03.11.2011, 13:05
(02.11.2011, 18:58)grobel napisał(a):(02.11.2011, 18:44)cinek1916 napisał(a): Kiedyś próbowałem ze świetlówką zrobić to samo co Ty. Nie uzyskałem oczekiwanego efektu niestety. Co do samego technicznego wykonania tego pomysłu nie widzę przeszkód....
Tzn jaki efekt uzyskałeś/nie uzyskałeś? Jak to wyglądało? A co do kabli to mam już patent- listwa na 5 gniazd z osobnymi włącznikami będzie podwieszona na szafie lub ścianie obok akwarium.
Nie było niestety efektu snopa światła na którym mi zależało, w akwarium było po prostu ciemniej. Próbowałem to uzyskać w 112l więc może dlatego nie wyszło. Teraz używam lampek DIY z żarówkami led.
elekmc oczywiście co do tych podmian się zgodzę, zapewniając dobrą filtrację możemy ograniczyć te podmiany lub całkowicie je wyeliminować. Ale tak jak piszesz BW jest brudnym biotopem, dużo syfu który po prostu w akwarium sobie powoli gnije. Częste podmiany wcale nie muszą wpływać na ilość syfku na dnie (który zresztą jest pożądany
). Wystarczy nie odmulać dna a wodę odlewać z baniaka z górnych partii.U siebie mam także potężną filtrację, wewnętrzny hydor chyba 750l/h, eheim 2213 a za nim podłączone szeregowo hydroponika ze skrzynki 80cm i coś co miało być denitryfikatorem w malawi wykonane z rury fi 50 o długości ok. 1m więc tego złoża jest koło 15l. Gdy jeszcze na początku mierzyłem parametry poziom azotanów wynosił 0 lub był bardzo bliski. Mimo to wymieniam tygodniowo 30% wody z 3 powodów:
1 wspomniany przez Ciebie: dla spokoju
2 lubię ciemny kolor wody a akwarium stosuje tylko szyszki olchy więc kolorek (a co za tym idzie garbniki) uzupełniam poprzez podmiany wody przygotowanej w armacie torfowej
3 najważniejszy: zauważyłem, że moje kakadu lepiej się czują gdy podmieniam im regularnie wodę. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czemu tak jest skoro parametry wody są odpowiednie...
"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""