22
Oskrar, przecież pisałem, że zareagowałem za w czasu...
Nie męcz ryb w kuli.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2013, 19:57 {2} przez
Bruce77.)
No OK ale autor tematu zatytułował go: 'inwazja ślimaków" wiec spodziewam się, że to faktycznie jest inwazja. Jeżeli po zgaszeniu światła widać 20-30szt. to w podłożu jest ich pewnie 200-300 jak nie lepiej. A przy takiej właśnie "inwazji" 2szt. to stanowczo za mało i na pewno nie poradzą sobie w jej likwidacji obojętnie w jak dużym zbiorniku się znajdują. Jak kiedyś ponownie wrócę do aktywnej akwarystyki to helenki będą na pewno pierwszymi mieszkańcami zbiornika tak zapobiegawczo bo z tego co udało mi się zaobserwować to zjadały ślimaka a następnie przesiadywały cały dzień w muszli. Nie wiem ile są one w stanie zjeść dziennie ale rewelacji na pewno nie ma bo one nie polują przecież dla zabawy tylko żeby się najeść. A w czasie ich posiłku kolejna grupa ślimaków już ze sobą kopuluje i ich liczba rośnie wykładniczo. Dlatego polecam to dziadostwo zwalczać wszelkimi (poza chemicznymi) środkami i nie odpuszczać sobie na zasadzie: "dziś nie wyławiam bo mi się nie chce- jutro nadrobię" bo to się źle skończy. U mnie cierpliwość połączona z parką bocji przyniosła 100% skutek bo już później żadnego ślimaka nie widziałem (helenki owszem mieszkały dalej) ale bocje oddałem z uwagi na małe akwarium. Lepszego naturalnego wroga na to dziadostwo nie widziałem i pomimo tego, że nie jestem zwolennikiem właśnie takiego "pożyczania" ryb to uważam, że tylko one uchroniły akwarium przed restartem. Po likwidacji akwarium liczba pustych muszli po rozdętkach była zatrważająca. Jak wyjmowałem liść sałaty, żeby je wyłowić jak go oblazły to aż obrzydzenie brało. Po prostu fuj...
2
u mnie w 112 nawet przy zapalonym świetle było widać z 50 sztuk, ale 7 helenek wystarczyło do ustabilizowania populacji ślimaków. Po 3 miesiącach jak się pierwsze młode helenki wykluły ok 20 sztuk to ślimaki ginęły w oczach
64
Ja mam jedną helenkę w 50 l w którym są też świderki przez pierwszy miesiąc jadła jednego równego sobie świderka tygodniowo, teraz widzę mnóstwo świderków a helenki nie ma pewnie padła.
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
Ze świderkami to akurat nigdy nie miałem problemów aby w tak zatrważającym tempie się rozmnożyły ale rozdętka to będzie mi się po nocach śnić.
5
wszystko fajnie z tymi helenkami, ale są strasznie małe. Jest jakaś odmiana większego ślimaka, który zacznie szybciej je pochłaniać?
I tak ma zostać...
64
Kup ich więcej helrnki spokojnie ktoś potem odkupi np ja ;p
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
64
Jako używane ;p