09.11.2010, 22:45
09.11.2010:
20.11.2010:
05.12.2010:
15.01.2011:
26.09.2011:
Wymiary: 150x50x50- 375l.
Oświetlenie: przód aqua-glo 40W, tył sun-glo 40W.
Filtr: tetra ex1200
Grzałka: tetra ht300 (300W)
Parametry wody: GH: 17*n, KH: 9*n, NO2: 0,1.
Podłoże 2x5,8kg tetra complete substrate +40kg "żwiru ciemnego" 0,3-0,5mm
Akwarium zalane 03.11.2010. O przygotowaniach można poczytać tutaj.
Jak widać to na razie początki. Cienko ostatnio z funduszami, więc co do roślinności bazuję na roślinach z mojego 112l + roślinki które przygarnąłem (darczyńcom dziękuję
)
Korzeń na razie się moczy, nie jest to pewnie jego docelowe miejsce tak samo ten kamień co go przydusza zostanie zamieniony na mniejszy jak tylko powietrze wyjdzie z korzenia. Korzeni ogólnie mam co niemiara, tylko większość jeszcze jest za bardzo żywa, ale prędzej czy później wylądują w akwarium, w szczególności jeden taki co ma z 130cm na całą długość akwa- w większości płaski, na jednym końcu rozgałęziony, no ale to przyszłość, choć dobrze by było już go mieć, bo względem niego będzie wszystko ustawiane.
Lignity i korzeń na razie nie są niczym porośnięte, ale to się zmieni jak tylko przeleżą w akwa trochę czasu bez oznak pleśnienia itp.
Dziś dorzuciłem też szyszki olchy, przyszła też wyczekiwana grzałka (nie polecam firmy kurierskiej Kolporter- nadana 28.10
).
Co do obsady, to plany są następujące:
- ławica (30-40szt) neona czerwonego
- docelowo 2 pary skalarów
- dwa stadka kirysków
- sturisoma złocista
- zbrojnik niebieski
- może stadko otosków (zobaczymy jak będzie wyglądało akwarium, bo nie chcę robić za dużej zupy rybnej).
- ampularia
Trochę fotek z przygotowań:
Szafka i akwarium:

Każdy akwarysta wie, że najważniejsze jest dobre podłoże

Zalane:

Po pierwszym obsadzeniu:
20.11.2010:
05.12.2010:
15.01.2011:
26.09.2011:
Wymiary: 150x50x50- 375l.
Oświetlenie: przód aqua-glo 40W, tył sun-glo 40W.
Filtr: tetra ex1200
Grzałka: tetra ht300 (300W)
Parametry wody: GH: 17*n, KH: 9*n, NO2: 0,1.
Podłoże 2x5,8kg tetra complete substrate +40kg "żwiru ciemnego" 0,3-0,5mm
Akwarium zalane 03.11.2010. O przygotowaniach można poczytać tutaj.
Jak widać to na razie początki. Cienko ostatnio z funduszami, więc co do roślinności bazuję na roślinach z mojego 112l + roślinki które przygarnąłem (darczyńcom dziękuję
)Korzeń na razie się moczy, nie jest to pewnie jego docelowe miejsce tak samo ten kamień co go przydusza zostanie zamieniony na mniejszy jak tylko powietrze wyjdzie z korzenia. Korzeni ogólnie mam co niemiara, tylko większość jeszcze jest za bardzo żywa, ale prędzej czy później wylądują w akwarium, w szczególności jeden taki co ma z 130cm na całą długość akwa- w większości płaski, na jednym końcu rozgałęziony, no ale to przyszłość, choć dobrze by było już go mieć, bo względem niego będzie wszystko ustawiane.
Lignity i korzeń na razie nie są niczym porośnięte, ale to się zmieni jak tylko przeleżą w akwa trochę czasu bez oznak pleśnienia itp.
Dziś dorzuciłem też szyszki olchy, przyszła też wyczekiwana grzałka (nie polecam firmy kurierskiej Kolporter- nadana 28.10
).Co do obsady, to plany są następujące:
- ławica (30-40szt) neona czerwonego
- docelowo 2 pary skalarów
- dwa stadka kirysków
- sturisoma złocista
- zbrojnik niebieski
- może stadko otosków (zobaczymy jak będzie wyglądało akwarium, bo nie chcę robić za dużej zupy rybnej).
- ampularia
Trochę fotek z przygotowań:
Szafka i akwarium:

Każdy akwarysta wie, że najważniejsze jest dobre podłoże

Zalane:

Po pierwszym obsadzeniu: