• 7 Głosów - 3.86 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy.

(28.03.2013, 17:08)nagira napisał(a):  Mam dwie Ramirezy w 54l (65x33x25) i na 70% para tylko nie wiem czy na 100%

Parka Smile

Dokładnie, ładna parka Smile

Dziękuje ale jeszcze w ogólnym nie mają tarła(może dla tego że kupiłam je 2 tyg temu)
Ale samiec goni samice ale rzadko

Na wszystko przyjdzie pora. Cierpliwości Smile

Witam serdecznie. Wydaje mi sie, że stałam sie posiadaczke 2 samców. W zasadzie to na 99% mi sie wydaje po przeczytaniu całego tego tematu i innych dotyczacych dyformizmu pielęgniczek ramireza. to moje pierwsze pielegniczki więc proszę o weryfikację. Zdjęcia są jakie są ale może wprawne oko dostrzeze co trzeba. Rybki maja ok 3cm, obie mają promienie górnych płetw lekko przerosnięte- o jakieś pół cm od pozostałych. Nie widzę u żadnej z nich różowawego brzuszka. Są u mnie w akwarium od poniedziałku.
Akwarium: zalane ponad miesiąc temu 112l. Podłoze piach, filtr fluwal U4, oświetlenie 2x18w 6500k, temp 26st, dieta: płatki Tropical (różne), dafnia. Aha rybki to 2 pielęgniczki ramireza i 1 gupiczka.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/580f...ed08f.html -jest tu 8 zdjęć moich rybek.
Woda wygląda na mętną ale nie jest- wina jakosci aparatu i tego, ze ściana za akwarium i podłoze w akwarium jest żółtego koloru. Jesli nic nie wypatrzycie postaram się dorwac lepszy aparat i porobić konkretniejsze zdjęcia.

Aha. Dzięki za komentarz i pomoc. Bardzo treściwa odpowiedź.

Błagam o pomoc!! Niedawno umarł mi samiec (jestem przekonana na 99,9% że to był samiec), została mi samica która jest na zdjęciach - ale nie jestem już pewna czy to samica (???) nie ma różowego brzuszka, ma wydłużone płetwy... Jeśli ta rybka na zdjęciach to samiec, to jest to gej (pływały razem, dawały sobie buziWink. Dacie rade rozpoznać??

samiec

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Yoanna strasznie slabo wybarwiona ta twoja ryba, ale to raczej samiec.

Nie męcz ryb w kuli.

Dziękuję! Biegnę kupić mu samiczkę!Smile
Słabo wybarwiony - dlatego sprzedali mi go jako samiczkę... grr

Skocz do: