[200L]Ustawienie, podłoże i elektryka -
grobel - 30.10.2011
Witam, mam parę spraw- miejsce na akwarium jest tylko pod ścianą na której jest komin. Różnica w temperaturze waha się od 26 do 27 stopni czy to nie zaszkodzi przyszłym rybom? Wzrost jest nie duży- waha się o ten jeden stopień. Moja druga sprawa dotyczy podłoża, będą to czarne wody i czytałem, że można dać piasek- zwykły wykopany w plenerze. Czy taki piasek jest odpowiedni? ostatnia sprawa tyczy sie elektryki- czy bezpiecznie ustawić przedłużacz pod akwarium? oglądałem na forum zdjęcia akwariów i
na sporej ilości kable były pod akwarium. Wydaje mi się że jest to niebezpieczne. Co o tym myślicie?
RE: [200L]Ustawienie, podłoże i elektryka -
Basteq - 30.10.2011
(30.10.2011, 21:24)grobel napisał(a): czy bezpiecznie ustawić przedłużacz pod akwarium? oglądałem na forum zdjęcia akwariów i
na sporej ilości kable były pod akwarium. Wydaje mi się że jest to niebezpieczne. Co o tym myślicie?
Raczej to nie jest problem. Nie podejrzewam aby miało ci pęknąć akwarium.
elekmc - 31.10.2011
Jaka temperatura będzie utrzymywać się w zbiorniku dowiesz się dopiero po ustawieniu akwarium. Myślę że dużego wpływu mieć to nie będzie, ewentualnie latem przy wyższych temperaturach może być różnie...
Zwykły piasek możesz dać jako podłoże, nadał by się czysty piasek prosto z kretowiska. Byle by tylko nie był to piach zmieszany z ziemią bo ziemia narażona bezpośrednio na działanie światła może różnie reagować (wyskoczą ci glony itp). Listwa pod akwarium nie będzie problemem, postaraj się ją tylko ustawić tak aby nie oblewać ją zbytnio wodą przy pracach w akwarium i na pewno będzie ok. Sam kiedyś miałem przy żółwiu listwę, którą żółwik notorycznie oblewał wodą i nic złego się nie działo, ale nie polecam takich eksperymentów

To tyle pozdrawiam
grobel - 31.10.2011
Znalazłem fajny bardzo drobniutki żwirek. Niedaleko budują autostrade A1 i od kilku tygodni pompują wodę myślę, że gruntową i po tych paru tygodniach zrobiła się mała plaża- drobniutki żwir wypompowany z wodą. Wezmę wiaderko i zobacze jak to wygląda w akwarium 40 litórw. Pewnie nie będzie dużo płukania. A co do elektryki wszystko zamocuję na ścianie nad lustrem wody. Zawsze to bezpieczniej. Temperatura jak pisałem utrzymuje się w granicach 26-27 stopni. Latem komin nie będzie podgrzewał wody bo nie będzie palone.
elekmc - 31.10.2011
Heh nie wiem co sobie myślałem o kominie latem

To pewnie już za późna godzina na mnie była

w każdym razie taki drobny żwirek powinien być w sam raz.
grobel - 31.10.2011
Jutro żwirek wypłukę i wsypię do małego akwarium. Piasek wykopany z lasu raczej odpada bo jest bardzo dużo płukania i w akwarium jak poruszę palcem przy dnie to się wzbija a planuję dać stado kirysków to woda będzie cały czas zmącona.
elekmc- fajne czarne wody. U siebie właśnie coś takiego planuję. Możesz napisać coś o zakładaniu? Każda sugestia mi się przyda. Pozdrawiam.
elekmc - 02.11.2011
Tutaj masz linka do mojego akwarium BW:
http://www.akwaswiat.net/-276l-powrot-do-zielska-elekmc-t-24963-3.html
W dalszych postach dołożyłem roślin ale początek jest tylko o BW. Co do piasku to ja mam bardzo drobniutki na wierzchu (praktycznie pył) aktualnie i 4 duże ruchliwe kiryśniki i nawet nie ma tragedii

Co do rad odnośnie czarnych wód mogę powiedzieć że punktowe oświetlenie daje o wiele lepszy efekt niż świetlówka wzdłuż. Dobrze jest także zapewnić większą objętość wkładów filtracyjnych i mniej grzebać w akwarium. Przy częstych podmiankach będziesz mieć problem żeby utrzymać herbacianą wodę. Ja jeśli wrócę do czarnych wód kiedyś, to tylko przy paletkach

Pozdrawiam!
grobel - 02.11.2011
Oświetlenie punktowe chcę zrobić w taki sposób, że na wzmocnieniach podłóżnych dam 2-3 paski szyby pomalowanej na czarno lub podklejone czarną folią. Narazie to plany- najpierw położę kawałki kartonu żeby ocenić wygląd. Myślisz, że takie coś będzie dobre? A filtracja to aquael unimax 250 i wewnętrzny aquael fan-2 lub aquaszut(nie wiem jaki model) o wydajności 750l/h. Myślę, że wystarczy kubełek i jeden wewnętrzny. Czy może za mało?
Dzięki za link. Pozdrawiam
elekmc - 02.11.2011
Kubeł wypełniony np. keramzytem a na wlocie gąbka aby wkłady pozostawały czyste i do tego wewnętrzny mechaniczny dadzą ze spokojem radę. Pomysł z przysłonieniem świetlówki też jest jak najbardziej ok.
cinek1916 - 02.11.2011
Kiedyś próbowałem ze świetlówką zrobić to samo co Ty. Nie uzyskałem oczekiwanego efektu niestety. Co do samego technicznego wykonania tego pomysłu nie widzę przeszkód.
Mimo, że jestem zwolennikiem nadfiltracji to uważam jak elekmc, że filtracja dobra. I tak w BW trzeba co najmniej raz w tygodniu podmieniać ok 30% wody. Tylko pamiętaj o tej gąbce na wlocie do kubełka.
Jeszcze co do kabli pod akwarium. Spokojnie mogą być pod baniakiem. Jakby coś się zalało to najwyżej wywali bezpieczniki lub możesz zastosować listwę przeznaczoną do użytkowania na dworzu, sam takiej używam i jest w porządku.