[240 L Roślinne ] -
davi - 31.07.2009
[attachment=6407]
Akwarium towarzyskie Roślinne 240 L .
Osprzęt:
--> Oswietlenie : 2 x 39 philips TLD 965 t5 , 2 x 24 philips TLD 865 t8
--> Co2 : podawane z wysokociśnieniowej butli 1,5kg (1,2b/sec)
--> Filtry: 2 x Filtr kubełkowy Fluval 204 ( mechaniczny i biologiczny)
--> Podłoże : ADA AFRICANA
Obsada :
10 x Neon Inessa
5 x Neon Czerwony
8 sztuk Bystrzyk Pereza (czerwonoplamy)
4 x Ancistrus
3 x Grubowarg syjamski "kosiarka"
5 x Bocja Wspaniała
3 x Żałobniczka
Flora (min) :
Pierwszy plan :
Glossostigma elatinoides
Drugi plan:
Cryptocoryne beckettii
Ludwigia repens
Trzeci plan :
Cabomba aquatica
Rotala rotundifolia
Limnophila sesiliflora
Ludwigia repens Ludwigia płożąca
Parametry wody: Nie sprawdzam
Nawożenie : Nie nawoże ponieważ podłoże ADA wydziela micro i macro elemanty stopniowo.
Podmiany wody : 25% raz na tydzień
Akwarum ma 6 miesiecy zostało podłączone do 2 letniego dojżałego filtra prosze o oceny zarowno te pozytywne jak i negatywne
pozdrawiam
RE: [240 L Roślinne ] -
strojter - 31.07.2009
Jak nawozisz?
davi - 31.07.2009
strojter napisał(a):Jak nawozisz?
Wstyd przyznac ale nie nawoże

Trzeba w koncu zaczac chociaz wiem że czasem lepiej nic nie zmieniac jak gospodarka jest ok
maja - 31.07.2009
Sorry, albo to jakaś ściema albo to akwarium nie jest twoje.
prof.Animal - 31.07.2009
Heh, wątpię aby rośliny tak urosły, przez 6 miesięcy funkcjonowania zbiornika...
davi - 31.07.2009
prof.Animal napisał(a):Heh, wątpię aby rośliny tak urosły, przez 6 miesięcy funkcjonowania zbiornika...
A jednak nie wspominając że co tydzien musze wyciąc od 5 do 10 cm . Z tego co sie orientuje podłoże ADA posiada mikro i makro elementy które są powoli uwalniane oczywiście do czasu.
Nie monitoruje parametrów wody bo poprostu nie mam na to czasu.
Jedynie co robie to wymiana 30% wody raz w tygodniu . Wymieniam bezpośrednio na wodę z kranu ( wiem że powinna odstac ale niesttey przy tej ilości nie mam za bardzo miejsca w domu na 4 wiadra zeby zabierały miejsce w łazience)
Mam swiadomość że nie jestem profesionalista jak wiekrzośc z Was aczkolwiek bazuje tylko i wyłacznie na obserwacji i doświadczeniu w tej dziedzinie.
Kiedys monitorowałem w innym akwa parametry i pol roku nie mogłem go ustabilizować po wielu probach wiem że takie zestawienie osprzętu jest idealne. Zbiornik udało się ustabilizowac w niecały miesiąc.
A co do "Ściemy" że to nie moje akwarium to dla niedowiarków mogę zrobić fotke dowolnego miejsca . Zresztą teraz troszke inaczej rozsadziłem roslinki , czesc powycinałem inne przesadziłem wiec niedługo zamieszcze nowe zdjęcie ze zmienioną delikatnie areanżacją ( jak tylko odrośnie to co wyciołem )
PAWLACZKA86 - 31.07.2009
piekne !!!!!!!! a co do przycinki co tydzień-skoro masz je tak częśto to jestem chętna na to co tobie nie potrzebne

czyli wycięte
Mao106 - 01.08.2009
Może wyjdę na niedowiarka, ale to nie możliwe, że to wszystko wyrosło tak ładnie bez odrobiny nawozu :/
wolfik - 01.08.2009
poproszę zdjęcie tego akwarium w dzień, przy wyłączonym świetle (z włączoną lampą błyskową w aparacie)
prezes_spik - 01.08.2009
davi napisał(a):Nazwy roślinek nie podam bo nigdy nie pamietam 
W akwarium pływa około 30 małych rybek 
Osprzęt:
Oswietlenie 2 x 39 philips TLD 965 t5 , 2 x 24 philips TLD 865 t8
Co2 z butli z reduktorem od 1 do 2 bombli na sec po drabince
2 filtry kubełkowe
podłoże ADA AFRICANA
Akwarum ma 6 miesiecy prosze o oceny zarowno te pozytywne jak i negatywne
pozdrawiam
30 małych rybek? Kolego nie wiesz jakie masz ryby? To ja Ci powiem: neony, mieczyki, bystrzyki; dobre "30 małych rybek"