• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

Danio to ryba do zbiorników o dł conajmniej 80cm, ze względu na żywiołowość. Nie radze ci upychać jej na siłę w akwa które jest sporo mniejsze. Tetra rośnie spora i szczerze mówiąc też mi nie pasuje do litrażu, ale jeśli koniecznie chcesz 8szt to maksimum. Naprawdę w Twoim wypadku lepiej oddać całość, zastanowić sie porządnie, przejrzec ten temat i skompletować jakąś fajną obsadę.

Ewentualnie z tymi tetrami w tle:

8x tetra czarna
6x kirysek panda/pigmej
6x otosek
1x bojownik/1+1x ramirezy

Ok rozumiem, dzięki.

(21.11.2011, 22:59)GKgoro2001 napisał(a):  czytam, szukam i pytam
mam jeszcze pytanie do obsady "akwa" 60x30x30

- bojownik - 1 sztuka
- Razbora klinowa - 12 szt.
- Kirysek panda 4 sztuki
- Otosek 4 szt.
- krewetki około 5-6 sztuk
i 2 ślimaki

będzie OK?Big Grin
z góry dzięki

a co w tej obsadzie w miejsce otoska? - Podobno ma bardzo duże wymagania jeśli chodzi o pH i nie chciał bym aby szybko zszedł.

(23.11.2011, 14:38)GKgoro2001 napisał(a):  
(21.11.2011, 22:59)GKgoro2001 napisał(a):  czytam, szukam i pytam
mam jeszcze pytanie do obsady "akwa" 60x30x30

- bojownik - 1 sztuka
- Razbora klinowa - 12 szt.
- Kirysek panda 4 sztuki
- Otosek 4 szt.
i 2 ślimaki

będzie OK?Big Grin
z góry dzięki

a co w tej obsadzie w miejsce otoska? - Podobno ma bardzo duże wymagania jeśli chodzi o pH i nie chciał bym aby szybko zszedł.

Przygotowanie akwa na wpuszczenie otosków to nie mission impossibleSmile
Spreparuj trochę liści dębu, szyszki olchy, woda zrobi się kwaśniejsza i otoski powinny łatwiej sie zaaklimatyzować. Zamiast nich to tylko krewetki i ślimaki na glony wchodzą w grę, bo innych małych ryb spełniających taką funkcję nie znam.

Witam
Mam do was pytanko drodzy forumowicze-czy obsada zbiornika 54L mogłaby wyglądać następująco:
4bojowniki(1+3)
6xneon innesa
6xOtosek
Mama bojowniki w mniejszym akwa a posiadam w tym momencie troszkę większe i chce je przenieść i dołożyć innych rybek.
Może wy coś zaproponujecie
Dzięki za pomoc w temacie

4bojowniki(1+3) - przesada, zostawiłabym samego samca, z harem pewnie będą same problemy- wieczne ganiatyki i postrzępione płetwy, ale są różne opinie. 1+2 to max.
6xneon innesa - mało, powiększ do conajmniej 10szt
6xOtosek - ok

1x bojownik
10-12x innesy
6x otosek
6x kirysek panda/pigmej

(23.11.2011, 17:53)Speedy_143 napisał(a):  Witam
Mam do was pytanko drodzy forumowicze-czy obsada zbiornika 54L mogłaby wyglądać następująco:
4bojowniki(1+3)
6xneon innesa
6xOtosek
Mama bojowniki w mniejszym akwa a posiadam w tym momencie troszkę większe i chce je przenieść i dołożyć innych rybek.

zrób takie jak Ja Big Grin
- bojownik - 1 sztuka - 1+3 też jest dobrze.
- Razbora klinowa/galaxy - 12 szt. - neonki podobno podgryzają bojownika - tak mi wszyscy pisali na forach.
- Kirysek panda/spiżowy 4 sztuki
- Otosek 6 szt.
i 2 ślimaki

będzie OK?

(23.11.2011, 20:10)GKgoro2001 napisał(a):  
(23.11.2011, 17:53)Speedy_143 napisał(a):  Witam
4bojowniki(1+3)
6xneon innesa
6xOtosek

zrób takie jak Ja Big Grin
- bojownik - 1 sztuka - 1+3 też jest dobrze.
- Razbora klinowa/galaxy - 12 szt. - neonki podobno podgryzają bojownika - tak mi wszyscy pisali na forach.
- Kirysek panda/spiżowy 4 sztuki
- Otosek 6 szt.
i 2 ślimaki

będzie OK?

Powinno być dobrze tylko nie kupuj spiżowego bo to jest gigant Smile
I wybierz razbore galaxy Smile

Pozdro

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

Cytat:Powinno być dobrze tylko nie kupuj spiżowego bo to jest gigant Smile
I wybierz razbore galaxy Smile

Pozdro

akwarium założyłem w tym miesiącu (wcześniej prawie zero styczności i zainteresowania), ale czytam i wiem że spiżowe rosną do 6cm.
spiżowe

czyli tak samo jak panda:
panda

czasem trzeba się kierować nie sercem nie rozumem a portfelem - galaxy są po 9-12 zł za sztukę Rolleyes

Ja Pandy nie miałem, ale widziałem spiżowe u wujka w akwarium i rosną naprawdę duże ( wydawały się takie w 112 litrach) A pande mi polecili na tym forum do 45 litrów ... To sam nie wiem ...
Mógłby to nam ktoś wyjaśnić? Big Grin Dlaczego Panda nadaje się do 45 litrów a spiżowy nie?

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

Skocz do: