• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[200L]Ustawienie, podłoże i elektryka

(02.11.2011, 18:44)cinek1916 napisał(a):  Kiedyś próbowałem ze świetlówką zrobić to samo co Ty. Nie uzyskałem oczekiwanego efektu niestety. Co do samego technicznego wykonania tego pomysłu nie widzę przeszkód.
Mimo, że jestem zwolennikiem nadfiltracji to uważam jak elekmc, że filtracja dobra. I tak w BW trzeba co najmniej raz w tygodniu podmieniać ok 30% wody. Tylko pamiętaj o tej gąbce na wlocie do kubełka.
Jeszcze co do kabli pod akwarium. Spokojnie mogą być pod baniakiem. Jakby coś się zalało to najwyżej wywali bezpieczniki lub możesz zastosować listwę przeznaczoną do użytkowania na dworzu, sam takiej używam i jest w porządku.

Tzn jaki efekt uzyskałeś/nie uzyskałeś? Jak to wyglądało? A co do kabli to mam już patent- listwa na 5 gniazd z osobnymi włącznikami będzie podwieszona na szafie lub ścianie obok akwarium.

cinek1916 z tymi podmiankami cotygodniowymi to można się spierać bo przy dwóch kubłach +/- 12 litrów w sumie wkładów moje akwarium bez podmianek ze spokojem wytrzymywało 3 tygodnie i nawet po tych trzech tygodniach nie było niczego niepokojącego ale podmieniałem dla świętego spokoju. BW ma też to do siebie, że jest brudnym biotopem. Dużo nadgniłych liści, szyszki olchy, torf itp. gnijące na dnie to normalka a przy częstych podmianach ciężko o coś takiego. Nadmienię również że od stycznia, jak założyłem ten zbiornik, nie padła mi ani jedna rybka a mam ich trochę, także trochę rzadsze podmiany nie wpływały negatywnie na obsadę. Pozdrawiam

(02.11.2011, 18:58)grobel napisał(a):  
(02.11.2011, 18:44)cinek1916 napisał(a):  Kiedyś próbowałem ze świetlówką zrobić to samo co Ty. Nie uzyskałem oczekiwanego efektu niestety. Co do samego technicznego wykonania tego pomysłu nie widzę przeszkód....

Tzn jaki efekt uzyskałeś/nie uzyskałeś? Jak to wyglądało? A co do kabli to mam już patent- listwa na 5 gniazd z osobnymi włącznikami będzie podwieszona na szafie lub ścianie obok akwarium.

Nie było niestety efektu snopa światła na którym mi zależało, w akwarium było po prostu ciemniej. Próbowałem to uzyskać w 112l więc może dlatego nie wyszło. Teraz używam lampek DIY z żarówkami led.

elekmc oczywiście co do tych podmian się zgodzę, zapewniając dobrą filtrację możemy ograniczyć te podmiany lub całkowicie je wyeliminować. Ale tak jak piszesz BW jest brudnym biotopem, dużo syfu który po prostu w akwarium sobie powoli gnije. Częste podmiany wcale nie muszą wpływać na ilość syfku na dnie (który zresztą jest pożądany Smile ). Wystarczy nie odmulać dna a wodę odlewać z baniaka z górnych partii.
U siebie mam także potężną filtrację, wewnętrzny hydor chyba 750l/h, eheim 2213 a za nim podłączone szeregowo hydroponika ze skrzynki 80cm i coś co miało być denitryfikatorem w malawi wykonane z rury fi 50 o długości ok. 1m więc tego złoża jest koło 15l. Gdy jeszcze na początku mierzyłem parametry poziom azotanów wynosił 0 lub był bardzo bliski. Mimo to wymieniam tygodniowo 30% wody z 3 powodów:
1 wspomniany przez Ciebie: dla spokoju
2 lubię ciemny kolor wody a akwarium stosuje tylko szyszki olchy więc kolorek (a co za tym idzie garbniki) uzupełniam poprzez podmiany wody przygotowanej w armacie torfowej
3 najważniejszy: zauważyłem, że moje kakadu lepiej się czują gdy podmieniam im regularnie wodę. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czemu tak jest skoro parametry wody są odpowiednie...

