10.11.2010, 20:04
(10.11.2010, 19:15)kudej napisał(a): Narazie jeszcze ikra sie trzyma, a skalary ostro jej pilnujapierwsze stadium inkubacji mały zbiornik, płytki i do tego pipeta do wybierania ikry mocne natlenienie przez brzęczyk plus kamień do napowietrzania (niezapłodniona ikra jest koloru białego i ona zaczyna jako pierwsza pleśnieć, dodatek akryflawiny), żadnego podłoża.Zobaczymy co bedzie dalej.
A gdybym kupił jakieś akwa powiedzmy 80l i przełożył tam parke?
80 na skalary raczej małe... Ale jak przeniose sam liść to może sie udać?
btw. po czym poznać ze jajeczka sa zapłodnione?
Aleksandra, ile l miał twój osobny zbiornik?
Miałaś tam jakieś rośliny czy coś?
woda pochodziła z głównego zbiornika?
drugi etap po wylęgu młode z woreczkiem pokarmowym u mnie 10l akwarium bez podłoża, napowietrzanie, dalej możliwe spleśnienie (dodatek akryflawiny), codzienna podmiana 1l wody z ro.
przy temp około 27-28 C - po tygodniu młode zaczynają pływać i chcą jeść dużo i dobrze - czyli najlepiej solowca. Ja hodowałem skalary generalnie na sprzedaż więc wszystkie zbiorniki były bez podłoża (wygodne sprzątanie) ostatni zbiornik miał 112 litrów tam były skalar 2-3 miesięczne. zaraz po rozpoczęciu pływania młode były w zbiorniku 50 l przez 2 do 3 miesięcy. Żeby utrzymać cykl hodowlany od jednej pary trzeba mieć minimum 4 zbiorniki.
Z jednego tarła uzyskiwałem 100-200 narybku. Przy takiej ilości ryb częsta podmiana wody najlepiej codziennie, dobra filtracja.
Sprzedawałem rybki o długości 4-6 cm (5-6 miesięcy życia).

Zobaczymy co bedzie dalej.