10.11.2010, 18:20
(10.11.2010, 17:58)apri cort napisał(a): Po pierwsze poczytaj dział tanganika i DIY.
Po drugie sprzęt: filtr zewnętrzny JBL e900, do tego mały filterek zewnętrzny z otwartą gąbką, grzałka 100W z termostatem.
Po trzecie obsada, którą podałeś, nadaje się do akwa jakieś 5x większego, a nie do 108l. W Twoim litrażu polecam akwa gatunkowe z mały mi muszlowcami: Neolamprologus brevis lub N. multifasciatus. Ja mam w tej chwili 20szt brevisów w 160l, są 3 dobrane pary, kilku wolnych strzelców i młodzież z 3 miotów.
No niestety jak poczytałem to rzeczywiście trochę się zagalopowałem z obsadą
. Brevisy będą napewno no zależało by mi żeby ze trzy gatunki mieć więc co do tego? lelupki może by z nimi wytrzymały i np parka księżniczek albo jakieś julidochromisy? Nie wykluczam zwrotu w kierunku zbiornika jednogatunkowego wtedy w grę wchodziły by księżniczki ew. jakieś inne większe ciekawe ryby lub większa kolonia mniejszych.Jakie by nie były wszystkie ryby z tangi mają w sobie tyle wdzięku że na pewno nie będzie to kula z welonem
Tak naprawdę do poważnych ustaleń co do obsady to jeszcze daleko na razie skupiam się na przygotowaniu merytorycznym ,budowie zbiornika i doborze osprzętu. gotowy zbiornik będzie za jakieś 2 miesiące miesiąc będzie dojrzewał więc na dobór obsady jest duużo czasu. Houk.