klosek, pomóż mi albo ktokolwiek się znający na tym wszystkim, bo już nie mam sil i nie wiem co robić, podmieniam wodę codziennie i azotyny są na maxa, rano dziś podmieniłam i znów sa na maxa, wiec znów podmienię, no ale tak teraz 2 razy dziennie mam podmieniać wodę?????? nie można jakoś inaczej? np. wlać jakiegoś preparatu zmniejszającego no2?
Rośliny jutro jakieś dokupię, obsada sama się zmniejsza, bo już dwie rybki zdechły.
Czy jakieś uzdatniacze, bakterie nitryfikacyjne nadal dodawać?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.02.2014, 23:43 {2} przez nadife.)
Pozbądz się nadmiaru ryb i kup coś z tych roślin: pistia gałęzatka rogatek moczarka jak najwięcej. Podmieniając codziennie wodę napewno nie pomagasz w unormowaniu
W pierwszej kolejności zrób porządek z obsadą bo masz zupę rybną. W drugiej sprawdź czy nie zdechła jakaś ryba i nie leży za filtrem rozkładając się. Możesz wlać bakterie, nie zaszkodzą a pomóc mogą. Lepsze częstsze podmiany ale mniejsze niż rzadsze ale większe. Nikt nie odpowie na pytania ze 100% pewnością nie widząc zbiornika i nie mając więcej informacji - to jak wróżenie z fusów.
wcześniej opisałam zbiornik:
akwarium dość świeże, bo od miesiąca, 72l, 1 welon, 5 kirysków, 1 glonojad i 4 otoski. Karmie raz dziennie-rano mała porcja (szczypta pokarmu suchego). Filtr Aquel fan2, świetlówka power glo, kostka napowietrzająca, trochę roślin żywych- anubias i moczarki kanadyjskie, podłoże- żwirek ceramiczny, temp. 24 stopnie.
Dziś dokupiłam bardzo dużo nowych roślin. Odłowiłam ryby i trzymam w oddzielnym akwa z filtrem by zaobserwować co powoduje tak wysokie stężenie NO2.
NO2 równe 1,5 mg/l, kh 8 st niem., gh 14 st niem.
Pisząc o informacjach miałem na myśli zdjęcia zbiornika. Potrafię czytać ze zrozumieniem i zauważyłem że podałaś/opisałaś akwarium we wcześniejszych postach jednak ''informacja wizualna'' lepiej do człowieka przemawia niż słowo pisane.
''Dziś dokupiłam bardzo dużo nowych roślin.''
Gdzie bo nie widzę?
Co to za podłoże? Na 100$ sztuczne - ma jakiś atest?
Filtr wewnętrzny - jaki ma wkład?
Co to jest to białe na tym niebieskim czymś?