• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OKRZEMKI - Wszystko na temat okrzemek i ich zwalczania - brązowe glony - brązowy osad

Witam

Posiadam akwarium 45L , 16W świetlówka , filtr 450L/h oraz dość duży problem z okrzemkami , kupiłem nawet na nie otosy ale one nie za bardzo chcą je jeść(prawie wcale). Glony są głównie na roślinach co powoduje ,że zaczynają umierać. Co robić ,żeby się tego pozbyć?

A ja z innej beczki mam pytanie, czy ktoś używał do walki z okrzemkami takiego preparatu "Algen Stopp Spezial" pytanie wzięło się stąd, że to preparat na sinice a w moim sklepie właśnie to zaproponował mi sprzedawca... więc jak ktoś używał to niech się odezwie proszę...

JESTEM NOWICJUSZEM, WSPARCIE WIEDZĄ MILE WIDZIANE

A po co lać chemię? Przy okrzemkach raczej wiadomo czemu powstały, stosunkowo łatwo sobie z nimi poradzić jeśli zlikwidujemy przyczynę, a w wielu przypadkach (świeże akwaria) znikają same po jakimś czasie. Lanie chemii to żadne rozwiązanie.

Widzisz to co napisałeś to nic nowego, o tym wiem, nie wiem natomiast czy mogę zastosować w/w preparat na okrzemki a o to właśnie pytałem. Nie mniej jednak jak już zacząłeś to dokończ, mam 45 L, oświetlenie 24w, filtracja: ceramika, fizelina, żywica jonowymienna, minikani 120 parametrów wody nie znam.
_____________________________________________________________________________________________________

Dzięki za pomoc, co ja bym bez niej zrobił Smilee. A teraz o w/w produkcie otóż działa na okrzemki, do mojego aQa 45L, wlałem ok 10ml tego środka i od momentu wlania tj; 30.10.11 do chwili obecnej 01.11.11, nic się nie pokazało (baniak zaciemniłem) ale kuracja ma trwać ok 6-8 tygodni więc jeszcze nie kończę, przy podmiankach będę uzupełniał specyfik a potem zobaczymy czy glonki wrócą czy nie. Przed wlaniem preparatu wyczyściłem i odmuliłem akwarium, umyłem roślinki i podmieniłem wodę ok 40-45%. Wcześniej takie zabiegi nie pomagały. Teraz woda kryształ nie widać żeby okrzemki wróciły Smile, jeszcze poczekamy i zobaczymy. Jak by co to dam znać. Najważniejsze że rybcie są całe i zdrowe.

Tak wyglądały roślinki:

A tak wygląda dziś akwarium:

Poniżej wstawiam link do testu tego preparatu, chłopak zrobił chyba dogłębnie i dość skrupulatnie dziś znalazłem:
Test - Algen Stop Spezial

Łał, muszę tego spróbować, bo moje rośliny wyglądają jeszcze gorzej niż Twoje wcześniej :/.

to tylko dlatego, że nie robiłem wcześniej zdjęć, ale jak masz jakieś wrażliwe rybki np; otoski o których pisał kolega robiący test to lepiej nie lej tego bo możesz je zabić, sporo prawdy jest w tym że lepiej nie lać chemii do aQa, chyba że naprawdę musisz, u mnie zgniło za dużo roślinek i nie miałem skrupułów.

Dawkowanie:

Ponieważ występowaniu sinic towarzyszy wysyp glonów - preparat Spezial stosujemy w połączeniu z Algo Stop General w ilości 25ml na 100l wody w akwarium po cotygodniowej podmianie wody według wzoru:

Co tydzien: 12.5ml Femanga Algen Stop General + 12.5ml Femanga Algen Stop Spezial /100l wody w akwarium

W trakcie kuracji zaleca się podmiany 1/3 wody w akwarium.

Wskazówki redakcji Serwisu roslinyakwariowe.pl:

Zaleca się zaciemnienie zbiornika przez pierwsze 5dni.
Zalecany czas trwania kuracji - 6-8 tygodni
Ponieważ w wyniku rozkładu sinic, w zbiorniku mogą akumulować się toksyny szkodliwe dla krewetek - zalecamy nawet 50% podmiany wody.
Uwagi:
W czasie kuracji należy usunąć z filtra węgiel aktywny oraz wyłączyć lampę UV.

Nadal twierdze że to lipne rozwiązanie. Jakbyś walczył z jakimś ciężkim do wypędzenia glonem i inne metody nie skutkowały to w ostateczności można się posłużyć chemią. Ale ze zwykłymi, marnymi okrzemkami które kilka otosków zjadłoby w 2 dni, walczyć chemią? Bezsens. Poza tym likwidujesz skutek, a nie przyczynę. A to że preparat na glony nie szkodzi w najmniejszym stopniu roślinom to mit.

Masz rację ale jak czytam na tym i innych forach o wodzie dla rybek i odpowiednich warunkach to odnoszę wrażenie że bez chemii się nie obędzie, czy wlejesz czy nasypiesz to i tak chemii masz tyle że to nie robi różnicy, Pewnie ze jak przedobrzysz to możesz cos zabic ale jak trzymasz się zaleceń to nic nie powinno się stać. A swoją drogą ktoś kto się na tym zna mógłby napisać harakterustykę ogólną glonów - rodzaje, jak powstają i jak z nimi walczyć

(02.11.2011, 17:51)Maciej S. napisał(a):  odnoszę wrażenie że bez chemii się nie obędzie, czy wlejesz czy nasypiesz to i tak chemii masz tyle że to nie robi różnicy
I tu się mylisz.

(02.11.2011, 17:51)Maciej S. napisał(a):  A swoją drogą ktoś kto się na tym zna mógłby napisać harakterustykę ogólną glonów - rodzaje, jak powstają i jak z nimi walczyć
Czyli nie szukałeś nawet na internecie informacji o zwalczaniu okrzemek, zanim zalałeś akwarium dziwnymi środkami?
http://glony.republika.pl/
http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/.../index.php

Od kiedy akwarium jest zalane? Jeśli to pierwszy miesiąc to okrzemki to najnormalniejsza i często nieunikniona rzecz i po stabilizacji zbiornika same znikają.

jasne że szukałem a niby czemu rozmawiamy w tym szczególnym wątku, tak akwarium ma trochę ponad miesiąc, i już wywaliłem sporo roślinek bo po prostu porosły okrzemkami i zgniły i to pomimo robienia podmianek, zaciemniania akwarium, czyszczenia akwarium i roślinek wszystkie porady czerpię z tego forum. Dziwi mnie trochę fakt że skoro powody powstawania glonów są tak dobrze znane to czemu nie ma równie dobrej metody na pozbycie się ich, czytam i widzę że ile osób tyle sposobów, jeden pisze tak a drugi że to nic nie daje, trzeci pisze inaczej a następny że to przesada. Dlaczego mam nie użyć chemii jeśli to ma mi pomóc, wiem że to jest mocna ingerencja ale jeśli podasz mi skuteczną metodę to skorzystam z przyjemnością, powyżej podałem parametry mojego aQa a jak czegoś brakuje to dodam.

Skocz do: