27.10.2009, 18:43
ethnix ty tanganiarzu jeden
fajnie, że promujesz swój ulubiony biotop. Ja w tym względzie praktyki nie mam ale i tak będę się czepiać
Zaczynam:

Uściślijmy zatem:
- 3g sody oczyszczonej na 100l wody podniosą twardość tej wody o 1 stopień niemiecki

- 10 mg CaO/1 l wody to 1*n - dotyczy to jednak nie kwasowości tylko twardości wody (zresztą pH nie mierzymy w stopniach)
bo ryby tanzańskie to niekoniecznie ryby tangańskie.
fajnie, że promujesz swój ulubiony biotop. Ja w tym względzie praktyki nie mam ale i tak będę się czepiać
Zaczynam:Cytat:Użycie sody oczyszczonej w ilości 1 łyżeczka/100l wody podnosi TWW o 1-2 stopnie niemieckieOkreślenie tak nieprecyzyjne,że aż nieprzyzwoite. Czyli 10 łyżeczek podniesie TWW o 10 lub o 20 stopni. Różnica kolosalna i pewnie zależna od wielkości łyżeczki

Uściślijmy zatem:
- 3g sody oczyszczonej na 100l wody podniosą twardość tej wody o 1 stopień niemiecki
Cytat:mogę dodać dla bardziej interesujących się chemią, ze aby podnieść (lub obniżyć) PH o jeden stopień należy zwiększyć (lub zmniejszyć) 10-cio krotnie zawartość związków wapnaCi bardziej interesujący się chemią powinni cię zabić za to zdanie

- 10 mg CaO/1 l wody to 1*n - dotyczy to jednak nie kwasowości tylko twardości wody (zresztą pH nie mierzymy w stopniach)
Cytat:Umieszczenie w zbiorniku jako dekoracji wapieni, dolomitów, marmurów lub ewentualnie piaskowców pływa co prawda w niewielkim stopniu na zwiększenie odczynu PH, ale ma właściwości w znacznym stopniu buforujące (utrzymujące) parametry naszego zbiornikaRozwiązanie dość powszechnie stosowane, wręcz standardowe, ale zastanówmy się czy poprawne. Na pewno nie dla tych, którzy chcą w miarę możliwości odwzorować biotop a nie zadowolić się jedynie jego imitacją. Pamiętajmy, że w wodach Tanganiki wapń występuje w małych ilościach a dominujące są jony sodu, magnezu i potasu.
Cytat:w przypadku gatunków tanzańskichMam nadzieję, że to tylko literówka
...
ryby tanzańskie (szczególnie z odłowu)
bo ryby tanzańskie to niekoniecznie ryby tangańskie.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.