• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Muszlowiec wielopręgi - minimalny litraż, hodowla itp.

Fajny zbiorniczek z multikami. Jeżeli możesz daj poglądowe foto całego akwarium. Zrezygnuj zdecydowanie z ochotki.

czemu mam zrezygnować z ochotki???
fotki akwa dodam w przyszlym tygodniu jak pozbedę się ampularii

Tanganika[1+2 XX młodych neolamprologus multifasciatus]
Pozdrawiam

Ponieważ w Polsce ochotka pozyskiwana jest na ogól ze źródeł, których czystość delikatnie mówiąc pozostawia wiele do życzenia. Można sobie tylko narobić tym biedy.

aha dzięki za informacje postaram zamienić ochotkę na coś lepszego

Pozdrawiam

Możesz wprowadzić do diety: cyklop, dafnię, artemię, mysis, gammarus.

Ja też daje multikom artemię i cyklopa

Nie wiem czy warto ale pokaże wam mój artykuł na temat multików:

V m-c w konkursie KMT Big Grin

Witam, postaram się wam przybliżyć małe muszlowce haremowe z Tanganiki.
W ostatnich latach wielką popularność zyskują muszlowce. Chyba największym uznaniem cieszy się niewielka rybka , a mianowicie muszlowiec wielopręgi(neolamprologus multifasciatus). Doganiają powszechnością nawet pyszczaki z jeziora afrykańskiego Malawi. Te małe rybki zamieszkują podziemna krainę jeziora leżącego w południowo-wschodniej Afryce.Obejmuje sobą Burundię,Rwandę,Demokratyczną Republikę Konga, Tanzanię i Zambię. Multiki zasiedlają litoral położony na głębokości od 8 do 10m . Są gatunkiem endemicznym co znaczy że występują wyłącznie tutaj. Samice tego gatunku osiągają zwykle 2,5-3,5cm a samce do 5cm. Te słabo ubarwione rybki, w kolorach beżu i różu mają ciało bocznie spłaszczone, wydłużone i pokryte beżowo-szarymi czasami brązowymi lub jasnymi prążkami. Rozpoznanie płci nie sprawia żadnej trudnosci.Samce są większe od samic, samice są o wiele ciemniejsze. Bywa że samice są dwa razy mniejsze od samców.Ci mali mieszkańcy Tanganiki są rybkami haremowymi. Już wyjaśniam: zyja w grupach składających się z kilku samców i kilkunastu samic. Samiec po obraniu samic i terytorium patroluje rewir a samice pilnują swoich "mieszkań", muszli. Są świetnymi kopaczami.Zarówno samiec jak i samice okopują muszle , aby uniemożliwić dojście do nich innym drapieżnikom.czasami góry te są na trzy-czwarte wysokosci zbiornika. Te zachowanie powoduje , że mogą się łatwo rozmnażać , ponieważ maluchy gdy schowają się w muszli matki nie są narażone na żadne niebezpieczeństwo.Żeby rozmnożyć multiki nie potrzeba właściwie nic oprócz dobrych warunków w zbiorniku.Woda lecąca z kranu jest dobra, ponieważ ważne jest dla pielęgnic Afrykańskich, aby woda była twarda, zasadowa i dość wysokim pH(7,5-8) i odpowiedniej temperaturze, o którą powinna dbać odpowiednia grzałka z termostatem (25*C-27*C). Tarło odbywa się w muszli. Samica składa 20ziaren ikry, które potem pilnuje wraz z partnerem przez 7 dni. Po tym czasie młode wychodzą z muszli na świat.Wtedy zdolne są do samodzielnego żerowania.Maluchy rosną szybko , a mama widząc , że młode dają sobie radę już same podchodzi ponownie do tarła. Multifasciatus jest rybą mięsożerną.Bardzo lubi pokarm żywy i mrożonki, ale toleruje tez pokarm suchy. Zalecam podawanie artemii, a dla małych cyklopa, ja tak robię i jest świetnie.Czasami można urozmaicić dietę o pokarm suchy dla ryb z Tanganiki, polecam firmę Tropical jako że nigdy się na nich nie zawiodłem. No i dochodzimy do sprawy myślę najważniejszej , mianowicie baniaka.Ja hoduję harem tych ryb akwarium 60l. Taki litraż z całą pewnością starczy im na jakiś czas.Rybki te potrzebuję dużej powierzchni dna, bo tworzą rodziny wielopokoleniowe.Samce obierają rewiry i strzegą go zaciekle więc lepiej nie posiadać dużej ilości samców w małej powierzchni dna.Do akwarium należy wsypać 4-5cm warstwę piasku lub drobnego żwirku.Podstawą są oczywiście muszle ślimaków, mogą być winniczka, ampularii lub inne morskie przypominające wyglądem muszle ślimaka neothuma, ponieważ w naturze takowe muszelki ryby zamieszkują.To by było na tyle, teraz wystarczą tylko dobre chęci i można zakładać akwarium z neolamprologus multifasciatus.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

mam w akwarium 54l muszlowce wielopręgie 1+2. Raz już odbyły tarło ale narybek dziwnie 'znikł'. I tu jest moje pytanie. Skoro są zdolne do odbycia tarła to jak je sprowokować/wywołać??
Z góry dzięki

Sprytnie

Podmieniaj wodę małymi porcjami , temperaturę zrób 27*C i nie przeszkadzaj .
One same się ostro mnożą , właściwie starczy odpowiedni baniak (masz go) ,
temperatura 25-27*C , filtr średni (dobrze zbierający a nie robiący pralki w akwa) ,
no i spokój , i oczywiście muszle.

Młode znikają , nic dziwnego .
Masz 2 samice i jednego samca.
Samica zabije obce młode , które wpłynął na jej rewir .

U mnie jedna drugiej potrafiła i kilka na raz zaatakować .
Możesz oddzielić 2 samice kamieniem to młode nie będą się rozlatywać tak po akwa.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Mam pytanie czy mógłby ktoś wymienić mi wszystkie rodzaje muszlowców (gatunków)??

Kaliber 44, Paktofonika [*]Magik[*]

300l - Ameryka Południowa Pawiookie
http://www.akwaswiat.net/-300l-ameryka-p...5924-3.htm

www.Pawiookie.pl

witam
wszystkie ciężko będzie ale jest taka stronka
http://muszlowce.prv.pl/
i tam są opisane te najbardziej znane do tego dochodzą jeszcze różne
gatunki barwne oraz miejsce pochodzenia
no ale ogólnie na tej stronie znajdziesz chyba wszystko od inf po zdjęcia

Pozdrawiam