• 6 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Welonki (i inne ryby) - kula czy akwarium - fakty i mity

aqualady napisał(a):Napisałam moim zdaniem, nie muszę uzasadniać. Wasza dyskusja jest bez sensu, bo nie patrzycie na to co jest tylko wymyślacie co by było gdyby.
Owszem musisz, wypowiadając się w tak zdecydowany sposób wypadałoby jakoś uargumentować swoje zdanie.
Ja też piszę co jest moim zdaniem.
aqualady napisał(a):Kejdi daj mi argumenty za tym, że kula nie różni się od zwykłego akwarium prostokątnego i poprzyj to dowodami naukowymi. Zobaczymy.
Jak na razie z mojej strony poleciało dość argumentów, z Twojej bardzo niewiele a te które podałaś nie trzymają się kupy o czym była już mowa wcześniej.
W akwarystyce trudno o naukowe dowody na każdy temat.
Cała ta dyskusja jest odpowiedzią na szczekanie 'kula to zło, kula zabija' , bezmyślne powtarzanie tego co przeczytało się na innych forach. Najpierw więc z tej strony doszukujmy się solidnych argumentów.
Do jakich sytuacji może to doprowadzić ?? Skoro nie chce Ci się czytać, to zacytuję raz jeszcze (post pojawił się w tym temacie):
Lara napisał(a):UWAGA!!!
Nigdy w życiu nie trzymaj ryb w kuli!Jest dla nich śmiertelna.Proponuję akwarium.Ja mam 16-litrowe i trzymam w nim 3 welonki.Są bardzo szczęśliwe.Dokupiłam im filtr.A wracając do akwarium kosztowało 24 złote,jest tam wystarczająco dużo miejsca i jest ono bardzo łatwe w utrzymaniu.Bowiem nie wymieniamy całej wody,tylko 20%tej mętnej i dolewamy świeżej.Pisz, odpowiem na każde pytanie.

To, że kąty dają poczucie bezpieczeństwa zostało już udowodnione psychologicznie i wobec ludzi i wobec zwierząt, więc z rybami jest tak samo. Ale to jest moje zdanie.

aqualady napisał(a):To, że kąty dają poczucie bezpieczeństwa zostało już udowodnione psychologicznie i wobec ludzi i wobec zwierząt, więc z rybami jest tak samo. Ale to jest moje zdanie.
Chcesz powiedzieć, że pani w przedszkolu wysyła dziecko do kąta aby zapewnić mu poczucie bezpieczeństwa ?? Big Grin
Kryjówki można zrobić i w kuli i w akwarium.

Jak Ci się podoba wypowiedź Lary ?? Wink

Kejdi napisał(a):
aqualady napisał(a):To, że kąty dają poczucie bezpieczeństwa zostało już udowodnione psychologicznie i wobec ludzi i wobec zwierząt, więc z rybami jest tak samo. Ale to jest moje zdanie.
Chcesz powiedzieć, że pani w przedszkolu wysyła dziecko do kąta aby zapewnić mu poczucie bezpieczeństwa ?? Big Grin
Kryjówki można zrobić i w kuli i w akwarium.

A właśnie czytałam o tym gdzieś niedawno i właśnie pisało że kara taka jest bezsensowna, bo właśnie kąty dają poczucie bezpieczeństwa.

Ale dobrze skoro wiecie lepiej to sobie dalej spekulujcie, ja wiem swoje i nie będę się tutaj wypowiadać w nieskończoność, bo nie mam aż tak wybujałego ego, żeby udowadniać , kto tu ma racje. Swoje powiedziałam. Powodzenia w dochodzeniach! Pozdrawiam Tongue

Kejdi przestań przytaczać ta bzdurną wypowiedź Lary. Sama nie masz argumentów za trzymaniem ryb w kuli tylko szukasz kontrargumentów. Nie ma kul 60 litrowych to po co zakładać jeśli by były to co lepsze ... co gorsze wiesz jak wiele jest za akwa prostokątnymi a jak wiele przeciw sama pewnie trzymasz 5 welonów w kuli 5 litrowej i chcesz ukoić sumienie szukając pozytywnych komentarzy na temat kul. Sadystka

davinczi napisał(a):Kejdi przestań przytaczać ta bzdurną wypowiedź Lary. Sama nie masz argumentów za trzymaniem ryb w kuli tylko szukasz kontrargumentów. Nie ma kul 60 litrowych to po co zakładać jeśli by były to co lepsze ...
Wypowiedź Lary jest bzdurna, ale czy zastanowiłeś się dlaczego dziewczynka doszła do takich wniosków ?
Napisałam nie raz jakich oczekuję argumentów, powtarzać się nie będę.
Kule 60 l są.
davinczi napisał(a):co gorsze wiesz jak wiele jest za akwa prostokątnymi a jak wiele przeciw sama pewnie trzymasz 5 welonów w kuli 5 litrowej i chcesz ukoić sumienie szukając pozytywnych komentarzy na temat kul. Sadystka
Big Grin Moje akwaria możesz sobie obejrzeć. Linki w sygnaturze.
Nie chodzi o to, że chcę namówić ludzi do trzymania ryb w kuli, tylko o to do czego doprowadzą bezmyślne powtarzanie że kula zabija i brak argumentacji. Wink

davinczi napisał(a):Kejdi przestań przytaczać ta bzdurną wypowiedź Lary. Sama nie masz argumentów za trzymaniem ryb w kuli tylko szukasz kontrargumentów. Nie ma kul 60 litrowych to po co zakładać jeśli by były to co lepsze ... co gorsze wiesz jak wiele jest za akwa prostokątnymi a jak wiele przeciw sama pewnie trzymasz 5 welonów w kuli 5 litrowej i chcesz ukoić sumienie szukając pozytywnych komentarzy na temat kul. Sadystka

