[112l] krewetkowe Iwagumi (aktualizacja 13.01.'12,S010P91) -
Shadov - 26.11.2009
26.11.'09:
[attachment=7945]
05.12.'09:
[attachment=11418]
09.04.'10:
[attachment=10362]
12.05.'10:
[attachment=10832]
06.09.'10:
[attachment=12157]
20.11.'10:
[attachment=13136]
28.02.'11:
[attachment=14572]
80x35x40, 112l;
Oświetlenie: standard 2x18W
Filtracja: jakiś chiński filtr 690l/h, -->zmieniony na Tetra ex-600 600l/h
Grzałka Hailea 100W
Obsada planowana;
- 15x neonek
- 8x kirysek
- 3x bojownik (2+1)
- 3x kosiarka
- glonojad lamparci
- 6x red cherry
Flora:
- moczarka
- kabomba
- bacopa
I reszta to co widać na foto, w sumie jak by ktoś mi napisał co tam jeszcze jest to był bym wdzięczny, bo po prostu wybierałem to co mi się podobało z tego co mi zaproponowano w sklepie jak podałem parametry wody.
Akwarium zalane wczoraj

, moje pierwsze w życiu (nie licząc słoika w którym hodowałem kijankę jak miałem 7 lat, nawiasem mówiąc z marnym skutkiem;-) )
RE: [112l- ogólne] Pierwsze akwarium -
andrzejkowac - 26.11.2009
Wody w kranie zabrakło ? Przyklej jakieś ciemne tło
puka - 26.11.2009
fajne akwa
Shadov - 26.11.2009
andrzejkowac napisał(a):Wody w kranie zabrakło ? Przyklej jakieś ciemne tło
Jakoś tak mi się wydawało, że poziom jest już bardzo blisko świetlówek, no ale z tego co teraz patrzyłem, to jeszcze doleję chyba.
A tło jest na razie z braku innego materiału z szarego papieru, czarny nabędę przy najbliższej okazji.
Pysia - 26.11.2009
Akwarium bardzo fajne

Jak na początek

Ten kokos ciut nienaturalnie, ale jak dosadzisz roslinek będzie ok
Obsada mi się nie podoba. Za duzo gatunków. Kiryski zrobią Ci przewałke na dnie... Będzie nieciekawie. Ja mam w 200l 8 szt. i o 8 za duzo.
Kosiarka i krewetki... No cóż. Nie lubię kosiarek, bo rosną duże

Czym mniejsze rybki tym większy baniak się wydaje wizualnie potem. Ja żałuję ze zamiast neonków nie dałam 40 -50 szt. Boraras Brigittae. Baniak wydawałby się ogromny

I tylko je a do tego harem pielęgniczki małej. Eh.... No cóż. Za kilka lat

A "glonojad lamparci" to juz jest bardzo zły pomysł.
Pomysl nad tym, bo najpiękniej wyglądaja akwaria nieprzerybione i z jak najmniejsza iloscią gatunków

Wtedy też ma się szanse na obserwacje zachowań

Ja będę wiosną zalewać 112l i będą w niej 3 rybki . 1+2 Apistogramma eremnopyge F0

I nic więcej
Shadov - 26.11.2009
Na kokos się jakiś mech da i powinno być ok

Kiryski mi się podobają z tego względu, że robią właśnie dużo ruchu, śmigają cały czas góra-dół, jakoś mi się to podoba.
Jakoś oprócz tych mniejszych rybek (neonków i kirysków) też bym chciał mieć coś większego, stąd te kosiarki. Zbrojnik to sam nie wiem...jakoś zawsze mi się wydawało, że w akwarium powinien jakiś się znajdować, jest taki...majestatyczny

. No ale rozważam jeszcze zamiast zbrojnika i kosiarek kilka otosków, no ale to znów nie za duże rybki :<, wiem że do takiego litrażu za wielkie ryby mi nie wejdą, ale nie chcę mieć tylko takich do 5cm.
Kaef - 27.11.2009
Gibbiceps od razu out, nie nadaje się absolutnie do tak małego zbiornika.
Shadov napisał(a):wiem że do takiego litrażu za wielkie ryby mi nie wejdą, ale nie chcę mieć tylko takich do 5cm.
To kup większe akwarium.
Pysia - 28.11.2009
Shadov napisał(a):Na kokos się jakiś mech da i powinno być ok 
Kiryski mi się podobają z tego względu, że robią właśnie dużo ruchu, śmigają cały czas góra-dół, jakoś mi się to podoba.
Jakoś oprócz tych mniejszych rybek (neonków i kirysków) też bym chciał mieć coś większego, stąd te kosiarki. Zbrojnik to sam nie wiem...jakoś zawsze mi się wydawało, że w akwarium powinien jakiś się znajdować, jest taki...majestatyczny
. No ale rozważam jeszcze zamiast zbrojnika i kosiarek kilka otosków, no ale to znów nie za duże rybki :<, wiem że do takiego litrażu za wielkie ryby mi nie wejdą, ale nie chcę mieć tylko takich do 5cm.
Kiryski Ci śmigają góra dół? Nie wiem.... Moje żadko tylko wypływają do powierzchni łapać powietrze. Normalnie są tylko na dnie przekopując go i robiąc wiele zamieszania w wodzie.
Większe rybki..... Bo Ci się podobają? To żywe stworzenia. Nie kupuje się ich "bo się podobają", tylko stwarza sie im warunki aby miały godne życie. Jesteśmy ludźmi i powinniśmy zasłuzyć na nazwę Homo Sapiens! Do takiego litrażu to jak najmniejsze i jak najmniej.
Widuję u znajomych brzanki rekinie w 200l. Aż mi żal serce sciska jak się patrzę na nie. Ledwo wywiną ogonem i już roztrzaskują się o szybę boczną. A przecież nie są wielkie. Mają po około 8-9 cm teraz....
Pomyśl nad tym. Nie jestes przecież pięciolatkiem
marcinmolka - 28.11.2009
Aranżacja bardzo mi się podoba,fajny korzeń, posadź na nim jakiś mech,i jak roślinki ci podrosną to przykryj filtr i grzałkę
zwolak111 - 28.11.2009
Pysia napisał(a):Shadov napisał(a):Na kokos się jakiś mech da i powinno być ok 
Kiryski Ci śmigają góra dół? Nie wiem.... Moje żadko tylko wypływają do powierzchni łapać powietrze. Normalnie są tylko na dnie przekopując go i robiąc wiele zamieszania w wodzie.
Większe rybki..... Bo Ci się podobają? To żywe stworzenia. Nie kupuje się ich "bo się podobają", tylko stwarza sie im warunki aby miały godne życie. Jesteśmy ludźmi i powinniśmy zasłuzyć na nazwę Homo Sapiens! Do takiego litrażu to jak najmniejsze i jak najmniej.
Widuję u znajomych brzanki rekinie w 200l. Aż mi żal serce sciska jak się patrzę na nie. Ledwo wywiną ogonem i już roztrzaskują się o szybę boczną. A przecież nie są wielkie. Mają po około 8-9 cm teraz....
Pomyśl nad tym. Nie jestes przecież pięciolatkiem 
Kiryski?To normalne,ie widzę nic dziwnego