08.03.2010, 14:24
mikem napisał(a):elozox napisał(a):Witam pozwole sie przylaczyc gabka jest rowniez dobrym materialem do osiedlania sie kolonii bakterii infiltracyjnych jak rowniez podlorze i inne elementy dekoracyjne, natomiast we wkladach bio stosowanych w kublach ze wzgledu na ich chropowatosc bakterie maja duzo duzo wiekrza powierzchnie do zasiedlenia.co do stezenia No3 do st.50 jest bezpieczne i odrzywia rosliny czy daje wzrost glonowi .Nie da sie utrzymac poziomu niewykrywalnego gdy akwarium jest obsadzone, no chyba ze jest niedojrzale czyli nie przeszło cyklu azotowego. ( nawet chlorowana kranowka zawiera No3 w roznych stezeniach).No widzisz - sprowokowałeś mnie do zrobienia testów.
Wynik poniżej na zdjęciu.
co do NO3 na poziomie 50. Czy tu chodzi o 50ppm (mg/l).? Jeśli tak - to gratuluję. Na testach kropelkowych API - 50ppm to stężenie wysokie - szkodliwe.
Natomiast żeby Ci udowodnić jak wyglądają testy zrobione w dobrze prowadzonym akwarium - MOIM - NO2 - 0, NO3 - 0.
Pozdrawiam.
No2 w kazdym prawidlowo prowadzonym akwarium jest niewykrywalne ,i swiadczy to o dojrzalosci baniaka natomiast ja od lat ze wzgledu na chec ladnych glonow utrzymuje stezenie duze NO3 na pozimie 30-50mg/l natomiast zbyt duze stezenie prowadzi do plochliwosci pozniej smierci ryb ale to pow 100mg/l I nikt mi nie wmowi ze ma No3 na poziomie 0 przy obsadzie pyszczakow, nie wiem moze masz przeterminowany test? w prawidlowo ustabilizowanym zbirniku oczywiscie z obsada i odpowiednia biologiczna filtracja i podmianami N03 powinno wynosic 5 do 30mgl/l
1x4 M.msobo magunga 2x5 P.demasoni 1x4L.sp hongi SRT
Moje szklo
Sprzedam mlode hongi SRT http://allegro.pl/show_item.php?item=1447369787