21.06.2012, 15:55
to mój pierwszy post więc witam wszystkich
odziedziczyłem akwarium 240l. nie wiedziałem co i jak, i to forum mi dużo pomogło. niestety zanim nauczyłem się dbać o mój mały akwen, ryby poniosły duże straty.
pozostały mi:
-molinezje czarne i biało-czarne (dużo - mnożą się jak króliki)
-mieczyk 7szt.
-bocja siatkowana 2sz.
-sum rekini (dzięki forum wiem, że to panga - nie bijcie mnie, ja ich nie kupiłem) 2 szt
-labeo 1sz
-zbrojnik 4-5szt (ciężko policzyć bo się chowają)
-sum 1 szt (jaki? nie wiem)
-barwieniec czarny 2szt
w akwarium jest trochę roślin, korzenie, kryjówki pod dużymi kamieniami.
temp. 28C. nie mogę zejść niżej -mam bardzo słoneczne mieszkanie. chyba, że zacznę akwarium obkładać lodem?
i teraz sedno. jak widać z powyższej listy to jest dosyć ciemne towarzystwo (oprócz mieczyków oczywiście) i chcę je zrobić bardziej kolorowe (a właściwie moja żona chce, ciągle słyszę, że te rybki są brzydkie).
co mogę dołożyć do tego akwarium żeby mi nie padło w tej temp. i żeby współżyło dobrze z obecnymi lokatorami? no i oczywiście żeby było kolorowe
bardzo będę wdzięczny za odpowiedź
odziedziczyłem akwarium 240l. nie wiedziałem co i jak, i to forum mi dużo pomogło. niestety zanim nauczyłem się dbać o mój mały akwen, ryby poniosły duże straty.
pozostały mi:
-molinezje czarne i biało-czarne (dużo - mnożą się jak króliki)
-mieczyk 7szt.
-bocja siatkowana 2sz.
-sum rekini (dzięki forum wiem, że to panga - nie bijcie mnie, ja ich nie kupiłem) 2 szt
-labeo 1sz
-zbrojnik 4-5szt (ciężko policzyć bo się chowają)
-sum 1 szt (jaki? nie wiem)
-barwieniec czarny 2szt
w akwarium jest trochę roślin, korzenie, kryjówki pod dużymi kamieniami.
temp. 28C. nie mogę zejść niżej -mam bardzo słoneczne mieszkanie. chyba, że zacznę akwarium obkładać lodem?

i teraz sedno. jak widać z powyższej listy to jest dosyć ciemne towarzystwo (oprócz mieczyków oczywiście) i chcę je zrobić bardziej kolorowe (a właściwie moja żona chce, ciągle słyszę, że te rybki są brzydkie).
co mogę dołożyć do tego akwarium żeby mi nie padło w tej temp. i żeby współżyło dobrze z obecnymi lokatorami? no i oczywiście żeby było kolorowe

bardzo będę wdzięczny za odpowiedź