• 6 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Welonki (i inne ryby) - kula czy akwarium - fakty i mity

Witam,Jestem nowy i mam zamiar kupić jednego welonka.moje pytanie to czy kupić kulę czy akwarium-odrazu mówie,ze nie mam zbyt wiele miejsca.Jezeli lepsze wydałoby się akwarium to ilu litrowe minimum powinno ono być?
Co włożyć do kuli/akwarium (z wyjatkiem rybki)

Proszę o odpowiedź.

Nazwa tematu została poprawiona. Koniecznie zajrzyj na stronę 14
Zanim postanowisz wypowiedzieć się w tym temacie przeczytaj całość - Kejdi

Cześć. Kula nie jest dobrym miejscem na trzymanie ryb, więc zdecydowanie odradzam. Jeśli chcesz mieć welona powinieneś mieć co najmniej 50 litrowe akwarium (tak zalecają akwaryści hodujący te ryby). Oprócz welonka powinieneś mieć cały osprzęt (filtr, pokrywę z oświetleniem), żwir, rośliny o twardych liściach. Jako alternatywę możesz rozpatrzyć mniejsze akwarium ok. 20 litrowe z krewetkami Wink pozdrawiam

Kula jest za mała, nie zamontujesz w niej sprzętu, ładnie nie udekorujesz, trudno wyczyścić.
Welonki sa znane jako rybie brudasy.Duzo jedzą i dużo wydalają. W kuli mogą się zatruć lub udusić. Nie słuchaj więc niekompetentnych lub kłamliwych sprzedawców.
Jeżeli chodzi o akwarium to są różne szkoły- jedni uważają że dla welonki trzeba mieć conajmniej 60 litrów (czyli wymiary 30x30 i szerokość 60cm), inni sądzą że wystarczy już 30litrow na welonkę. Jak widzisz akwarium wcale tak dużo miejsca nie zajmie. Do niego musisz kupić dobry filtr. Grzała nie będzie konieczna ponieważ welony to ryby zimnolubne. Dla dekoracji możesz umieścic korzeń, skałkę, niewymagające roślinki (najlepiej Anubias niski ponieważ wiele welonów niszczy pozostałe ;] ). Można także kupić tło przyklejane na tylna szybę aby dodać akwarium głębi. No i chyba nie muszę mówić że roślinki adzimy w żwirku. NIE polecam dziwnych nurków puszczających bąbelki, zamków ani kolorowych żwirków ponieważ wyglada to dość tandetnie, a nam chodzi przeciez o stworzenie niejakiego "wycinku jeziora" ;]

Przypominam terz że rybki sprzedawane w zoologicznych sa młode i bedą jeszcze rosnąć do dość pokaźnych rozmiarów, więc polecam kupno jaknajwiększego akwa. Dodatkowo o większe akwarium wbrew pozorom łatwiej jest zadbać.

Poczytaj o zakładaniu akwarium
Poczytaj o welonach

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Jeżeli masz mało miejsca na akwarium, to możesz kupić akwa 15-20l (nie kule) i kupić sobie bojownika (potrzebuje grzałki i filtra).
Co do różnych kolorowych ozdób to odradzam. Moja koleżanka do bojownika kupiła sobie zamek i jej padł. Miał typowe objawy zatrucia, ale wszystkie parametry wody miała w normie. Czyli na 99% zatruł się farbą z zamku.

Nie ma co sie męczyć z welonkiem w kuli. Welony mają większą niż przeciętne ryby przemiane materii (tzn. dużo wydalają) przez co do wody wydzielają sie trujące w większych ilościach związki azotowe, tak więc 80 litrów to minimum.

bla bla bla. To Ci doradzi każdy choć troszke doświadczony akwarysta, dlatego radze zapoznać się z linkami od Kesi.

Cytat:Moja koleżanka do bojownika kupiła sobie zamek i jej padł.
Bez przesady. Zamki i inne kolorowe bajerki w sklepach zoo są robione ze specjalnych materiałów, które nie uwalniają żadnych trujących związków do wody. Z resztą kiedyś też miałem zamek Big Grin i rybki nie zdechły.

Z resztą jeszcze raz odsyłam Cie do linków Kesi + tego i w droge Smile

Pozdro.

Manfred napisał(a):Bez przesady. Zamki i inne kolorowe bajerki w sklepach zoo są robione ze specjalnych materiałów, które nie uwalniają żadnych trujących związków do wody.
Widać nie zawsze tak jest. A wiadomo, że nie każdy sklep dba o bezpieczeństwo i dobre samopoczucie zwierząt.

ooooo kurcze ierwszy raz od miesiaca mam neta weszłam na forum i odrazu przeżyłam szok. Proszeee powiedzcie mi że ten temat to żart. :O Na temat kuli było już tyle tematów na forum a ludzie wciąż sie pytają co moją w niej trzymać. :O Jak już wspomniali przedmówcy dla złotek rybki minimum 40-50l (zalerzy od gatunku) a do kuli włuż sobie cukierki.

Popatrz na to zdjęcie, i sam ocen jak to wygląda Wink

Tanganika 112l w przygotowaniu

ja również mam ślicznego złotego welonka.Big Grin Umiejscowilam go w Qli i ma na środQ zamek. Wygląda to bardzo ładnie i widze,że moja rybka jest zadowolona.Smile PozdrawiamRolleyes

Akwarytska ze mnie zdecydowanie nie doświadczona, ale przez etap welonki już przeszłam. Najpierw była w kuli, filtr udało się też założyć. Nie wyglądała jakby się męczyła - wręcz przeciwnie. Potem w trakcie któregoś mycia kula się nadłamała a potem zbiła. Welonka siłą rzeczy przeszła do 30 litrowego akwa (wiem że powinno być większe ale nie mam takiej możliwośći) i dopiero wtedy zauważyłam, że zaczęła normalnie funkcjonować - stała się bardzo ruchliwa i kontaktowa. Co do kuli - teraz już bym się na to nie zdecydowała, zwłaszcza gdy już się naczytałam informacji na nalepkach w sklepach zoologicznych i info w tv. Dokładnie się na tym nie znam ale ruchy wody odbijają się od szkła i wracają do rybki powodując jakby uderzenie Sad no więc chyba nie warto zwierzątka męczyć Sad

Skocz do: