• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb

Ujmijmy to tak: wszystko zależy od tego na jakim kto jest etapie. Inne podejście będzie miał ktoś, kto założy zbiornik z rybami tangańskimi jako swoje pierwsze akwarium, a inne osoba w paroletnią praktyką i sporą wiedzą, dla której taki zbiornik będzie kolejną akwarystyczną przygodą. Wiadomo, że ten pierwszy będzie musiał ogarnąć nie tylko wymagania biotopu ale jednocześnie całą masę podstaw akwarystycznych, więc dawkowanie informacji w prostej formie będzie dla niego zbawienne, a pewnie i tak po drodze będzie się borykał z dziesiątkami problemów.
Natomiast ten drugi mając już ugruntowaną wiedzę ogólną będzie szukał bardziej precyzyjnych informacji. Skoro wiem jaką mam wodę i wiem jaką chcę osiągnąć skorzystam z dokładnych danych ile czego mam dodać , żeby uzyskać konkretną wartość parametru. Zaoszczędzę sobie metody prób i błędów czy mierzenia co chwilę testami po dodaniu każdej łyżeczki czy kropelki jakiegoś związku/preparatu.
apri cort ty na pewno pamiętasz temat o Malawi Macieja. Obszerny wątek stał się prawdziwą kopalnią wiedzy na temat tego biotopu, a ludzie w nim piszący wnieśli ogrom informacji na wysokim poziomie choć niekoniecznie byli czynnymi malawistami np. Rafał (ten od pawiookich i jego bezcenne posty na temat reakcji biochemicznych w wodzie i filtracji biologicznej).
Skoro już ethnix założył ten wątek nie widzę nic złego w tym, aby każdy mógł dołożyć coś od siebie i żeby informacje były na zróżnicowanym poziomie. W ten sposób i ten początkujący i ten bardziej zaawansowany znajdzie coś dla siebie. Być może będziemy mieli kolejną kopalnię wiedzy, tym razem na temat Tanganiki.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Wiadomości w tym temacie
Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez ethnix - 26.10.2009, 00:46
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez maja - 27.10.2009, 18:43
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez ethnix - 27.10.2009, 19:37
Top Business Trip Massage Site - przez FrankJScott - 24.08.2023, 16:25
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez maja - 27.10.2009, 21:56
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez ethnix - 27.10.2009, 22:58
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez apri cort - 27.10.2009, 23:26
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez maja - 28.10.2009, 00:37
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez ethnix - 28.10.2009, 01:01
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez maja - 28.10.2009, 01:19
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez ethnix - 28.10.2009, 11:15
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez apri cort - 28.10.2009, 13:37
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez Pascow - 02.01.2010, 22:46
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez ethnix - 04.01.2010, 01:21
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez Robert M. - 13.02.2010, 23:32
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez sohana - 16.07.2010, 08:37
RE: Przygotowanie wody w zbiorniku tangańskim przed wpuszczeniem ryb - przez apri cort - 16.07.2010, 11:48

Skocz do: