biologiczna to ceramika.

Bez sensu, zamiast gąbek w jednym koszu wsadziłbym Bioballe , a na samej górze watę perlonową chociaż jakąś cienką(powinna się zmieścić).

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Ogarzysta - 09.08.2011

Ile litrów/kilogramów biobali powinienem kupić jeśli zdecydowałbym się na ten filtr? Tak mniejwięcej (nie mam pojęcia jaka jest ich faktyczna wielkość).
Czy jeśli na samej górze zastosowałbym watę perlonową to czy nie zostałaby w jakiś sposób wciągnięta przez wirnik-to mogłoby doprowadzć do poważnych uszkodzeń.
I jeszcze jedno głupie pytanie: czy wkłady biologiczne typu ceramika sięwymienia co jakiś czas w całości albo częściowo (domniemam, że jak się zaczynają rozlatywać to trzeba je częściowo wymieniać na nowe). Przepraszam za tak proste pytania, ale filtry kubełkowe to widziałem w kartonie w sklepie tylkoSad.
edit
Może coś takiego byłoby lepsze?
http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-tetra-tec-ex-600-mega-zestaw-i1740045955.html
Trzebaby było jednak czymś zastąpić węgiel aktywny, no i nie ma końcówki spraybar.

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Malutki - 09.08.2011

To jest bardzo dobry wybór ale kup Tetra Tec ex 700 bo ta sama cena a większa filtracja. Wkłady jakie są orginalnie włożone są wystarczające i akurat co do ilości potem wystarczy je wymieniać.

A co do biologów, to wymieniasz raz do roku połowę ceramiki i bioballi.

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Ogarzysta - 09.08.2011

Tetra 700 przy takiej samej wydajności ma mocniejszy silnik, ale w sumie też więcej koszy, więc jest to logiczne. Zastanawia mnie jednak jeszcze jedna mała sprawa. Jak jest z awaryjnością filtrów Tetra? Byłem dzisiaj w "normalnym" sklepie i dowiedziałem się, że Tetr już nie mają, bo połowa wracała w okresie gwarancyjnym z powodu problemów, a odkąd mają JBL`a wrócił jeden i to z winy urzytkowanika. Gość jednak zastrzegł, że Tetry nie mają w ofercie, więc być może jakość się poprawiła. Jak to się ma w praktyce? JBL ma o rok dłuższą gwarancję...
Aha. I czy tetra 700 ma regulację mocy, bo teoretycznie jest do akwa od 100l, ja mam max 80l, jednak ze względu na zarastanie zbiornika do rangi roślinnego filtracja powinna być b. dobra.

RE: JBL CrystalProfi e1501 GreenLine - Malutki - 11.08.2011

Ma regulację przepływu, może nizebyt precyzyjną, ale jest. Ja mam od dłuższego czasu styczność z Tetrą i ani razu do gwarancji nie oddawałem.