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

(03.11.2011, 13:05)cinek1916 napisał(a):  
(02.11.2011, 18:58)grobel napisał(a):  
(02.11.2011, 18:44)cinek1916 napisał(a):  Kiedyś próbowałem ze świetlówką zrobić to samo co Ty. Nie uzyskałem oczekiwanego efektu niestety. Co do samego technicznego wykonania tego pomysłu nie widzę przeszkód....

Nie było niestety efektu snopa światła na którym mi zależało, w akwarium było po prostu ciemniej. Próbowałem to uzyskać w 112l więc może dlatego nie wyszło. Teraz używam lampek DIY z żarówkami led.

Myślę, że nie ma różnicy czy to 112l czy 200l. A paski szyb powinny dać radę jeśli będą pod samą świetłówką. Teraz nie mogę sprawdzić u siebie z kartonami ale jak to zrobię to dam znać. Jakiej szerokości paski miałeś i czym to przyciemniłeś?

Ja właśnie sprawdziłem jak to jest z tym przysłanianiem świetlówki (u mnie około metr długości) i przyznam że efekt nie jest rewelacyjny. Podłożyłem na środek gruby czarny karton i co prawda jest na środku ciemniej ale niema tego efektu wpadających do wody promieni słonecznych. Jakieś punktowe oświetlenie z żarówki na pewno by wygrało.

(03.11.2011, 17:25)elekmc napisał(a):  Ja właśnie sprawdziłem jak to jest z tym przysłanianiem świetlówki (u mnie około metr długości) i przyznam że efekt nie jest rewelacyjny. Podłożyłem na środek gruby czarny karton i co prawda jest na środku ciemniej ale niema tego efektu wpadających do wody promieni słonecznych. Jakieś punktowe oświetlenie z żarówki na pewno by wygrało.

Nie mam teraz możliwości żeby sprawdzić. Może zasłonięcie kawałków świetłówki da pożądany efekt(oklejenie taśmą izolacyjną albo pomalowanie na czarno?) ? Też mam podobne świetlówki(90cm). A może ktoś wpadł na inny pomysł? Z góry dzia za odpowiedź.

Grobel: zrobiłem coś takiego jak Ty zamierzasz. Mianowicie zrobiłem 3 ramki takie, że opierały się na przedniej i tylnej szybie akwarium a na to pokrywa z 18W świetlówką. Ramki okleiłem grubym papierem, tak że nie przepuszczały światła, miały szerokość chyba 15 cm. To była oczywiście wersja testowa. Tak jak wcześniej pisałem efekt mnie nie zadowolił i zrezygnowałem z tego pomysłu.
Spróbuj z zaklejeniem czarną izolacją świetlówki, farba raczej szybko odpadnie, chociaż wątpię żeby to dało jakiś porządny efekt. Świetlówki są tak zrobione, że emitują światło w każdą stronę, bardzo ciężko będzie uzyskać efekt promieni słonecznych.

W poniedziałek/wtorek chcę zakupić świetlówki to sprawdzę kilka możliwoście. I kolejne pytanie jakie świtlówki będą odpowiednie- T5- T8 i ile wat na czarne wody?

Ja stosowałem zwykłą 18W daylight w 112l i jak dla mnie było troszkę za jasno. Jeżeli chcesz mieć pokrywę to bym zastosował 1x39W T5, T8 powoli odchodzą do lamusa i chyba nie warto w nie inwestować. Natomiast przy akwarium otwartym 3,4 żarówki led o mocy około 1W, mają mały kąt świecenia i dają fajny efekt promieni słonecznych.

(04.11.2011, 23:21)grobel napisał(a):  I kolejne pytanie jakie świtlówki będą odpowiednie- T5- T8 i ile wat na czarne wody?

Ja do Black Water używam jednej 30W T8. Moja świetlówka to Hailea Red.
Mimo że to chinol, bardzo ładnie wybarwia korzenie i podkreśla brązową barwę wody.
Świetlówkę zamontowałem z przodu, niedoświetlony tył daje fajny efekt głębi.

Skocz do: