To co widzisz usuwaj regularnie mechanicznie im będzie tego mniej tym masz większe szanse na szybsze ustanie Pomaga także zwiększenie CO2 w wodzie oby nie za bardzo z rozsądkiem.
flora
Monosolenium Tenerum
Mech jawajski
Cryptocoryne balansae
Anubias
Limnophila Sessiflora
Echinodorus Oriental
Egeria Najas
Bacopa Caroliniana
Ludwigia Repens
2 x Gałęzatka
Obsada:
25X neon inessa
4 x kirys (2x albinos, 1 spiżowy, 1 pstry)
1 gurami czekoladowe
akwarium 96 litrów
Podłoże żwirek czarny
Filtr Aqua Shut 750 około 700l na godzinę 24 na dobę tylko tafla bez bąbli
Oświetlenie
1 x 20 vat aqua glo
1 x 18 vat 6500k białe standardowe światło
naświetlanie w godz 21-9 i 14-15 (13 godzin)
grzałka z termostatem 100vat temp w akwa pomiędzy 24 a 25 stopni
nawożenie:
1 x dziennie 1,5 ml Easy Carbo
1 x tygodniowo 8 ml Pro Fito
Akwarium w takim stanie od 2 tygodni (restart ponad miesiąc temu )
Witam, czy to okrzemki? jak tak to dlaczego otoski w ogóle się nimi nie interesują, i mimo skróconego czasu świecenie (54L - 2x15W) do 6h dziennie, i zaciemnienia akwarium one cały czas atakują
akwarium: 54L
2x15W
13 neonków
2 otoski (reszta padła juz 2 razy a te się trzymają)
10-15 krewetek
i dużo ślimaków
z roślin to moczarka w dużej ilości, nurzeniec, trochę kabomby i gałęzatka.
Mam podobny problem na roślinach pojawiaja się brązowe kropki(twarde pod palcami) i liscie sie zwijaja w rulon z opisu wynika ze to okrzemki. Tylko teraz poradzicie bo czytałem raz ze wydłużyć świecenie zeby roślinki je zadławiły inni znowu skrócic do minimum, wymiana cześci wody coś pomoże ?? trace roślinki pomóżcie ;]
Podłączę się do tematu z okrzemkami ponieważ moja sytuacja wygląda tak akwarium ma 250l i istnieje od ok dwóch lat na początku miałem problem z sinicami i krasnorostami po zmniejszeniu oświetlenia i laniu easy carbo mam je z głowy natomiast rozpoczeła się inwazja okrzemek i teraz boję się, że jak zwiększę znowu oświetlenie to okrzemki znikną a wrócą krasnorosty macie jakieś inne pomysły??
okrzemki usadowiły się głównie na anubiasach bo mam ich sporo i trochę były na kryptokorynie ale usunołem z niej najbardziej zaatakowane liście co prawda mógłbym brać gąbkę i czyścić liście anubiasów ale jest ich dużo i robiłem to kilka razy ale to strasznie dużo czasu zajmuje i nie wszędzie mogę dokładnie wyczyścić.
Moje akwarium ma półtora tygodnia i pojawił się z dnia na dzień brązowy nalot na roślinach. Świecę na razie 6h (zwiększając o godzinę tyg.). Nie wiem teraz, czy mam zacząć coś działać, czy poczekać jeszcze aż zbiornik się ustabilizuje?
Jak najbardziej mechaniczne usuwanie ale nie wyciągaj rośliny z akwarium. Usuwaj w wodzie i po tym delikatna podmiana wody aby sporo tego dziadostwa usunąć z toni. Za 2-3 tygodnie jak nie przejdzie kup kilka otosków, one załatwią sprawę.