• 3 Głosów - 2.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wyposażenie do akwarium 200L - filtry, grzałki i oświetlenie

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

W międzyczasie poczytałem na ten temat i chyba się wycofam z tego pomysłu. Zwłaszcza z powodu roślin. Chce je mieć a faktycznie na nie nienajlepiej to wpływa.

Witam
Proszę o pomoc. Od kilku dniu czytam forum, ponieważ chcę założyć akwarium i chcę podejść do tego odpowiedzialnie.

Wybrałem obsadę do mojego akwarium:

4x skalar
1+3 mieczyk hellera
30x neon innesa
2x ramireza
8x kirysek panda
2x glonojad
ewentualnie dodatkowo 2 krewetki ??

Teraz muszę wybrać wyposażenie:
- filtr - chcę zewnętrzny, czytałem, że jest lepszy
- grzałka
- termometr
- oświetlenie

Nie czytałem jeszcze o roślinkach, zapoznaję się z wiedzą etapami, ale sporo tego jest. Chciałbym, żeby było sporo roślinek. Również w tym zakresie proszę o poradę.

Dzięki wielkie.

Polecam filtry Eheim. Grzałka 150-200 watt. Oświetlenie zależy od tego, jak wymagające będą roślinyWink

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

1) Filtr: np. tetra ex 1200, fluval 405, jbl e900 lub e 1500
2) Jakaś 200w z termostatem np. aquael
3) Zwykły z zoologicznego za kilka zł
4) To zależy co byś chciał mieć w środku. Rośliny pod standardowe oświetlenie(2x30w) http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html .

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

aikr napisał(a):Witam
Proszę o pomoc. Od kilku dniu czytam forum, ponieważ chcę założyć akwarium i chcę podejść do tego odpowiedzialnie.
- chwali ci się Smile
aikr napisał(a):Wybrałem obsadę do mojego akwarium:
4x skalar - ok
1+3 mieczyk hellera - jezeli bardzo chcesz żyworódkę ok
30x neon innesa - ok
2x ramireza - ok
8x kirysek panda - ok
2x glonojad - kwestia jaki? Jeżeli zbrojnik niebieski ok
ewentualnie dodatkowo 2 krewetki ?? - jakie?
aikr napisał(a):Teraz muszę wybrać wyposażenie:
- filtr - chcę zewnętrzny, czytałem, że jest lepszy -na ta obsadę potrzebny ci poważny kawałek filtra: JBL e900 lub lepiej JBL e1500
- grzałka - 100-150W (np. Eheim Jager lub inna markowa)
- termometr - jakikolwiek
- oświetlenie - w zależności od roślin które chcez hodować ale tak min 0.5 W/l
aikr napisał(a):Nie czytałem jeszcze o roślinkach, zapoznaję się z wiedzą etapami, ale sporo tego jest. Chciałbym, żeby było sporo roślinek. Również w tym zakresie proszę o poradę.
Rośliny musisz dobrać do oświetlenia jakie będziesz posiadać. Na początek najlepiej mało wymagające: Nurzańce, moczarki, ludwigia, rogatki, kabomba, kryptokoryny, anubiasy itp.
aikr napisał(a):Dzięki wielkie.
Nie ma za co.

Krewetki Amano - chyba są najpopularniejsze. Czytałem, że one są bezbarwne. Czy może polecacie jakieś bardziej koloroweSmile Podobają mi się takie żyjątka.

Czy to jakaś wada ???? że rybki są żyworodne ?????

aikr napisał(a):Krewetki Amano - chyba są najpopularniejsze. Czytałem, że one są bezbarwne. Czy może polecacie jakieś bardziej koloroweSmile Podobają mi się takie żyjątka.

Czy to jakaś wada ???? że rybki są żyworodne ?????

Krewetki raczej nie do tego zbiornika, chyba że chcesz doskonale urozmaicić dietę dla skalarów, ale będziesz musiał je co jakiś czas wpuszczać Smile
Co do mieczyków to jasne że to nic złego ("pospolitusy"), ale nie lepiej coś pokombinować nad jakimś zbiornikiem biotopowym z Altumami. Co prawda nie jest to duży zbiorniczek, ale można coś z tym zrobić ciekawego.

Zamiast mieczyków poszukaj może dostaniesz jaką dziką formę molinezji albo limki,nie będą się tak mnożyły.

Zależało mi na miecznikach ze względów czysto estetycznych - mają wyrazisty kolor i dość spory rozmiar mają. Zależy mi na tym, aby oprócz skalarów pływało jeszcze kilka średnich rybek. Myślałem o gurami - bardzo mi się podobają, ale niestety to raczej zły pomysł, aby dzieliły akwarium ze skalarami, a na tych mi najbardziej zależy. Może polecicie jakieś inne rybki niż mieczyki ???

4 skalary to chyba max na 200L, to co byś więcej zaproponował ????

Moim zdaniem do skalarów o wiele ładniej wygląda ławica (ok 20 szt.). Będzie doskonale odcinać się od dużych żaglowców no i efekt będzie niesamowity. Na pewno jest do dużo lepszy wybór niż mieczyki. Tutaj masz do wyboru sporo gatunków i mnóstwo kolorów: Drobnoustki, Żałobniczki, Miedziki, Barwieńce, Bystrzyki, Neony, Prystelki, Hokejówki.

Satysfakcja gwarantowana, albo zwrot pieniędzy Smile

Skocz do: