11
Czy można hodować w akwa towarzyskim raki?
28
są tacy, którzy uważają, że można i polecają tu tzw. raczki Cambarellus patzcuarense orange, ale muszą mieć one sporo kryjówek, aby najlepiej siebie nie widywać zbyt często. Wszystko zależy od powierzchni dna, raki są terytorailne, nawet orange, w 50 litrowym akwarium można trzymać max kilka sztuk, aby nie dopuścić do zbyt częstych walk, te raki akurat nie mają w zwyczaju niszczenia roślin i pożerania żywych i zdrowych ryb, pozostałe gatunki tak
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.04.2012, 17:41 {2} przez
asz32.)
8
Zalezy jakie raki. Wspomniane przez asz32 cambarellusy jak najbardziej ale juz niewiele wieksze raki marmurkowe wytna rosliny, beda napastowac ryby i mnozyc sie jak psy.
48
miałem kiedyś raka florydzkiego , piękne stworzenie, i łakome...na ryby
66
Miałem Marmurkowe, nikomu nie polecam, kupiłem 5 , jak się zaczeły rozmnażać w lato , to już wszystkie, każda samica nosiła jajeczka z których się wylęgało 300raczków, w 54 i 112l miałem mase raczków, nikt nie chciał tego i wyrzuciłem do mojego stawu wszystkie ,włącznie z matkami , ich nikomu nie polecam. Jedynie te florydzkie itp. ale żadnego raka który ma powyżej 6cm nie możesz mieć z rybami ,jeśli chcesz mieć je zdrowe, bez ubytków na płetwach ,a co najważniejsze -żywe. Jako towarzysto dla ryb właśnie jedynie się sprawdza rak którego koledzy wyżej wymienili. odmiana orange jest najładniejsza, ale to 'jak kto lubi'.
240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)
48
(02.04.2012, 22:30)edison napisał(a): saletra a czytałeś iż raków marmurkowych nie wolno wypuszczać nawet do twojego stawu bo to już bliska droga do rzek/jezior i wytępienie naszych rodzimych gatunków ???
trochę prawdy może i w tym jest, ale nasze rodzime raki same wyginą, bez pomocy obcych gatunków, potrzebują czystej wody której u nas zaczyna brakować.
8
Saletra, no co Ty, raki do stawu wywaliles? Mam nadzieje, ze to byl plytki staw i wlasnie nadchodzila zima stulecia. Przez takie dzialanie zabronia u nas jak w kentaki i innych juesejach hodowac niektorych gatunkow.
9
Ja ma dwa raki marmurkowe w 65 litrowym akwa wraz z krewetkami i gupikami.Wszystko jest dobrze.Czasami rak atakuje krewetki a one mu uciekają.Mam je już około 4 miesiące i tylko raz widziałem żeby samice gupika jadły.
20l krewetkarium
65l gupikarium
gg-1014086
Pozdrawiam Przemek
2
nie polecam marmurkowego

chyba, że chcesz mieć same raki. Rybki z dłuższymi płetwami będziesz miał poharatane. Poza tym potrafią uciekać z akwa jak im się warunki nie spodobają. Przycinają roślinki i jak nawet będziesz miał jednego to wszystkie to są samice i składają już zapłodnione jaja. ODRADZAM
6
Naszych rodzimych raków prawie nie ma właśnie przez to między innymi, że dostał się do naszych wód rak amerykański. A problemy z ustępowaniem rodzimej fauny są spowodowane między innymi tym, że ludzie wypuszczają bezmyślnie do wody co popadnie.