3
(10.01.2012, 01:56)mcda-p napisał(a): (09.01.2012, 23:26)pegieo napisał(a): (09.01.2012, 23:19)michnik napisał(a): nie trzyma się bojków 1+1 ponieważ samiec zamęczy samiczkę, zawsze przynajmniej 1 samiec na 2 samiczki 
To ja wiem, tylko problem w tym, że nie sposób je dostać. Znalazłem jedną, więc wziąłem, znajdę drugą i też kupie. 60L jest dla nich, niech się chowają :].
Nie interesuję się, czasem podpłynie do jednej, ta się speszy i ucieknie. Ale panuje względny spokój i harmonia.
Babaulti a co byś zmienił? Nie studiowałem florystyki i potrzebuję rad
Mnie tez cos nie pasuje, tylko co zmienić?
Hmmm...z tymi bojkami to jest tak: Jak będzie cała trójka, zapowiada się "krewetki-the end". Niestety są to straszne łasuchy, u mnie w 80l harem urządził robalom istny pogrom. Ja juz na pewno nie zrobię haremu bojowników. Ale piszę tylko dla przestrogi, zobaczymy jak to się u ciebie rozwinie.
Jeśli chodzi o aranżację- chyba najbardziej w oczy rażą te... jak to się - orzechy na to mówi? No to te orzechy z wielgachnymi liściami daj do jednego kąta. A najasa (drobnolistne przed kokoskiem) właśnie na środku by lepiej się prezentowało. Oczywiście to tylko taka moja sugestia 
Yhym. To może orzecha posadzę w lewym kącie, zakrywając tym samym filtr. Najasa przełożę z miłą chęcią, bo mam dziwne wrażenie, że ryby nie mogą przez to wpłynąć do kokosa. Wywale przy okazji dwie bakopy które znajdują się przy prawej ściance i posadzę tam dużego heńka? tego który rośnie po prawej stronie korzenia. Wywalę rownież wgłębkę z korzenia, bo strasznie się syfi po calym zbiorniku.
Brakuję mi tylko jakiś kolorowych rośłin do kontrastu. Znacie może jakieś nazwy takowych?
Pozdrawiam
15
Jeśli chcesz jeszcze wykorzystać wgłębkę, zostaw kawałek i niech sobie pływa luzem w dobrze oświetlonym miejscu. Szybko zrobi się z niej jednolita gąbeczka i w takim stanie łatwiej ją będzie przywiązać do czegoś. Ogólnie to nie inwestuj już w soczyście zielone rośliny, bo rzeczywiście obraz się trochę zlewa gdy patrzę na foto. Sądzę że dobrze byłoby coś czerwonego, rdzawego, brązowego posadzić. Tylko że masz tak dużo trzecioplanowych, że chyba bez sensu byłoby proponować ci ludwigę, kryptokorynę brown, czy rotalę indicę. Ale może ciemnozielony mech, anubias czy pelia pozytywnie by tu namieszały?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2012, 11:50 {2} przez
mcda-p.)
8
(10.01.2012, 11:50)mcda-p napisał(a): Ale może ciemnozielony mech, anubias czy pelia pozytywnie by tu namieszały?
O, dobry by był flame moss, byś posadził kamieniu a on już by resztę załatwił
3
Zamówiłem dwa korzenie, ktore odbieram w weekend. Wyrzuce z akwa mangrowca i kokosa bo nijak mi się widzi. Część roślin też przetrzebię. Postawie na minimalizm i mam nadzieję, że wyjdzie coś ciekawego. Moja dziewczyna chcę jakieś rybki stadne, ja tam chciałem tylko bojki trzymać, ale cóż... Co polecicie? Neonki odpadają, bo wszedzie ich pełno
3
Dostałem dzisiaj w prezencie roślinki.
Dokładniej to nadwodka waskolistna
Bacopa
Garstka dużego henka
Wakrotka
Ludwigia plozaca o lekko czerwonym odcieniu
Limnophilia
Nurzaniec
i jeszcze nie znane mi gatunki.
Wsadziłem wszystko do akwa i wygląda jak zapuszczony holender

Oby do soboty, bo wtedy wylatuje prawie wszystko z akwa, montuje nowe korzenie i zasadzam roślinki.
Foty dodam jak skończę.
ps. Co z wyborem rybek? Pomożecie?
3
131
Tym razem aranż w kształcie litery U wyszedł, fajnie urządzone, tylko daj tym roślinom korzenie zapuścić zamiast przesadzać.
W rzeczywistości też tak ciemno czy tylko na zdjęciach?
3
Nie, nie zawsze. Wyłączyłem jedną świetlówkę aby zdjęcia wychodziły mniej pastelowe. Roślinek już nie ruszam, obiecuję
20
300l ,,Ameryka Pł"
Pozdrawiam :D
12
Jest ciekawie,ladny bojek,korzonki pasuja idealnie.