Tak...Kolejny(a) mądry(a) akwarysta. Skąd wiesz, ze nie ma kul 60 l.? Prosze bardzo: http://www.petsparade.co.uk/aquarium/gol...rb/?p=3351
Trza przeczytać cały wątek, a dopiero później się wypowiadać! Kejdi jest doświadczoną akwarystka i nie trzyma w 5l. kuli, ani akwarium, żadnej ryby. Jak możesz tak oskarżać?!

davinczi napisał(a):Kejdi przestań przytaczać ta bzdurną wypowiedź Lary. Sama nie masz argumentów za trzymaniem ryb w kuli tylko szukasz kontrargumentów. Nie ma kul 60 litrowych to po co zakładać jeśli by były to co lepsze ... co gorsze wiesz jak wiele jest za akwa prostokątnymi a jak wiele przeciw sama pewnie trzymasz 5 welonów w kuli 5 litrowej i chcesz ukoić sumienie szukając pozytywnych komentarzy na temat kul. Sadystka

Ja się może i zgodzę z początkiem wypowiedzi ale mówienie komuś na siłę że ma coś czego nie ma i wyzywać od "sadystów"-jest lekko mówiąc nie na miejscu.Za kogo Ty się uważasz?

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Doma napisał(a):Trza przeczytać cały wątek, a dopiero później się wypowiadać! Kejdi jest doświadczoną akwarystka i nie trzyma w 5l. kuli, ani akwarium, żadnej ryby. Jak możesz tak oskarżać?!
Ależ bardzo dziękuję Smile
Nie gniewam się jednak, mam wrażenie, że było to coś w rodzaju żartu. Wink
aqualady napisał(a):A właśnie czytałam o tym gdzieś niedawno i właśnie pisało że kara taka jest bezsensowna, bo właśnie kąty dają poczucie bezpieczeństwa.
Było napisane (wybacz, nie mogłam się powstrzymać Big Grin)
Coś w tym jest, że dziecko które siedzi sobie kilka minut samo w kącie może się wyciszyć i uspokoić. Kara polega jednak na czymś innym. Dziecko zostaje ukarane przez napiętnowanie jego złego zachowania w obecności innych dzieci, wszyscy widzą, że za karę siedzi w kącie.
Dokładnie taki sam mechanizm miałby miejsce gdyby pani przedszkolanka kazała dziecku stanąć za fotelem w kulistej sali, tak aby jednak było widoczne. Wink
Olek napisał(a):Ja się może i zgodzę z początkiem wypowiedzi ale mówienie komuś na siłę że ma coś czego nie ma i wyzywać od "sadystów"-jest lekko mówiąc nie na miejscu.Za kogo Ty się uważasz?
Między innymi o wyzywanie od sadystów w tej akcji trochę chodzi Wink

davinczi napisał(a):
aqualady napisał(a):Dlatego, że ryby posiadają linię boczną. Kiedy ryba płynie, robi fale, które powodują drgania, drgania odbijają się od zniekształconych szyb i trafiają w linię boczną rybki. Przez to rybka stresuje się i czuje się zdezorientowana. Poza tym kule są z reguły małe i ryby karłowacieją. Każde stworzenie czułoby się źle w okrągłym pomieszczeniu. Poza tym patrzenie na świat przez takie szkło powoduje ślepniecie ryb. Nie za bardzo da się tam zamontować odpowiedni sprzęt itd.

skąd ja znam te argumenty Smile
Zapewne kopiowałeś z tej samej stronki Smile

aqualady po pierwsze brakiem szacunku jest odpowiadanie w temacie, którego nie fatygowałaś się nawet przejrzeć. Uzasadnienie, że piszesz co uważasz jest nie na miejscy i jest bynajmniej śmieszne.
Dodatkowo podpierając się badaniami naukowców to kuliste kształty są najmilsze dla ludzkiego oka.

Dodatkowo pieklisz się i miotasz, bo ludzie nie chcą Ci przyznać racji. Zauważ, że rozmowa toczy się "dlaczego". Nikt z dyskutujących nie jest za kulą. Chodzi po prostu o konkrety (nie podpieraj się czymś co skopiowałaś), a nie ślepe powtarzanie po innych. Czy kulka to kolejny "mit" jakich jest wiele w internecie, a ludzie dalej to szerzą?

Wobec tego jak się sprawa ma do akwarium profilowanego? Ma kąty, wobec tego 25l profil jest odpowiednie?
Dodałbym jeszcze nieśmiało kilka słów o akwarium "fala". Jak to się ma do tego?
Proszę o jakieś uzasadnienia bo z kilkoma Twoimi argumentami się nie zgodzę.

davinczi swoje komentarze możesz sobie schować w buty. Nosi Cię, bo Ci parę osób nie przyznało racji i za Twoje skopiowane argumenty nie dało Ci medalu i nie nosi na rękach?
Takie odzywki dobitnie świadczą o Tobie, Twojej inteligencji, a w szczególności o kulturze jakiej się nauczyłeś w domu - a raczej nie nauczyłeś.

Dodatkowo muszę Ci coś powiedzieć. Wiem, że to może boleć i na pewno to będzie dla Ciebie szok ale mam nadzieję, że przyjmiesz to jak facet Wink - to nie moje forum (ale to tajemnica Wink nie mów nikomu Tongue). Ja tu tylko sprzątam po takich ludziach jak Ty Smile

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

Skocz do: