Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[375l- Ameryka płd.] Amazonia (aktualizacja 30.11.'12- S08P76) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [375l- Ameryka płd.] Amazonia (aktualizacja 30.11.'12- S08P76) (/showthread.php?tid=23313)

1 2 3 4 5 6 7 8 9

[375l- Ameryka płd.] Amazonia (aktualizacja 30.11.'12- S08P76) - Shadov - 09.11.2010

09.11.2010:
[attachment=12978]

20.11.2010:
[attachment=13138]

05.12.2010:
[attachment=13364]

15.01.2011:
[attachment=13930]

26.09.2011:
[attachment=16735]

Wymiary: 150x50x50- 375l.
Oświetlenie: przód aqua-glo 40W, tył sun-glo 40W.
Filtr: tetra ex1200
Grzałka: tetra ht300 (300W)
Parametry wody: GH: 17*n, KH: 9*n, NO2: 0,1.
Podłoże 2x5,8kg tetra complete substrate +40kg "żwiru ciemnego" 0,3-0,5mm

Akwarium zalane 03.11.2010. O przygotowaniach można poczytać tutaj.
Jak widać to na razie początki. Cienko ostatnio z funduszami, więc co do roślinności bazuję na roślinach z mojego 112l + roślinki które przygarnąłem (darczyńcom dziękuję Wink )
Korzeń na razie się moczy, nie jest to pewnie jego docelowe miejsce tak samo ten kamień co go przydusza zostanie zamieniony na mniejszy jak tylko powietrze wyjdzie z korzenia. Korzeni ogólnie mam co niemiara, tylko większość jeszcze jest za bardzo żywa, ale prędzej czy później wylądują w akwarium, w szczególności jeden taki co ma z 130cm na całą długość akwa- w większości płaski, na jednym końcu rozgałęziony, no ale to przyszłość, choć dobrze by było już go mieć, bo względem niego będzie wszystko ustawiane.
Lignity i korzeń na razie nie są niczym porośnięte, ale to się zmieni jak tylko przeleżą w akwa trochę czasu bez oznak pleśnienia itp.
Dziś dorzuciłem też szyszki olchy, przyszła też wyczekiwana grzałka (nie polecam firmy kurierskiej Kolporter- nadana 28.10 Wink ).

Co do obsady, to plany są następujące:
- ławica (30-40szt) neona czerwonego
- docelowo 2 pary skalarów
- dwa stadka kirysków
- sturisoma złocista
- zbrojnik niebieski
- może stadko otosków (zobaczymy jak będzie wyglądało akwarium, bo nie chcę robić za dużej zupy rybnej).
- ampularia

Trochę fotek z przygotowań:

Szafka i akwarium:

Każdy akwarysta wie, że najważniejsze jest dobre podłoże Wink

Zalane:

Po pierwszym obsadzeniu:
[attachment=12979]

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - katecheta22 - 09.11.2010

Jak na razie nie ma co oceniać Big Grin

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - Shadov - 09.11.2010

(09.11.2010, 23:16)katecheta22 napisał(a):  Jak na razie nie ma co oceniać Big Grin

Dobrze spotkać kogoś, kto trafnie dobrał sobie avka Wink

a na serio, to trochę jest , trochę nie ma. Ot zbiornik jest na tyle rozwinięty, że można wystartować z tematem i obserwować postępy, bo prawda jest taka, że galeria już dawno przestała być czymś w stylu prezentacji gotowych zbiorników jak na wystawie i oceniania, a zaczęła być czymś w stylu prowadzenia dziennika rozwoju akwarium i komentowania/ podpowiadania dróg rozwoju, co imho jest dużo ciekawsze.

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - peter10 - 09.11.2010

(09.11.2010, 23:16)katecheta22 napisał(a):  Jak na razie nie ma co oceniać Big Grin

Rolleyes

Witam
Najpierw pogratuluję wielkości zbiornika. Mam w planach identyczny ale o innych wymiarach. Długo się przygotowałeś do założenia tego zbiornika i chwała Ci za to.
Co do wystroju to szału na początku nigdy nie ma ale trzeba mu dać czas . Pierwsze kroki które bym zrobił to wywalił ten korzeń (jakoś nie trawię barwy świeżych korzeni) i moczył go w ciemniejszym miejscu. Rośliny pewnie pociągną przy 80W bo to mało wymagające rośliny. Masz u mnie jeden minus za barwę wody od szyszek . Ale to raczej konieczne ubarwienie w "Amazonii" . Będę bacznie obserwował rozwój zbiorniczka .
Pozdrawiam

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - elekmc - 09.11.2010

Początek obiecujący. Podoba mi się to podłoże - w tej zielonej puszce oczywiścieBig Grin Na razie słabo tylko ten korzonek wygląda, ale jak zarośnie czymś to będzie lepiej bo goły jest raczej mizerny. Powodzenia w dalszych pracach!

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - top2107 - 10.11.2010

jak na razie to nie specjalnie na amazonię to wygląda, ale jak dorzucisz korzeni to się pewnie sporo zmieni na lepsze.

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - apri cort - 10.11.2010

No ja też czekam na więcej drewna, można zrobić takie "cuś" pomiędzy clear water a black water, czyli woda lekko zabarwiona i troszkę roślin, no i dużo drew.

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - Shadov - 10.11.2010

(09.11.2010, 23:34)peter10 napisał(a):  Pierwsze kroki które bym zrobił to wywalił ten korzeń (jakoś nie trawię barwy świeżych korzeni) i moczył go w ciemniejszym miejscu.

Ha też bym tak zrobił, tylko że mieszkanie nie za duże, a ten korzeń do garnka ani do żadnego innego pojemnika jaki posiadam się nie zmieści, tylko w akwarium może się moczyć. Jedyna nadzieja, że szybko zczarnieje, zresztą na razie nic z niego nie wypływa, nic nie pleśnieje, jak tak dalej pójdzie to po weekendzie go obsadzę.

(09.11.2010, 23:34)peter10 napisał(a):  Rośliny pewnie pociągną przy 80W bo to mało wymagające rośliny. Masz u mnie jeden minus za barwę wody od szyszek.

Dokładnie tak, tu raczej będą mało wymagające gatunki. Co do zabarwienia wody, to szyszki mało co dały jak na razie, korzeń też za bardzo nie barwi. Marzy mi się takie lekkie zabarwienie, nie takie typowe BW, ale też nie przejrzyste.

apri cort napisał(a):No ja też czekam na więcej drewna

No to tak jak ja Tongue Choć to pewnie będzie proces długotrwały. Duże korzenie co przytargałem z lasu suszą się u rodziców. Będę tam w weekend, to zobaczę w jakim są stanie. Martwię się tylko, że nie będę w stanie ich odpowiednio spreparować, najwyżej zamiast gotowania będę parzył.

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - apri cort - 10.11.2010

Czyli marzą Ci się siki w akwa, jak u mnieWink Ostatnio spuszczałam ludziom wodę na start nowego baniaka i wyglądało to w jednej z butelek jak gigantyczna próbka moczu Wink

RE: [375l- Ameryka płd.] Amazonia - katecheta22 - 12.11.2010

Przed restartem miałem to co ty Apri Big Grin
jak podmieniałem to w misce jak mocz Smile
A na razie mi sie klarowna bez moczu zrobiła Wink