25.07.2009, 12:39
prof.Animal napisał(a):Jak dla mnie za pusto-za mało skał wapiennych i kryjówek dla trofci
Skał jest dużo, być może troche aprarat spłyca obraz i wydają się mniejsze niż w rzeczywistości. (dla przykładu pierwsza grota stojąca po lewej ma wymiary ok. 20/30/20) W praktyce, kryjówek jest wystarczjąco dużo. Każda ryba jeżeli chce znajdzie dla siebie kryjówkę (na przykład odstęp tych skałek od tła tj. ok 15 cm, wszędzie z tyłu są kryjówki) pozatym nie jestem zwolennikiem zawalania całego akwarium kamieniami z moich obserwacji wynika, że Tropheusy zdecydowanie wolą dużo więcej miejsca do goinitw i pływania niż zawalenie 3/4 akwarium skałami, co nie ma najmniejszego sensu i tak naprawdę wcale nie imituje ich naturalnego biotopu, a wyobrażenie akwarysty o nim. Myślę, że najlepiej świadczy o tym, iż wysrój jak i ilość kryjówek jest dla nich odpowiednia oraz czują się bardzo bezpiecznie nie będąc płochliwymi.
Kolejna sprawa jeżeli chodzi o Tropheusy i kryjówki, jeżeli przesadzi się z ilością kryjówek, posiadając dwa stada może zrobić się w akwarium ładna sieczka, kiedy ryby zaczynają o nie zabiegać.
Adamx19 napisał(a):OMG ! Piękne akwarium, a te rybcie cud, miód i maliny.
A dlaczego żwir, a nie piach ?
0.5 mm - to piach kwarcowy w zasadzie, źle dobrane słówko