• 6 Głosów - 2.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka RAMIREZA - wszystko co związane z rozmnażaniem

kiedy ramirezy mają tarło, pięknie się wybarwiają i intensywnie czyszczą miejsce w którym będą składać ikrę, przykładowo korzeń

AaaaSmile Dzięki, już się nie mogę doczekaćTongue

Nie lubię kul, do kuli włóż sobie suszone
płatki róż albo cukierki! Staż 8 lat :)
Służę pomocą!:P
Piszę poprawnie po polsku.

Linki z niepotrzebnymi tematami lub powtarzającymi się, wysyłajcie na PW do moderatorów!! Ułatwicie moderatorom pracę a przy tym pomożecie utrzymać porządek na forum!

Wczorajszego popołudnia ramirezy złożyły ikrę na liściu. Oboje rodzice (z wyraźną przewagą samca) opiekują się ikrą. Co robić?

Tematy zostały połączone - Kejdi

Jeżeli masz w zbiorniku kiryski albo glonojady odłów je
Nic nie rób tylko czekaj i podziwiaj

odłowiłem już glonojady (przy pierwszym tarle zjadły mi ikrę), to jest drugie tarło moich ramirezek Smile zauważyłem że bardziej troskliwie niż przy pierwszym opiekują się ikrą i bronią terytorium. Aż miło popatrzeć Big Grin

ja też mam taką nadzieje Big Grin hmmm tylko jeżeli sie uda to czym karmić narybek? może być artemia?

Przez pierwsze dni same się będą karmić mają woreczek żółciowy i im to wystarczy a potem to tak artemią
Jak rodzice przestaną się opiekować to wyjmij liść z ikrą wsadź do osobnego akwa dobrze napowietrzaj i utrzymaj taką samą temp. najlepiej jakby była woda z tamtego akwa co jest teraz ikra dodaj trochę liści dęby suchych z tamtego roku (ikra nie spleśnieje)

tak jak powiedzial peter10

tylko musisz silnie napowietrzac to drugie akwa gdzie bedzie ikra lisc niech bedzie w górze jakoś musisz go przymocowac i niech powietrze porusza troche lisciem

Oddam suma rekiniego za darmo.

a może to być np. 20 litrowy zbiornik i czy koniecznie trzeba przenosić ikrę? w zbiorniku ogólnym oprócz ramirez mam stadko 15 neonek i 3 skalary

Ikre przenieś jak rodzice się skończą opiekować nią bo spleśnieje a jak się będą opiekować to zostaw
Zbiornik obojętny tylko żeby tam weszła grzałka i filtr
A tak z ciekawości jakie masz ogólne akwa?? (pojemność)

Skocz do: