• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

19 litrów to nie tak bardzo dużo a bojownik to też nie jest typ dobrego gospodarza Wink
Jakie wymiary ma Twój zbiornik? Mógłbyś pomyśleć nad kilkoma sztukami kirysków pigmejów i/lub otoskami - oba gatunki są małe ale bojowniki ich raczej nie ruszają.

Witam

Jestem w posiadaniu akwarium o pojemności 450 l. Póki co pływa w nim zbrojnik lamparci, 2 bocje wspaniałe (wiem, że to ryby stadne, planuję dokupić co najmniej 2) i 2 kiryśniki.
Chciałbym wpuścić tam więcej ryb. Chodzi mi bardziej o ryby stadne i może z 2-3 pary czegoś "większego" - tak dajmy na to do 12-15 cm. Mam kilka pomysłów co do tej obsady lecz potrzebuje fachowej opinii. Może wymienię kilka gatunków, które by mnie interesowały, od razu zaznaczam, że nie chce mieć wszystkich tych gatunków w akwarium, to tylko propozycje.

Neon inessa - 20-40 szt. ?
Zwinnik czerwonousty około 25 szt
Kosiarka 3-6
Bocja wspaniała/siatkowana 4-6
Otosek przyujściowy 6-8
Kirys spiżowy 4
Kirys trójpręgi (lub inny dowolny gatunek) 4
Tęczanka Boesmana 4 -6 ?
Tęczanka neonowa 10-20 ?

Jaką wybralibyście obsadę z tych gatunków, i czy w ogóle da się je jakoś dobrać? Oczywiście mogę zrezygnować np. z neonów na rzecz tęczanek neonowych itp., może znacie jakiś jeszcze gatunek, który pasowałby do powyższych ? Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Poziom ostrzeżenia +10% Tego typu pytania zadajemy w odpowiednich tematach. Szukaj, czytaj, zadawaj pytania- w tej kolejności/ Terminator

Postanowiłem założyć pierwsze akwarium 45l, piszę z prośbą o rade jaką obsadę dobrać. Chciałbym mieć krewetki Red Cherry ok. 5-6 szt. + jakieś rybki (pasujące właśnie do krewetek)- najlepiej jedna średnia/para i kilka/kilkanaście mniejszych lubiących pływać w grupie.
Dobrze by było jak podali byście też nazwę jakiegoś uniwersalnego, niedrogiego nawozu pod podłoże i jakieś roślinki pasujące pod podane przez was rybki (wiem jedynie, że krewetki lubią gęsty mech i sporo zakamarków Smile

Czy taki układ by pasował?
Bojownik (czytałem ze krewetki mogą się bać bojownika, więc tutaj pewnie potrzebna alternatywa- może jakaś parka? 1+1 p. ramireza?
10 neonków
5 Red Cherry (+ dużo zakamarków przy dnie)

jakie wymiary zbiornika?

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

50x30x30 proste
Ostatnio poszperałem po forach i znalazłem coś takiego, wydaje mi się w miare sensowne
-10neonków Innesa/8 Czerwonych
-4 krewetki Red Cherry
-4 Otoski
-1 bojownik
Aha i mam jeszcze pytanie co do RC. Czy da się jakoś rozróżnić samice od samca? Chodzi mi o to żebym nie miał potomstwa, bo widziałem że z ikry powstają dziesiątki małych.

Samice odróżnia od samców obecność tzw siodełka, które wygląda jak siodło Smile
Nie obawiaj się zbytnio nadmiaru krewetek, bojownik temu zaradzi.

Obsada ok a neony i bojownik wybiją 85 % potomstwa

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Witam Wszystkich Smile
Chce zapytac czy obsada do akwarium 72 l 60x30x40 (profil) jest dobra i czy moze tak zostac bądz ewentualnie coś zmienić Smile a oto planowana obsada :
- Neon Innesa 10 szt.
- Pielęgniczka Ramireza 2 szt. (parka)
- Kiryski Panda 5 szt.
- Grubowarg Syjamski "Kosiarki" 3 szt.
?- Zbrojnik Niebieski

Kosiarki rosną za duże na taki litraż, poza tym spoko.

A gdyby mieć tylko jedna ?! czytalam ze jedna moze byc nieco płochliwa.. a dobrze czyszcza akwarium i troche szkoda mi z nich zrezygnowac.. a co ze zbrojnikiem ?!

Skocz do: