• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oświetlenie zwykłymi świetlówkami

Witajcie, mam akwarium 140cm długości. Wykonałem pokrywę do niego bo zakup na zamówienie byłby spory. Umieściłem w niej 4 gniazda z gwintem a w nich 4 świetlówki 8w co świecą jak 40w. Pokrywa ma 10cm wysokości i leży na szybie. Pytanie moje czy tego typu oświetlenie spełnia swoją rolę, czy nie jest za słabe? A może zbyt mocne. 8W x 4 czy 40W x 4.
Z obserwacji widzę że wszystko rośnie ładnie. Nie wiem czy moc światła nie "przypieka" liści które leżą równo z powierzchnią wody. W pokrywie nie mam odbłyśnika.
Co sądzicie?

4 x 8W. Zalecane jest ~0,55W/L wody. Sądząc po długości twojego akwarium to będzie za mało. A co to za żarówki w ogóle?

Pozdrawiam, Bartek.

54L - OGÓLNE.

To są świetlówki philipsa energooszczędne piszą 8w-->40w normalnej żarówki. 850 Lumenów to 8 wat raczej nie będzie tylko 40 Wink
Akwarium ma wymiary 30x30x140 ok 127litrów

NIKT NIE UMIE ODPOWIEDZIEĆ?

mam ten sam problem ( nikt tu nie umie odpowiedzieć ) mam również założony temat o oświetleniu i przez cały dzień tylko 1 osoba mi odpowiedziała.nie znam się na świetle w akwarium. Mam akwarium 30l i mam podobny problem tyle ze ja mam żarówkę 25w ( od nowości akwa- dostałem wraz z paczką z allegro)/ Akwarium stoi już założone od 2 dni. Moim zdaniem moja żarówka zbyt mocna grzeje wodę ponieważ gdy wkładam rękę do akwa obok żarówki to jest b.gorąco , w dodatku również obudowa jest gorąca.Nie wiem co zrobić ponieważ mam roślinki i się o nie boję bo mam ich sporo i nie chce by mi padły. Może ktoś zna odpowiedz na mój problem ?

Krewetkarium- w czasie zakładania...:P

Skoro jest to zwykła żarówka z wolframem to się w ogóle nie nadaje. Produkuje więcej ciepła niż światła. Kup np. Philips tornado - hodowcy owadożernych roślin zimą doświetlają takimi swoje rośliny. Koniecznie temp. zbliżona do światła słonecznego, a więc 6500K.

Pozdrawiam, Bartek.

54L - OGÓLNE.

@ Olszak:
Zwykła żarówka roztopi Ci pokrywę, musisz wymienić ją na żarówę ledową bądź świetlówkę.

@ Wiltom:
W magicznym świecie akwarystyki nie przelicza się watów tak jakby tego chcieli producenci świetlówek, że niby 8W=40W
Osiem to osiem.
Akwarium masz długie, ale bardzo płytkie dlatego nie ma potrzeby instalować więcej świetlówek, zwłaszcza, jak rośliny Ci dobrze rosną. No i nie 'przypieką' roślin tuż przy powierzchni, o to się nie martw.

A czy mogę do swojego akwarium zamiast tej żarówki 25 W kupić żarówkę energooszczędną 15W? Np. z firmy ''osram" lub "Philips"? Będzie pasowało ? i czy roślinom nie zaszkodzi? Ani nie będzie wody nagrzewać?

Musisz sprawdzić jaki jest gwint i jaka świetlówka pod pokrywę wejdzie. W porównaniu do żarówek świetlówki grzeją się w znikomym stopniu.

ja chcę kupić energooszczędną 15w z gwintem e 14 (chyba taki u mnie jest) ale dla pewności wezmę tą żarówkę ze sobą do sklepu . Myślę że żarówka chciałem kupić taka podłurzna ( tak jakby prostokąt bez 1 boku i żeby były w jedne żarówce 2 lub 3 takie prostokąty-nie wiem jak to się nazywa.) myślę że nie będzie problemu z wkręceniem i obudowa nie będzie przeszkadzać :p jaka coś to pójdę i wymienię.
Skoro już tu piszemy to spytam się cb o jeszcze jedną rzecz. w pon. założyłem swoje 1 akwa-30l. na drugi dzień gdy wróciłem ze szkoły była bardzo mętna woda. w dodatku na roślinach( mchu [kulka] i trawie jakieś brązowe włoski) , boje się o swoje rośliny ponieważ nie che ich stracić i tak jak dziś oglądałem swoje akwa to moim zdaniem rośliny trochę zmizerniały. filtr z deszczownią chodzi 24h,temp. 25oC. co mam zrobić ? czekać ?
mogę jeszcze dodać że gdy zapalam światło i się dobrze przyjrzę to w srodku pływa tak jakby kurz. czy coś w tym stylu ale mi sie kojarzy z kurzem

Skocz do: