• 7 Głosów - 3.86 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy.

jezeli nie ma dobranych par to ryby te nie obieraj sobie rewirów, takie zachowanie moze świadczyć o tym, że baniak jest zbyt mały do ilości ryb.

(jaki litraż zbiornika i obsada?)

natomiast samice między sobą są czesto bardziej agresywne niż samce.
U mnie parka ramirez do każdego, praktycznie, tarła wybierała inne miejsce, i nie zauwżam u tych ryb, w okresie poza tarłem, aby broniły jakiegoś terytorium. Cała sprawa zaczyna się 3-4 dni przed tarłem. Wtedy parka zaczyna swoją agresję wobec innych mieszkańców akwarium.
Inaczej wygląda to u nowicjuszy, a inaczej u doświadczonych par.

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Zbiornik mam 240l 120x50x50

Obsada:
16 x neon iness
4 mieczyki ( miał to być harem, a co się niedawno okazało ze wszystkie to samce).
4 x zbrojnik niebieski
4 x kirysek spiżowy
4 x razbora klinowa
4 x p. ramireza ( i tu nie wiem co to jest Tongue )

Pary raczej na pewno się nie dobrały ponieważ każda ramirezka przegania każdą .

W czwartek jadę do zoologa zamienic 3 mieczyki na samice i dokupić razbor
i nie wiem czy brać ze sobą te ramirezki żeby mi zamienili.

no cóż ramirezki mają sporo miejsca
takie zachowanie może potwierdzać fakt, że masz 4 samiczki.
jeszcze pytanie jak długo je masz ... wygladają na ładnie wybarwione
nie mając żadnego odniesienia trudno powiedzieć ile mają miesięcy.
ale patrząc na mieczyki można, przez analogię, dojść do wniosku, że masz pecha jeżeli chodzi o dobór płci ryb Wink.

Obecnie mam je niecały miesiąc (w sobotę będzie równy miesiąc )

Ładnych kolorków dostały już po około tygodniu przyjazdu z zoologicznego.

Dobra dzięki za pomoc wezmę je do tego zoologa może będzie miał jakieś juz dobrane pary.

Pozdrawiam.

Witam mam problem z pielęgnicami Ramireza otóż mam w akwarium 3 sztuki dwie ładnie wybarwione i jedna praktycznie bezbarwna ma jedynie czarne pręgi na płetwie grzbietowych przegania mi te dwie ładnie wybarwione a jak się spotkają wszystkie 3 dochodzi do przepychanek stykanie sie bokiem tz mam 3 samce ??
Google chomikuj,pl użytkownik kaha710 folder Pielęgnica Ramireza zdjęcie DSC01637.JPG to ta rybeńka co mi gania dwie pozostałe.

Szczerze powiedziawszy, gdy tylko przyniosłem rybki do domu byłem pewien, że to samiec i samiczka, jednak po zachowaniu domniemanego samca zaczynam się zastanawiać, czy druga rybka to też nie samczyk tylko młodszy i nie wybarwiony, dla rozwiania wątpliwości załączam fotki
samiczka tu wg mnie samiczka( ew. ten młodszy niewybarwiony samczyk )
A tu samczyk samiec
Za wszelką pomoc dziękiBig Grin

to prawie na stówę parka

(06.12.2012, 01:12)top2107 napisał(a):  to prawie na stówę parka
tak też myślałem, w takim razie zostaje mi tylko mieć nadzieję, że samiec przekona się do samiczki- młody i głupiBig Grin

Każdego oszukali Smile mi dali 2 samce Smile samiec ma dłuższe pierwsze promienie płetwy grzbietowej i zazwyczaj ma intensywniejsza barwę samiczki są bledsze i maja czerwony brzuszek

Mam dwie Ramirezy w 54l (65x33x25) i na 70% para tylko nie wiem czy na 100%
Oto one:

Pierwsze chyba samica

A tu chyba samiec

Skocz do: