• 5 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112l] krewetkowe Iwagumi (aktualizacja 13.01.'12,S010P91)

zwolak111 napisał(a):
Pysia napisał(a):
Shadov napisał(a):Na kokos się jakiś mech da i powinno być ok Smile
Kiryski mi się podobają z tego względu, że robią właśnie dużo ruchu, śmigają cały czas góra-dół, jakoś mi się to podoba.
Jakoś oprócz tych mniejszych rybek (neonków i kirysków) też bym chciał mieć coś większego, stąd te kosiarki. Zbrojnik to sam nie wiem...jakoś zawsze mi się wydawało, że w akwarium powinien jakiś się znajdować, jest taki...majestatyczny Big Grin. No ale rozważam jeszcze zamiast zbrojnika i kosiarek kilka otosków, no ale to znów nie za duże rybki :<, wiem że do takiego litrażu za wielkie ryby mi nie wejdą, ale nie chcę mieć tylko takich do 5cm.
Kiryski Ci śmigają góra dół? Nie wiem.... Moje żadko tylko wypływają do powierzchni łapać powietrze. Normalnie są tylko na dnie przekopując go i robiąc wiele zamieszania w wodzie.
Większe rybki..... Bo Ci się podobają? To żywe stworzenia. Nie kupuje się ich "bo się podobają", tylko stwarza sie im warunki aby miały godne życie. Jesteśmy ludźmi i powinniśmy zasłuzyć na nazwę Homo Sapiens! Do takiego litrażu to jak najmniejsze i jak najmniej.
Widuję u znajomych brzanki rekinie w 200l. Aż mi żal serce sciska jak się patrzę na nie. Ledwo wywiną ogonem i już roztrzaskują się o szybę boczną. A przecież nie są wielkie. Mają po około 8-9 cm teraz....
Pomyśl nad tym. Nie jestes przecież pięciolatkiem Wink

Kiryski?To normalne,ie widzę nic dziwnego
Oddychają inaczej niż inne ryby,nabierają powietrza z powierzchni i dzięki nim żyją,jak im zabraknie to wypływają,pobierają i tak całe swoje życie,nic dziwnego.

Pysia napisał(a):Kiryski Ci śmigają góra dół? Nie wiem.... Moje żadko tylko wypływają do powierzchni łapać powietrze. Normalnie są tylko na dnie przekopując go i robiąc wiele zamieszania w wodzie.
Większe rybki..... Bo Ci się podobają? To żywe stworzenia. Nie kupuje się ich "bo się podobają", tylko stwarza sie im warunki aby miały godne życie. Jesteśmy ludźmi i powinniśmy zasłuzyć na nazwę Homo Sapiens! Do takiego litrażu to jak najmniejsze i jak najmniej.

Nom, w pracy poprzedniej było akwarium i ganiały cały czas góra-dół. Zresztą z myślą o kiryskach zrezygnowałem z grysu bazaltowego jako dna Tongue
Nie no co racja to racja, nie ma co męczyć dużych ryb w małych akwariach, choć że 112l to takie małe już nie jest Tongue
Tak samo zamiast zbrojnika wpuszczę otoski.
Mech na korzeń i na kokosa jest w planach Smile
Coś mi marnieje chyba trochę moczarka (może przez temp. wody, bo niby woli chłodniejsze), za to wszystko inne chyba ładnie się przyjęło, szczególnie kabomba, która już ładnie się rozrasta Smile
Chyba jutro wpuszczę tego mojego biednego bojownika, bo już nie mogę na niego patrzeć w tej kuli, może w akwarium jeszcze nie ma dobrej mikroflory, no ale w sumie woda w kuli może ma z tydzień więcej, a bez grzałki i filtra :/ zresztą rybek czekam jeszcze z 1,5 tyg.

AKTUALIZACJA:

Radzio sobie już wesoło hasa po nowym akwarium. Wcześniej było mniej wesoło, bo się okazało że chiński filtr nie daje rady i jak by go nie ustawić robi niemiłosierną pralkę, no i nie pozostało nic innego jak polecieć po filtrTongue, a wybór padł na tetra 600.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, jest ciszej, lepiej i bez pralki Tongue Poradźcie przy okazji czy dobrze ustawiony:

Robi fale na powierzchni, więc chyba ok
Kabomby dalej pięknie rosną, przez noc wypuściły chyba z 2cm a przez dzień się to rozwinęło Smile, gorzej z moczarkami, może je czymś wspomogę póki się nie przyjmą dobrze.

Niezłe akwarium. Dosadziłbym jedynie w tylnych rogach jakieś 2 gęste, wysokie rośliny, przypominające trawę(zapomniałem nazwy). Skały lepiej by wyglądały porośnięte mchem.
Pozdrawiam
daf

suuuuper a bojownik jest sam w tym akwarium?
widać że ma odpowiednie warunkiSmileSmileSmile

Dzięki
No chcę dosadzić, ale trochę się boję, bo nie chcę zaburzać cyrkulacji wody koło grzałki, poczekam, zobaczę jak mi się rozrośnie to co mam. Mech chcę dać na korzeń i kokosa, a skałka zobaczymy, jakoś taka mi się podoba Smile

Bojownik na razie sam, bo akwarium dojrzewa, a on biedak w kuli się musiał przemęczyć z tydzień, ale tak w weekend puszczę mu stadko neonków i może jakieś kiryski i otoski Smile
Warunki odpowiedni ma, choć trochę się boję, bo w dzień jest ok, ale jak jest ciemno w pokoju i jest oświetlenie tylko od akwarium, to czasem widzi swoje odbicie i się stroszy. Boję się żeby biedak się nie zestresował na śmierć :/, no ale nie za bardzo jest co z tym zrobić, może jak wpuszczę inne ryby to będzie się z nimi ganiał a nie patrzył na ściany ;-)

ja bym do bojka zamiast neonów dał razbory klinowe, to chyba by było lepsze towarzystwo, do tego ze 4 kiryski i z 5 otosków.

zwolak111 napisał(a):
zwolak111 napisał(a):
Pysia napisał(a):
Shadov napisał(a):Na kokos się jakiś mech da i powinno być ok Smile
Kiryski mi się podobają z tego względu, że robią właśnie dużo ruchu, śmigają cały czas góra-dół, jakoś mi się to podoba.
Jakoś oprócz tych mniejszych rybek (neonków i kirysków) też bym chciał mieć coś większego, stąd te kosiarki. Zbrojnik to sam nie wiem...jakoś zawsze mi się wydawało, że w akwarium powinien jakiś się znajdować, jest taki...majestatyczny Big Grin. No ale rozważam jeszcze zamiast zbrojnika i kosiarek kilka otosków, no ale to znów nie za duże rybki :<, wiem że do takiego litrażu za wielkie ryby mi nie wejdą, ale nie chcę mieć tylko takich do 5cm.
Kiryski Ci śmigają góra dół? Nie wiem.... Moje żadko tylko wypływają do powierzchni łapać powietrze. Normalnie są tylko na dnie przekopując go i robiąc wiele zamieszania w wodzie.
Widuję u znajomych brzanki rekinie w 200l. Aż mi żal serce sciska jak się patrzę na nie. Ledwo wywiną ogonem i już roztrzaskują się o szybę boczną. A przecież nie są wielkie. Mają po około 8-9 cm teraz....
Pomyśl nad tym. Nie jestes przecież pięciolatkiem Wink

Kiryski?To normalne,ie widzę nic dziwnego
Oddychają inaczej niż inne ryby,nabierają powietrza z powierzchni i dzięki nim żyją,jak im zabraknie to wypływają,pobierają i tak całe swoje życie,nic dziwnego.

Doskonale wiem jak kiryski oddychają. Dodatkowo przez jelita. Tylko że stosują to jak tlenu mało w wodzie. Ja sporadycznie widzę gdy moje podpływają do tafli aby "złapać oddech". I mają się świetnie, bo w bardzo mlodym wieku mam już drugie tarło Wink

Zarybiłem wreszcie akwarium Smile
Do bojownika dołączyło:
-2x samiczki bojownika Smile
-16x neonki innesa
-4x kirysek (2x spiżowe,2x panda)
-4x otoski
-6x red cherry

Dodałem jeszcze nurzańca w rogu akwarium, ale na razie jest malutki Smile

Wszystkie rybki ze sobą nawet zgodnie żyją. Bojownik wiadomo, skupia się na samiczkach, ale że są dwie to czasem sobie odpoczywająSmile Ogólnie samiec rządzi w akwariumTongue.
Otoski pięknie mi oczyściły bacopę a później zabrały się za moczarki...z nimi będą miały więcej roboty Smile
Kiryski preferują część piaskową akwarium, zresztą z myślą o nich był wysypany, ale nie robią jakiegoś wielkiego zamieszania na dnie- nie mieszają piasku ze żwirem o co się obawiałem.
Krewetki nawet sobie jakoś radzą, w sumie ryby nie są nimi zainteresowane, no może z wyjątkiem samic bojownika, ale jak te podpływają do krewetek, to i tak nie mają szans ich złapać ;-)
Kilka zdjęć mieszkańców Smile

akwa ładne Wink
ps. gdzie kopiłeś akwa?

Skocz do: