26.06.2013, 23:12
(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): nad ławica neonów Innesa bym się zastanowił ale nie dam rady spełniać wymagań temp 25 stopni ja mam koło 27 i tak musze się przy tym niezłe nabiegać żeby nie szła w gore a z tego co czytam to jest dla nich za cieplo ;/
A Gurami znowu wolą cieplejszą
Skoro tak to polecam przede wszystkim łatwo dostępne, piękne i cechujące się o wiele ciekawszym od neona zachowaniem- razbory. Mogą ci się wydawać mało kolorowe, ale ten minus nadrabiają zachowaniem

(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): Skoro mam kiryski Bocja odpada bo , też przydenna ryba tłok już by byłMamk nadzieję, że dobrze mnie zrozumiałeś. Pisząc np. "10-12x bocja/piskorek/kirysek" miałam na myśli dobór 10szt jednego, wybranego z tych trzech gatunku. Stad nie mieszamy, tylko staramy się kupić optymalnie największą ilość.
(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): Brzanka gdzieś czytałem że terroryzuje Gurami ;/
Napewno nie pięiopręga. Czytałeś zapewne o innych gatunkach jak np. Sumatrzańskie.
(26.06.2013, 22:44)Grafolog napisał(a): Rozważam zwinnik czerwonoustnego ,hokejówka zobaczę czy zastane coś z tego w zoologicznymSpokojnie, to tropikalne ciepłolubne ryby. Te temperatury im nie zaszkodzą.
jeszcze myślę o n. czarny, n. czerwonym tylko czy jak ja mam 27-28 stopni no w zimniejsze dni 26 w zimie bez problemu też tyle utrzymam czy to nie będzie dla nich za ciepło ? i czy np można to mieszać?