• 3 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[63L Ogólny] Update 14.01.12 pegieo

Hej, zakładam ten temat, aby pochwalić się swoim akwarium Smile

Ale najpierw formalności:

#60x30x35.
#Wyposażenie;
- oświetlenie 2x15 W
- filtracja AquaSzut 750
- ogrzewanie 100W Comfort zone z termostatem
Obsada
Rośliny:

-hygrophila difformis
-hygrophila corymbosa
-bacopa caroliniana
-pistia
-limnobium
-mały heniek (chyba, to na 1 planie, a może to wgłębka)
-wgłębka (na korzeniu)
-nurzaniec
-najas
-rogatek
-limnophila sessiliflora/cabomba
itd...
Zwierzątka
krewetki:
babaluti x 9
RC x2
Bojo samczyk
Otoski x5

#Parametry wody: nieznane

Baniaczek powstał ok 10/11 Grudnia ubiegłego roku.

Dla roślinek: bimbrownia, K+, mikro
Dla zwierzątek: glony oraz tetra Wafer mix (dla otosków i krewetek), sera bettagran dla bojownika.

Poniżej przedstawiam krótką fotorelację. Bardzo proszę o wyrażanie swoich opinii Smile

Początki:

Dołożenie kokosa:

następnie korzenia i roślinek:

Przemeblowanie roślinek:

Oświetlenie nocne (tylko przymiarki, nie wcieliłem tego w życie)
W tle widać czerwone oświetlenie z aparatu

Aktualnie:

I nie mogło zabraknąć oczywiście kącika dla moich pociech:

Pancio:

Jędrek całuje wszystkie koleżanki z forum

Otoski:

Kreweteczki:

One tam są, uwierzcie mi Smile

W planach mam dołożenie dwóch samic dla Jędrka i może stadko małych rybek, nie wiem jeszcze jakich.

Co myślicie o zbiorniczku?

Pozdrawiam

Małe i zgrabne, tylko jakąś roślinkę czerwoną albo ciemnozieloną mógłbyś dołożyć bo te wszystkie zdają się być kolorystycznie jednolite.

Dokładnie o tym myślałem. Z czasem wyrzucę nurzańca i posadzę jakąś barwną roślinkę na trzeci plan.

Dzisiaj wprowadziliśmy do akwarium samiczkę dla Jędrzeja. Póki co się ganiają (właściwie to Jędrek ją gania) ale nie podżera. Pokazuje przed nią jaki to On "samiec" nie jest Smile Mam nadzieję, że samiczka da radę wytrwać do czasu znalezienia następnej panny. Niestety nie jest to takie proste, gdyż po ponad tygodniu poszukiwań znalazłem tylko tę jedną. Fotki wrzucę jutro.

Pzdr

A nie interesują się bojki krewetami?

Jakoś średnio mi się podoba usadzenie roślin.ale reszta ok i uwazaj na samiczkę kiedys tez myslałem ze da sobie rade a na drugi dzień znalazłem tylko blade zwłokiSad

P.S.To było 2 lata temu i nie miałem żadnego doświadczenia o akwarystyce a szczególnie o bojkach Smile

nie trzyma się bojków 1+1 ponieważ samiec zamęczy samiczkę, zawsze przynajmniej 1 samiec na 2 samiczki Wink

60l brzankarium KLIK
112l ogólne Klik Przeszłość.
www.akwarystyka-miedziowa.pl

(09.01.2012, 23:19)michnik napisał(a):  nie trzyma się bojków 1+1 ponieważ samiec zamęczy samiczkę, zawsze przynajmniej 1 samiec na 2 samiczki Wink

To ja wiem, tylko problem w tym, że nie sposób je dostać. Znalazłem jedną, więc wziąłem, znajdę drugą i też kupie. 60L jest dla nich, niech się chowają :].

Nie interesuję się, czasem podpłynie do jednej, ta się speszy i ucieknie. Ale panuje względny spokój i harmonia.

Babaulti a co byś zmienił? Nie studiowałem florystyki i potrzebuję rad Smile Mnie tez cos nie pasuje, tylko co zmienić?

(09.01.2012, 23:26)pegieo napisał(a):  
(09.01.2012, 23:19)michnik napisał(a):  nie trzyma się bojków 1+1 ponieważ samiec zamęczy samiczkę, zawsze przynajmniej 1 samiec na 2 samiczki Wink

To ja wiem, tylko problem w tym, że nie sposób je dostać. Znalazłem jedną, więc wziąłem, znajdę drugą i też kupie. 60L jest dla nich, niech się chowają :].

Nie interesuję się, czasem podpłynie do jednej, ta się speszy i ucieknie. Ale panuje względny spokój i harmonia.

Babaulti a co byś zmienił? Nie studiowałem florystyki i potrzebuję rad Smile Mnie tez cos nie pasuje, tylko co zmienić?

Hmmm...z tymi bojkami to jest tak: Jak będzie cała trójka, zapowiada się "krewetki-the end". Niestety są to straszne łasuchy, u mnie w 80l harem urządził robalom istny pogrom. Ja juz na pewno nie zrobię haremu bojowników. Ale piszę tylko dla przestrogi, zobaczymy jak to się u ciebie rozwinie.
Jeśli chodzi o aranżację- chyba najbardziej w oczy rażą te... jak to się - orzechy na to mówi? No to te orzechy z wielgachnymi liściami daj do jednego kąta. A najasa (drobnolistne przed kokoskiem) właśnie na środku by lepiej się prezentowało. Oczywiście to tylko taka moja sugestia Smile

Haremu bojka co prawda nie miałem, ale przy parce skalarów w średnio zarośniętym akwa krewetki nie miały problemów, mnożyły się i populacja nie wyginęła. A bardziej groźne są chyba 2 skalary po 15cm niż 3 bojki po 5cm. Jak coś to im mchu dołożysz, będą się chować.

Skocz do: