- temperatura wody- 20 st. C
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie- dotychczas JBL Noyo Red, Tropical Bio vit, Tropical Dafnia, teraz Tetra Goldfish menu- 2 razy dziennie w niewielkiej ilosci
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium- 30 procent raz w tygodniu
- pojemność akwarium- 35 l
- obsada ryb w akwarium- 2 welony teleskopy
- obecność żywych roślin- Zabij nie wiem, zimnolubna lodygowata zakonczona lisciem ciemno zielonym
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody i z jakiej przyczyny- sera aquatan, tropical CMF ( opisze niezej)
- czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium)- tak
- podanie stężenia NO2, NO3, pH nie wiem
- filtracja i sprzęt w akwarium- oswietlenie z gory, filtr na akwa 100 l podobno
1. Wiem- male akwarium. Rybki dostalam na cwiercwiecze w kuli i w ciagu kilku godzin kupilam im filtr, zywa rosline i normalne kamyki oraz akwarium na jakie bylo mnie stac na dana chwile. Akwarium nigdy nie mialam, ale chyba tylko dziecko nie wie , ze kula, plastikowa roslinka i kolorowe kamyczki nalezy wsadzic sobie gleboko.
2. Rybki mam od 3 miesiecy, regularnie dbam o ich srodowisko z racji malej przestrzeni, natomiast na trzeci dzien po wymianie wody, zmetniala okrutnie (dzien wczesniej zmienilam pokarm na tetra 4w1).
3. Od kilku dni jedna z rybek miala duze czerwone plamy (krwiaki) na grzbiecie w okolicach pletwy. Mimo iz pani w renomowanym (yhy) sklepie sugerowala iz moga to byc zwyczajne otarcia, intuicja podpowiadala mi, ze to jakas bakteria i zakupilam tropical CMF. Wczoraj owa rybka zaczela przewracac sie na bok i najpierw byla przy tafli wody a po kilku godzinach lezala na dnie i oddychala bardzo powoli. Zmienilam 60 procent wczesniej odstanej wody z sera aquatan. Dodalam CMF.
3. Dzis rybka smiga calkiem, nawet zjadla normalnie, natomiast na pletwie ogonowej zaobserwowalam 3 biale krostki (boje sie, ze to ospa). Druga rybka zrobila sie lekko osowiala (tak mi sie wydaje, albo ja sie doszukuje).
4. Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze koncowki pletw zrobily sie jakby subtelnie przygniecione. Mozliwe, ze bylo tak wczesniej, a teraz sie doszukuje na sile. Chociaz w chwili kiedy ta rybka z plamkami wygladala jak w stanie agonalnym, gorna pletwe miala zlozona a ogonowa jakby lekko zwinieta. Dzis juz tego nie ma.
5. Rybki mam nie z wlasnej woli, ale skoro juz mam to chcialabym im zapewnic godny zywot, podobnie jak mojemu psu. Na wieksze akwarium zbieram, takze prosze o powstrzymanie sie od uszczypliwosci w tym temacie, welonki sa jeszcze male ok 3-4 cm, a za dwa miesiace powinnam juz miec wiekszy zbiornik. Na akwarystyce sie nie znam, mimo przeczytania kilku madrych lektor dlatego prosze darowac sobie popis slownictwa tematycznego i nazw specyfikow, o ktorych zapewne nie slyszalam. Prosze prosto jak krowie na rowie

6. Jak pomoc moim rybkom? Nie mam zdjecia.