Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozcięta głowa Gupika

Witam!!
Pisze z taką nietypową sprawą, Dziś rano karmiąc rybki zauważyłem iż samica gupika ma rozcięta głowę i krwawi z niej i nie wiem za bardzo co mam zrobić wiec od razu pomyślałem o forum.

Pisz poprawnie !

Przyczyn może być wiele

Wydaje mi się, że mogła ucierpieć podczas zalotów jakiegoś natarczywego samca.

Równie dobrze mogła być to dowolna ryba;/

Trudno powiedzieć

a jak to wyleczyc jakies srodki albo odizolowac ja

Ja bym proponowała odizolowanie jej, pewnie jest wystresowana, lub jak masz gęsto zarośnięte akwarium to się sama uchowa do zagojenia.

Lepiej ją odizolować, nic na tym nie stracisz, a ona na pewno przeżyje.

Zostawiając ją ryzykujesz jej śmiercią.

Wybór należy do ciebie;D

septin co ty pitolisz przepraszam bardzo? szanse są podobne. Jeśli to powaznie wyglada to na 70% padnie... Jeśli jest to rana do zagojenia to się zagoi. Jak ją przeniesiesz to może paść ze stresu...

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

o kurcze ...... to nie wiem co mam zrobic Wink

odizolowac i obserwowac co sie bedzie działo i to nie jest z powodu "zalotów" tylko prawdopodobnie masz jakies ostre krawędzie ozdób itp lub nawet wystarczy jeden ostry kamyczek

"Doświadczenie akwarysty nie jest współmierne z ilością postów na forum"

Wiele zależy od tego jakie warunki zapewni jej w separacji, choć oczywiście duży wpływ ma na to stres, albo ostre krawędzi ozdób. Miałem dosyć długo gupiki i zawsze jak były jakieś uszczerbki na zdrowiu to przez zaloty.

Warto ją odizolować. Jeżeli padnie podczas przenosin - cóż bywa, ale z drugiej strony może Cię to przed większymi stratami uchronić. Jeżeli rybka jest ranna i zestresowana to bardzo łatwo może się pochorować i wszystkie inne rybki zarazić. U mnie jeden, zdawałoby się, lekko kontuzjowany bojownik nabawił się jakiejś zarazy i prawie wszystkie inne ryby przez to padły.
Temat zamknięty

Skocz do: