08.03.2010, 02:06
ethnix napisał(a):mikem napisał(a):No cóż - zauważyłem w piachu...Poziom 20 nie jest wcale dobrym, nie jest zły - ale napewno nie dobrym. Przepływ powyższy jest podawanym przez producenta - jaki jest nie wiadomo - zależy od wkładów. Poza tym wewnętrzny to nie to samo co kubełMoże być na mechanika. Zredukujesz do 0 poziom NO3 przez częstsze podmiany. O żarłoczności pysków nie musisz mi mówić - coś o tym wiem. Pozdrawiam.
- wyloty filtrów są umieszczone po obu stronach zbiornika (na krzyż), i przepływ jest doskonały, jak mówiłem musiałem nieco zmniejszyć jeden gdyż zbyt mocno wiało. Przy braku roślin ze stadem Tropheusów w 300l zbiorniku poziom 0 NO3 jest po prostu nie możliwy, może gdyby zbiornik miał 1000l i 15 szt. Tropheusów
- nie ma takiej fizycznej możliwości, żeby zredukować NO3 do 0, pomimo tego że filtracja jaką posiadam jest potężna jak na ten zbiornik. Gdybyś w takim zbiorniku mógł utrzymać NO3 na 0, myślę że zostałbyś guru w świecie tangańskich akwarystów, Jak widzisz w swojej mniejszej Tanganice jestem w stanie bez problemu utrzymać NO3 bliskie 0, ale to zupełnie inna bajka i inne ryby
- po za tym Tropheusy to nie to samo co pyszczaki (przynajmniej większość) i nie porównywałbym ich przemiany materii. Miałeś Tropeheusy kiedyś?
- nie rozumiem, tez tej uwagi co do filtra wewnętrznego jako mechanika, przecież to jest mechanik tylko i wyłącznie?
Oczywiście, że jest możliwość obniżenia NO3. Wystarczy karmienie z głową, podmiany wody i dobra biologiczna filtracja - w której potęga :
twoich filtrów nie ma nic do gadania - liczy się natomiast ich pojemność. Mieszanka moich ryb jest bardzo żarłoczna a ich przemiana materii bardzo szybka...Co do filtra wewnętrznego - mylisz się ponownie. Jest taki zespół ludzi :Ad Konings, Kaj anderson, Mary Bailey, Lasse Forsberg, Willem Heijns, Frank Warzel i jeszcze kilka osób. Razem napisali książkę, w której jest wątek filtracji dla pysków - wyobraź sobie, że jako "podstawowego" biologa - opisują głowicę z dochodzącą do niej nawiercaną rurką zakrytą gąbką o grubym sicie.
Pozdrawiam.
Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)

Może być na mechanika. Zredukujesz do 0 poziom NO3 przez częstsze podmiany. O żarłoczności pysków nie musisz mi mówić - coś o tym wiem. Pozdrawiam.