• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Korzeń, gałąź - Ale jak....?

Ogólnie mam taką koncepcję na ten korzeń,aby z czasem cały porósł on mchem.Piszecie,że szybko zgnije tzn. ile czasu mógłby przebywać w akwarium?
Pozdrawiam
Łukasz

Zaznaczam ponownie, że to nie jest korzeń. Nie wspomniałem także o tym, że szybko zgnije. Na iglaki trzeba bardziej uważać bo zawierają więcej szkodliwych substancji. Trzeba go po prostu dobrze oczyścić, zagotować we wodzie z solą, zagotować w zwykłej wodzie, odstawić na przynajmniej 2 tygodnie do wody i obserwować czy nie gnije. Po włożeniu do akwarium obserwujemy go w dalszym ciągu i pilnujemy czy nie dzieje się nic niepokojącego rybom (np. przyspieszony oddech). Wszystko się da, lecz przy iglastym proces ten jest dłuższy (najlepiej: gotowanie - kilka godzin i moczenie -kilka tygodni). Masz pełno wskazówek we wszystkich poprzednich postach... Pozdrawiam

Witam!
Chciałbym spreparować korzeń, jednakże mam niecko zbyt mały garnek Big Grin
Kawałek korzenia ok 5-8cm wystaje ponad niego. Co teraz zrobić, czy gotować jedną część, druga niech wystaje i potem obrócić na drugą i gotować w tej samej wodzie?
Pomocy Big Grin

Tak dokładnie tak jak mówisz.

http://sepher.eportal.com.pl/dfa/

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne
Polecam :)

Aha, a jak ten kawałek drewna jest świeży? Czytałem, że trzeba w piekarniku coś z nim zrobić.. Możesz powiedzieć co i jak w szczegółach, bo jestem kompletnie tępy Big Grin

Witam Smile
Ostatnio u mnie na ul. robią chodnik i leżał koło parku fajny korzonek.Korzeń jest już stary i martwy i miał na niektórych "gałązkach" takie jakby miękkie drewno no to starałem się wydłubać nożem.No i juz po paru dniach mi zatonął lecz ma zapach jakby zgniłego czy coś w tym stylu drewna.Czy taki korzeń się będzie nadawał ???? Nie ma żadnej pleśni ani nic takiego.

GG:9678802

Witam posiadam korzeń do akwarium

akwarium spore około 120-150l

kupione w akwarystycznym już spreparowane, teraz trzymam je w oddzielnym zbiorniku, i mam pytanie po jakim czasie zaczną tonąc?

czy przytrzymać je kamieniami i żwirkiem?

słyszałem, że ten okres to 7 dni czy to prawda?

Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
Kejdi

Utoną aż nasiąkną. Możliwe że nawet 7 dni będą się moczyć. Daj na nie kamienia by były całe zanurzone. Mój tonął 3 dni.

(16.04.2011, 15:52)marcinek napisał(a):  Utoną aż nasiąkną.

Dokładnie. Może to trwać chwile, dzień, dwa, tydzień, rok lub wcale. Dobre korzenie ze sklepów powinny tonąć od razu.

ok przytrzymam je
zobaczymy jak będzie XD

Skocz do: