• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Poradnik: Elektroniczny statecznik ze świetlówek kompaktowych

Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.Nie.

Witam ponownie.
Elektroniki ze świetlówek kompaktowych nie wolno łączyć równolegle, ani w żaden inny sposób, gdyż jedyne co się wtedy zaświeci to jakiś tranzystor/triak na płytce.

Co ciekawe, niektóre "stateczniki elektroniczne" (gł. dobrych firm), bez problemu zapalają świetlówki nawet dwu-, trzykrotnie mocniejsze, niż wynikałoby to z mocy rurki zespolonej z obudową. Żeby nie było tak różowo, należy wtedy zapewnić jakie-takie chłodzenie elementom wykonawczym na płytce (tym, które zaczną parzyć) i liczyć się z:

1)Nieprzewidywalnym migotaniem*
2)Słabym strumieniem świetlnym
3)Możliwością upieczenia elektroniki
4)W najgorszym wypadku, miniaturowym wybuchem jądrowym w okolicach akwarium i wielkim obłokiem gryzącego dymu

* - Migotanie takiej świetlówki jest trudne do opisania, z pozoru go nie ma, jednak patrząc na źródło "statecznego" światła, staje się bardzo widoczne. Jego częstotliwość (migotania) zmienia się w funkcji czasu i gdyby narysować wykres częstotliwości drgania światła od czasu, przypominałby on sinusoidę. Bardzo męczy oczy.

Stateczniki elektroniczne sa po to aby oszczedzic energie, jeslisz masz napisane na nim "2x18L, T8..." to podlaczasz dwie 18 watowe swietlowki t8 jeszli chcez inne to kupujesz inny statecznik.

Pozatym taki rodzaj statecznika jest jednym z najdrozszych i najlepszych. Sam mam taki od dawna, a jakis czas temu robilem nowa pokrywe i tez go zakupilem.

Jesli wszystko dobrze podlaczysz i zapodasz swietlowki zgodne ze statecznikiem (moc, wielkosc) to masz same kozysci;

-Szybki start, bez rozgrzewania swietlowek
-Swietlowki nie migocza
-Zwieksza sie zywotnosc swietlowek
-Moc swiecenia jest taka sama jak na innych ukladach

Witam, mam pytanie, mam statecznik elektroniczny z świetlówki kompaktowej 30W, czy mogę podłączyć do tego świetlówkę 20W??

Tak możesz.
Jedna dodatkowa sprawa - nie odłączać świetlówki podczas jej pracy tzn jednej jej strony np. do wymiany bo usmażycie elektronikę. Wiem z własnego doświadczenia. Miałem naprawdę kupe pracy z wymianą na nową w puszcze gdzie były dwie zalane klejem na gorąco.

Wczoraj pobawiłem się w montaż świetlówki 15W a w roli statecznika, elektryka z 18W Philipsa.
Najgorsze to rozebranie żarówki. Musiałem odłamywać po kawałku plastiku bo nie mogłem wyciagnąć elektroniki. Teraz już wiem że najlepszy byłby brzeszczot i delikatne cięcie dookoła i po problemie.
Następnie podpięcie przewodów zrobiłem bez lutowania (umożliwiła właśnie to elektronika z Philipsa bo są tam wystające około 0,5 cm druciki). Podpięcie do bryzgoszczelnych zrobiłem za pomocą kostek montażowych które delikatnie podciąłem żeby weszły 4 sztuki na płytkę. Taka sama sytuacja z przewodem elektrycznym.
Po podpięciu (dokręceniu wszystkich śrubek) do kontaktu i ładnie zaświeciło. Na tym zakończyłem próby bo nie chciało mi się znowu demolować pokrywy (mam już zamontowaną dodatkową świetlówkę na stateczniku elektronicznym 2x18W/2x15W).
Zastanawiałem się nad T5, ale jak się okazało to wejdzie jeszcze jedna T8 15 Watowa.
KOSZT:
- 6 kostek montażowych - akurat miałem więc za free
- 2 oprawki bryzgoszczelne (alledrogo, ja miałem bo kupiłem zestaw do rozbudowy pokrywy i tam były 4 sztuki, a wykorzystałem wcześniej tylko dwie)
- przewód z włącznikiem/wyłącznikiem - 10 zł
- Philips 18W coś koło 16 zł
- no i jak ktoś będzie montował to uchwyty do T8
- śrubokręty, wiertareczka, nóż, tubka silikonu akwarystycznego, ze dwie śrubki i ktoś do opieki nad dzieckiem, bo moja córa mi chciała ostro pomagać i ciężko było cokolwiek zrobić.

Witam czyli jak rozbiore tą swietlówke to otrzymam 4 druciki i tak jedną pare do jednej strony świetlówki i drugą do drugiej strony tak??

Dokładnie tak. Z jednej strony dwa kabelki do zasilania (w żarówce energooszczędnej są podpięte do tej części z gwintem). Z drugiej strony płytki są cztery wystające druciki (w żarówce philips są nawet ponumerowane 1,2,3,4).
Wszystko można połączyć kostkami montażowymi. Tylko muszą być małe żeby się zmieściły.
Zdjęcie znalezione na internecie:
http://i35.tinypic.com/dw8lk5.jpg
-kable biały i czerwony do zasilania
- druciki 1,2,3,4 -nałożyć na nie kostki montażowe, do kostek przewody w takiej kolejności jak pokazano za pomocą oprawek bryzgoszczelnych i do świetlówki.
Oczywiście można polutować wszystko jak się nie ma kostek a ma lutownice.

Ja wszystko polutowałem, statecznik 30W a świetlówka 20W, wszystko świeci bardzo ładnie już tydzień

(04.04.2011, 14:02)marcinmolka napisał(a):  Ja wszystko polutowałem, statecznik 30W a świetlówka 20W, wszystko świeci bardzo ładnie już tydzień

A skąd wytrzasnąłeś tak wielkiej mocy kompakt?
Ja chodziłem po sklepach i nic powyżej 24W nie znalazłem. Mi też przydała by się 30 bo 25 W świetlówkę chciałbym dla bojków w pokrywę wrzucić.

Skocz do: