64
Tak, ale warunek tak jak pisałem pisaek jako podłoże
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
1
siema mam w akwarium 3 wapienie filipińskie piasek i 2 duże muszle i zero roślin pewnie powiecie że mam bardzo twardą wodę mam akwa 60l nie wiem jaką ozdobę dać zamiast muszli bardzo ładnie wyglądają i nie chce ich wyrzucać ale nie wiem jakie ryby trzymać w tak twardej wodzie nw może pyszczaki ale one są agresywne a może 9 gupików 6 platek i 4 kiryski spiżowe . a może trzymać samego kraba ale nie wiem czy on może być w takiej wodzie i co je bardzo proszę o szybką radę co zrobić z muszlami i jakie ryby kupić
1
wywaliłem muszle z akwa i dałem małe korzenie . wczoraj wlałem świeżą wodę 60 % 40% to stara woda ale do dziś jest taka mleczna jak we mgle nie wiem czy to samo zejdzie po paru dniach czy nie nie wiem co robić czy są może jakieś preparaty na krystalizacje wody proszę o radę
9
A może to chlor? spokojnie zejdzie, ja mam jeszcze lepiej bo mi się troszke od korzeni barwi ale nie panikuje myślałem że będzie gorzej że faktycznie mi się herbata zrobi.
Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv
http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html
1
bo jak lałem wodę do akwarium była ciepła już wlałem wcześniej uzdatniacz i już w wiaderku była biała bo była dosyć ciepła oczywiście ryb nie było w środku i nadal nie ma musze je dopiero kupić ale nie wiem kiedy ta woda zmieni kolor i będzie czysta babka w sklepie mówiła że do 4 dni poczekać i wtedy puścić ryby chyba że jakiś krystalizator do wody wlać albo wodę destylowaną
9
Zakup może trochę cierpliwości a nie zaraz iść do sklepu po cała masę chemii, myślisz ze wystarczy coś władować do wody i czekać na efekty? Ja też leje wodę ciepłą czasem i gorącą ale bez przesady rośliny juz są w akwarium więc nie chce zrobić zupy i często jest biała i potem zostają bąbelki ale parę godzin napowietrzania potem pół dnia spokoju i woda się klaruje.
Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv
http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html
1
zmierzyłem wodę testem wszystko wyszło ok oprócz No3 i No2 którego jest duża ilość i nie wiem jak to obniżyć akwa ma 40 % starej wody i 60% nowej z uzdatniaczem zalane było 7 marca dziś zmierzyłem nie wiem czy to nie zaszkodzi rybom jak ja chce ich jutro puścić proszę o rady
4
Sprawdź sobie jaką masz wodę w kranie. ja też dziwiłem się poziomem NO3 w akwaarium ale okazało się że taki sam poziom w kranie. Sprawdziłem na stronie moich wodociągów i rzeczywiście mam w kranie blisko 30 mg/L NO3. Zobacz jak to wygląda na stronie twoich wodociągów. NO2 też miałem w akwa wysokie ale podkręcenie filtra na maks plus dzień głodówki spowodował że po 24h mam już 0.025 NO2
3
Witajcie!
Jestem tu nowa i wkrótce chcę założyć sobie akwarium z ulubionymi rybkami. Moje akwa ma 50 litrów i chciałabym w nim mieć:
- 7x Neon Inessa
- 7x Microrazbora Galaxy
- 2x Kirysek Lamparci
- 2x Otosek Zebra
- 3x Danio żółte
- 3x Danio zielone
- 1/2 Glonojady
Czy te rybki ilością i wymaganiami do siebie pasują? Jakie użyć dla nich podłoże (grube czy drobne, a może średnie) oraz które z nich wpuszczać jako pierwsze? Jeśli byłoby ich zbyt dużo to które zlikwidować/odjąć?
Wszelkie porady mile widziane!
8
Danią są za duże i zbyt żywiołowe na 50 litrów. Kiryski dobrze czują się w stadzie, tj ilości większej, niż 2 sztuki. Podobnie sprawa się ma z otoskami. Glonojad glonojadowi nierówny, więc musisz sprecyzować, jaki gatunek chcesz trzymać, większość zbrojników jest jednak za duża na taki litraż.
Podłoże może być drobne, może być grube, aby tylko nie miało ostrych krawędzi. Duże kamyczki będą optycznie zmniejszać akwarium.