• 14 Głosów - 4.36 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 54l-63l - czytaj i pytaj w tym temacie w razie problemów

Jeśli zdecyduję się na świderki to czy w związku z tym muszę je doliczyć do obsady i zmniejszyć ilość ryb jakie zaplanuję? Czy moge je wpuścić juz na kilka dni po starcie nowego akwa aby dojrzewanie przyspieszyły?

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Co już konkretnie zaplanowałaś? Myślę że obsada którą ci zaproponowałam byłaby w sam raz. Możesz wpuścić wcześniej te ślimaki jak bardzo chcesz.

10-12x Razbora klinowa/hengela/espei
1+2x Prętnik karłowaty
6-8x otosek
4x świderki na start

Co do obsady to jeszcze nic nie zaplanowałam. Jestem ciągle w tym samym punkcie. Jeszcze mam czas bo w niedziele będę miała zbiornik większy, który wystartuje jako ogólny a później w tym mniejszym 54 będę czarne wody robić. Tj już się przymierzam bo ryby i tak chwilowo mam raczek do niskiego ph więc mogę jednocześnie zrobić restart mniejszego jak już rośliny przełożę. Tak czy inaczej mam co najmniej tydzień. Myślę, o ślimaczkach i razborach klinowych, prętnik karłowaty i chyba otoski. Nic pewnego. Mam neonki 7 szt więc je chyba do ogólnego przełożę... a może zostaną zamiast razbor... cały czas myślę.

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Witam.
Mam akwarium już jakiś czas (rok),zazwyczaj pani w sklepie starczała mi jako źródło wiedzy-niestety. Myślałam, że wszystko z nim jest ok-teraz wiem, że nie.
To moje obecne akwarium i mam kilka pytań w związku z nim:
(jak dodać zdjęcie-nie umie)

Moje rybki to:
5 Danio czerwone.
bojownik+2 samiczki.
2 jakieś krewetki.
1 neonek(przeczytałam, wiem za mało)
1 glonojad(już wiem za duży)
Mam grzałkę i filtr - chyba ok, bo rybki żyją już długo-kupiłam akwarium ze sprzętem na aukcji.
Roślinki 2rodzaje, niestety nie za bardzo mi rosną -od niedawna nawożę aqua plant.
Rybki karmię dwa razy dziennie płatkami supervit i raz w tygodniu daje im żywe, pływające,białe-przeźroczyste robaki.

Co powinnam jeszcze wiedzieć, aby moje rybki były szczęśliwe : )
Dziękuję za pomoc.

Ok, coś z tą obsadą trzeba zrobić żeby to miało ręce i nogiSmile Jeśli masz możliwość oddać część rybek do sklepu, to postaraj się to zrobić. Z glonojada na pewno się ucieszą, ale danio też jest do oddania (za mały litraż). A bojowniki jak się trzymają? Nie ma żadnych ganiatyk w tym haremie? Bo szczerze powiem że u mnie w 80-tce w gęstej roślinności potrafiły się przeganiać i czasem któraś z ryb była podgryziona.

Ok moja propozycja obsady:

1x bojownik/ 1+2x bojownik
10-12x neon innesa
krewetki
6x otosek/kirysek panda

Problem z roślinami może mieć wiele przyczyn- może za mało światła, brak co2 w przypadku roślin wymagających, słabe nawożenie. Poczytasz trochę informacji na forum i wszystko będzie jasne.
Aha i jeszcze jedna ważna rzecz - karm ryby zróżnicowanym pokarmem, najlepiej mieć kilka rodzajów płatków, coś suszonego i mrożonki. Podawaj każdego dnia inny obiad, jednostajna dieta nie służy zdrowiu zwierzaków Smile

Dziękuję za odpowiedź.
Dlaczego Danio nie mogą być w takim akwarium-przecież są małe : ))
Czy to dlatego, że są takie ruchliwe i mają mało miejsca na pływanie?
A swoją drogą nie do końca wiem czy wszystkie 5 to Danio, pływają zawsze razem lecz dwie sztuki mają paski a trzy pozostałe kropki na ciele.
Kupie różne jedzonko, ale jakie-ja znam tylko płatki kolorowe pływające i granulki brązowe opadające na dno : )
Mój Bojownik nie goni rybek, jest grzeczny i tylko czasami ugania się za samiczkami. Jedna mi wczoraj umarła : ((
Była przez jakiś czas osowiała, polegiwała na dnie-szukałam co z nią i przypuszczałam, że ma zapalenie jelit. Niestety umarła.

Jaka docelowa obsada do 63l najlepsza? Mam na razie 4 gupiki i 3 kiryski Sad...jeszcze niecały miesiąc

(23.10.2011, 08:53)szczota12 napisał(a):  Dlaczego Danio nie mogą być w takim akwarium-przecież są małe : ))
Czy to dlatego, że są takie ruchliwe i mają mało miejsca na pływanie?
A swoją drogą nie do końca wiem czy wszystkie 5 to Danio, pływają zawsze razem lecz dwie sztuki mają paski a trzy pozostałe kropki na ciele.

Napewno masz pręgowane i lamparcie. Wymagają zbiornika o dł. conajmniej 80cm.

Danio lamparcie i pręgowane to tak naprawdę jeden gatunek dania pręgowanego tyle że inna odmiana genetyczna, a te rybki naprawdę potrafią być ruchliwe. Po za tym stado z 5 sztuk to za mało

Pozdrawiam Katarzyna
396l-Azja
240l -pielęgnice
12l- krewetki

Dziękuję : )

Skocz do: