• 6 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ekipa sprzątająca, ryby czyszczące akwarium

(27.10.2012, 12:12)Kiełż napisał(a):  Zdecydowanie kiryski, świetnie czyszczą dno, ale dobre są też otoski-w dodatku są tanie.
Platki i glonojady czyszczą glony, ale glonojady nieraz wymagają tak specyficznych warunków, że od dawna ich nie hoduję. Ostatni żył mi w akwarium ok. 6 godzin.

Otoski są praktycznie nie do rozmnożenia w niewoli i są sprowadzane więc też cena wcale nie jest tania w Krk w większych sklepach 8 10 zł no chyba że dla ciebie to mało

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Też się zastanawiam nad jakąś ekipą sprzątająca. Na razie w 200 litrach ze stworzeń dennych są ślimaki helena i 2 zbrojniki(nie kupywałem ich z myślą o jedzeniu glonów, lecz zawsze chciałem mieć te ryby, a poprzedniejsze litraże akwa nie pozwalały na to).
Myślicie, że ślimaki starczą na oczyszczenie dna z resztek pokarmu czy jeszcze w coś zainwestować? Kirysków nie chcę gdyż mam podłoże bazaltowe. A otoski? Co jeszcze?

(27.10.2012, 13:01)klosek napisał(a):  Otoski są praktycznie nie do rozmnożenia w niewoli i są sprowadzane więc też cena wcale nie jest tania w Krk w większych sklepach 8 10 zł no chyba że dla ciebie to mało
Urzytkownikowi tego forum udało się rozmnożyć otoski - co prada prez przypadek ale się da! Smile

(28.10.2012, 16:38)simsn1 napisał(a):  Też się zastanawiam nad jakąś ekipą sprzątająca. Na razie w 200 litrach ze stworzeń dennych są ślimaki helena i 2 zbrojniki(nie kupywałem ich z myślą o jedzeniu glonów, lecz zawsze chciałem mieć te ryby, a poprzedniejsze litraże akwa nie pozwalały na to).
Myślicie, że ślimaki starczą na oczyszczenie dna z resztek pokarmu czy jeszcze w coś zainwestować? Kirysków nie chcę gdyż mam podłoże bazaltowe. A otoski? Co jeszcze?
Heleny to ślimaki drapie żne polują na inne ślimaki nie jedzą resztek, kup sobie świderki i otosy

Wiśnia napisałem że praktycznie nie do rozmnożenia a nie że w ogóle

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

(28.10.2012, 16:53)klosek napisał(a):  Heleny to ślimaki drapie żne polują na inne ślimaki nie jedzą resztek, kup sobie świderki i otosy
Helenki zjadają resztki pokarmów opadłe na dno, widziałem jak jedzą gnijące liście roślin.

Cytat:
sims1 napisał(a):Też się zastanawiam nad jakąś ekipą sprzątająca. Na razie w 200 litrach ze stworzeń dennych są ślimaki helena i 2 zbrojniki(nie kupywałem ich z myślą o jedzeniu glonów, lecz zawsze chciałem mieć te ryby, a poprzedniejsze litraże akwa nie pozwalały na to).
klosek napisał(a):Heleny to ślimaki drapie żne polują na inne ślimaki nie jedzą resztek, kup sobie świderki i otos
A czy otoski można hodować przy bazalcie?

Cytat:
klosek napisał(a):Heleny to ślimaki drapie żne polują na inne ślimaki nie jedzą resztek, kup sobie świderki i otosy
wisnia0384 napisał(a):Helenki zjadają resztki pokarmów opadłe na dno, widziałem jak jedzą gnijące liście roślin.
U mnie za to rzuciły się na tabletki dla zbrojników. Dobry sposób, jak będę chciał się pozbyć helenek.

(28.10.2012, 16:56)wisnia0384 napisał(a):  
(28.10.2012, 16:53)klosek napisał(a):  Heleny to ślimaki drapie żne polują na inne ślimaki nie jedzą resztek, kup sobie świderki i otosy
Helenki zjadają resztki pokarmów opadłe na dno, widziałem jak jedzą gnijące liście roślin.
ja nie zaobserwowałem niczego takiego u mnie helenka raz na 2 tyg upoluje świderka o podobnej wielkości żadnego zjadania resztek nie zaobserwowałem

w moim akwa Helenki też smakują się w tabletkach dla krewetek itp- lubią spirulinę Smile ale wiadomo- świderek to dla nich rarytas, o dziwo rozdętki nigdy nawet nie "tknęły"

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Jak najbardziej Helenki gdy brakuje innych ślimaków to jedzą wszystko.

nawet jak nie brakuje, to i tak maja gdzieś Wink mam w 25l akwa ślimaków pod dostatkiem i tak maja gdzieś rozdętki i zatoczki Wink Zjedzą z 2 ślimaki na dobę i koniec. Moim zdaniem ich sława jest troche przereklamowana.

Skocz do: