7
Witam
Mam zestaw Co2 kompletny ale mam jeden problem z zaworkiem precyzyjnym firmy Tekma (zaworek jest cały metalowy) gdy go wyreguluję na ilość 2 babelek na sek to po 2 dniach jest 1b/sek a po paru dniach 1b/5 sek dlaczego się tak dzieje albo co mam z tym zrobić proszę o odp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.01.2013, 22:32 {2} przez
pepe977.)
Wymienić zaworek albo dać do reklamacji bo chyba nic innego sensownego nie zrobisz. Miałem ten zawór bo dostałem w zestawie CO2 i o ile jego jakość pozwalała na bezproblemową regulację 3b/s to niżej już było ciężko. W obecnym Camozzi nawet 1b/10s nie stanowi żadnego problemu. Zawór TEKMA i tak jest nie najgorszy bo niektórym działa całkowicie bezproblemowo ale w starciu z Camozzi ogólnie wypada słabo.
Tak z ciekawości to pokombinuj jeszcze z ciśnieniem jakie dajesz z reduktora bo może przyczyna nie leży w zaworku. Być może reduktor też nie daje stabilnego ciśnienia i wtedy jakikolwiek zaworek będzie miał problemy z utrzymaniem nastawionej ilości bąbelków.
5
Mam pytanie jakie dawkowanie CO2 powinno być w akwa 200 ile bąbelków na sekunde??
5
A możesz mi to jakoś wyliczyć wiedząc że KH mam 7 a pH 7,6-8 ?
Znalazłem w necie ze optymalna zawartość CO2 to 15- 25 ppm u mnie wyszło 5.27496 ciekawe ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2013, 22:26 {2} przez
matttm1.)
17
Mam butlę CO2 5KG jest całkowicie pełna, jak na reduktorze ustawię odpowiednią ilość bąbli to po paru godzinach wszystko się rozjeżdża...
Nie mam zaworka precyzyjnego, czy jak kupie taki zawór to wtedy będzie dało się dobrze ustwić na stałe ilość wpuszczanego gazu?
Jaki do tego zawór polecacie ?
3
Chcę kupić kompletny nowy zestaw CO2 do 112l akwarium.Proszę o jakieś wskazowki,linki,propozycję.Dodam,że kompletnie się na tym nie znam,a jedynie chcę poprawić jakość swojego akwarium.Za wszelkie porady serdecznie dziękuję
Akwarium 112l profil Lt
podloże;żwir na ziemi ogrodowej
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.06.2013, 23:27 {2} przez
Vszu.)
3
Jak napisalem-malo sie na tym znam

Dosć zawile to co napisałeś Oskat 777 powyżej.Na początek poproszę coś prostego,malo obslugowego,bezpiecznego,dobrego i w srdniej cenie...jakiś gotowy zestaw może? propozycje...
Akwarium 112l profil Lt
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2
3
Dzięki Oskar 777 za te linki.Ten pierwszy zestaw jest chyba na miarę moich mozliwosci finansowych

powiedz Mi jeszcze czy takie Co2 chodzi 24h na dobe? czy jak to sie wogle ma?...rzeczywiscie muszę wpierw o tym poczytać

czy taki system rzeczywiscie porawia jakosc roslin?
Akwarium 112l profil Lt
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2