Sonda: Jak oceniasz Akwarium
Super rewelacja
Bardzo ładne
Przeciętne
Nie podoba mi się
Uwaga: To jest publiczna sonda, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowałeś.   Wyniki sondy

• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[240 L Roślinne ]

Wybacz davi ale co można było w tej sytuacji pomyśleć, widząc baniak z dobrym sprzętem, podłożem z najwyższej półki, sensowną aranżacją z dobrze utrzymanym zielskiem, a z drugiej strony prezentacja tego zbiornika wygląda tak jakby pisał ją mocno początkujący akwarysta.
davi napisał(a):Nazwy roślinek nie podam bo nigdy nie pamietam Smile
W akwarium pływa około 30 małych rybek Wink
Do tego przez 6 m-cy nie nawozisz, a masz parę naprawdę wymagających roślinek nie tylko pod względem nawożenia ale nawet składu wody (choćby stosunek Ca i Mg). Ludzie często muszą się nakombinować z dawkami nawzów, wodą RO itp.
davi napisał(a):bazuje tylko i wyłacznie na obserwacji i doświadczeniu w tej dziedzinie.
W takim razie masz niezłą wodę, dużo wyczucia i szczęścia. Może to rzeczywiście lepsze niż zapychanie sobie głowy nazwami roślinek Smile
davi napisał(a):dla niedowiarków mogę zrobić fotke dowolnego miejsca .
Bardzo chętnie zobaczę inne fotki, zwłaszcza z doświetlonymi bokami zbiornika.
davi napisał(a):Mam swiadomość że nie jestem profesionalista jak wiekrzośc z Was
Co za skromnośćBig Grin Mylisz się - dla wiekszości osób z tego forum tak utrzymany baniak jak twój będzie jeszcze długo poza ich zasięgiem.
No cóż, na koniec nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować ładnego zbiornika.
Pozdrawiam
maja.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Jak tylko odrośnie troche to co wyciołem zamieszcze zdjecia. Dzieki za miłe słowa.
Jesli chodzi o boki to sa dosc słabe ze względu na to że jak sami wiecie producenci pokryw tak je projektują że z boku nie mają swietlówek dlatego boki mam niedoświetlone co za tym idzie wzrost roślin w tym miejscu jest bardzo słaby dlatego w tych miejscach ułozyłem korzenie.

Jeśli chodzi o te rybki Smile to ok napisze dokłądnie Smile

około 10 x Neon Inessa
około 5 x Neon Czerwony
około 8 sztuk Bystrzyk Pereza (czerwonoplamy)
4 x glonojad ten najbardziej popularny
3 x Grubowarg syjamski "kosiarka"
5 x Bocja Wspaniała

Mieczyków niesttey juz nie ma zgineły śmiercią tragiczną - odpadła zaślepna na filtr i ciekawskie zostały zassane Sad

Roślinki :

Pierwszy plan :
Glossostigma elatinoides

Drugi plan:
Cryptocoryne beckettii
Ludwigia repens

Trzeci plan :

Cabomba aquatica
Rotala rotundifolia
Limnophila sesiliflora
Ludwigia repens Ludwigia płożąca

Jest jeszcze troche gatunków ale naprawde nie mam pamięci do nazw i kazdej osobno musze szukac w sieci Smile

Jesli chodzi o wode to jest to kranowa z Warszawy wiec z tego co kiedyś sprawdzałem jest tragiczna.

Moim zdaniem nawozenie oraz parametry wody pododuje to podłoze ADA bo z tego co wiem zmiekcza wode , wydziela micro i makro elemanty. Pierwszy raz na tym załozyłem akwarium i naprawde sam byłem w szoku że wystarczy tylko wode wymieniać regularnie .
Filtry działały wczesniej w innych akwariach które miałem wiec były już dojzałe biologicznie z tąd też szybki czas dozdewania akwarium.

Jesli chodzi o nawozy to zauwazyłem że teraz kondycja roslin jest troche słabsza dotyczy to kilku gatunków ( 2 może 3 ) wiec postanowiłem podac połowe zalecanej dawki PG efekt - po 3 dniach całe akwarium w glonach na szczescie takich które da sie usunąc w 10 min Smile
Od tamtego czasu uznałem że dopuki bedzie wszystko rosło nie experymentuje z nawozami tymbardziej że moja wiedza nie jest zbyt bogata np w ilości norm kazdego pierwistka dlatego wole opierać swoje działania na obserwacji

Bocje i Ancistrusy są również z pewnością bardzo małe i niedawno wpuściłeś je do akwa?

żałobniczki nadal masz czy też padły??

glossostigmy tam nie widzę tylko hemiantusa na 1 planie... no chyba ,że się mylę..

wolfik napisał(a):poproszę zdjęcie tego akwarium w dzień, przy wyłączonym świetle (z włączoną lampą błyskową w aparacie)

chcesz go sprawdzić czy wyjdzie z tego jakieś cudowne zdjęcie ? Wink

co do baniaka i podejscia właściciela to ekhm... fantazja

Z glonami jest jak z kobietami - cięzko im dogodzić by się w końcu odczepiły ;)

Baniak, jak z googleTongue Maże o takim zbiorniku. mam już 263l, czekające na założenie, więc będę się wzorowałTongue

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

BaRaNeK napisał(a):Baniak, jak z googleTongue Maże o takim zbiorniku. mam już 263l, czekające na założenie, więc będę się wzorowałTongue

Z google Smile ja bym powiedział że z National Geographic Smile Naprawdę prezentuje się okazale, gratuluje osiągnięcia takich efektów.

davi
szybkie pytanko

dlaczego dane exif dla "twojego" zdjecia nie sa dostepne ?

Bocje i Ancistrusy sa średnie. Glonki około 4 , 5 cm Natomiast Bocje około 5,6 cm ale jak wiadomo to dośc strachliwe rybki wiec bardzoe rzadko sie pokazuja zyją raczej w gąszczu roślin.
Żałobniczki jeszcze są aczkolwiek tez z nimi miałem na poczatku problemy zostały chyba 3 sztuki z 8. Z tym National Geographic to bez przesady Wink ale dzieki za miłe słowa.
Glossostigma jest na samym przodzie tylko troche rośnie do gory zamiast na boki bo nia ma tam idealnych warunków.

dane exif dla "twojego" zdjecia ? - Co to znaczy bo nie wiem o co chodzi

Skocz do: